U Preku uručena priznanja oznake kvalitete "Hrvatski otočni proizvod"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
DOBRO JE NA OTOCIMA
Projekt HOP provodi se već 11 godina, uključio je 279 otočnih proizvođača sa 24 otoka i poluotoka Pelješca te obuhvaća 880 proizvoda i proizvodnih linija

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac uručila je u petak u Preku na otoku Ugljanu priznanja oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu 73 proizvođača za 141 proizvod i proizvodnu liniju.

Govoreći o kvaliteti autohtonih otočnih proizvoda, ministrica je kazala kako je projekt Hrvatski otočni proizvod dio inovativne politike i prakse Europske unije. Fokusiran je na održivi razvoj otoka s ciljem smanjenja depopulacije otoka te poticanja i reafirmiranja tradicionalnih, ali i inovativnih otočnih proizvodnji.

"Još je 2014. godine direktivom Europske komisije uvedena neobavezna oznaka kvalitete Proizvod otočne poljoprivrede, a ponosni smo što će naš projekt Hrvatski otočni proizvod poslužiti kao ogledni primjer dobre prakse koji će se moći primijeniti i u drugim državama članicama Europske unije. Projekt HOP moguće je primijeniti i u ostalim hrvatskim regijama. Primjerice, Slavonija, koja je dugo bila zanemarivana, dobit će također priliku brendirati svoje autohtone proizvode, i to po uzoru na vas, otočane", rekla je ministrica.

Dugoročni je cilj, kaže, osnovati dodatni klaster konkurentnosti koji je moguće realizirati unutar postojećeg Klastera konkurentnosti poljoprivrednog prehrambenog sektora u sklopu Ministarstva gospodarstva.

"Potrebno je povezati privatne, znanstveno-istraživačke i javne inicijative, a to znači povezati i nositelje oznake HOP, raznih instituta, našega ministarstva i drugih ministarstava s ciljem brendiranja cijelog sektora i podizanja konkurentnosti. Nadam se da ćemo svaki dio Hrvatske verificirati s oznakom i brendom koji može biti prepoznat u cijelome svijetu, ali i povezati sve regije, plavu i zelenu Hrvatsku,koje će zajedničkim snagama i partnerstvom iznjedriti globalno poznate proizvode", poručila je.

Projekt HOP provodi se već 11 godina, uključio je 279 otočnih proizvođača sa 24 otoka i poluotoka Pelješca te obuhvaća 880 proizvoda i proizvodnih linija. Projekt je sve ove godine ostao na razini visokih profesionalnih standarda, izvrsnosti, natprosječne kvalitete i najbolje ponude tradicijskih bisera hrvatskih otoka, bez obzira je li riječ o sirovinama, recepturama ili proizvodnim tehnologijama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno