Za biciklističku stazu od Sv. Petra do Turnja i reciklažno dvorište 5,9 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
NOVA ULAGANJA
Ukupna duljina obuhvata izgradnje biciklističke staze je 4.182 metra, u prvoj fazi će se izgraditi 2.426 metara, kazala je Josipa Mrkić, zamjenica općinskog načelnika
Velimir BRKIĆ
Biciklistička staza od Sv. Petra do Turnja bit će duga 4.182 metra

Općina Sv. Filip i Jakov je za izgradnju prve faze biciklističke staze uz Jadransku magistralu između Svetog Petra i Turnja izradila projektnu dokumentaciju u vrijednosti 60.000 kuna.

- Ukupna duljina obuhvata izgradnje biciklističke staze je 4.182 metra, u prvoj fazi će se izgraditi 2.426 metara, kazala je Josipa Mrkić, zamjenica općinskog načelnika. Dodala je kako se uskoro očekuje početak radova na dionici od centra Svetog Petra do ulaza u Turanj. 

- Staza će se graditi s gornje strane Jadranske magistrale te će biti nova atrakcija za turističku ponudu Općine, a ujedno i poveznica naselja Sveti Petar i Turanj. Prvu fazu odobrile su Hrvatske ceste koji su izvršitelj radova te su iznos od tri milijuna kuna odobrili stavkom u svom proračunu za 2018. godinu, obznanila je Mrkić.

Nova biciklistička staza

Predviđena je izgradnja biciklističke staze širine dva metra i bankine od 0,3 metara i pokosom nasipa, odnosno usjeka. Izvest će se i mali rubnjaci uz kraj biciklističke staze. Na mjestu postojećih rizola izvesti će se novi jer su postojeći dotrajali i uništeni. 

- Na trasi biciklističke staze nedavno je izvedena kanalizacijska mreža, pa je koridor očišćen. Ipak, prije početka radova potrebno je izvesti raščišćavanje terena i uklanjanje izraslog grmlja koje se nalazi u trupu buduće biciklističke staze. Potrebno je privremeno premjestiti i postojeće prometne znakove koji se nalaze u prometnom koridoru, detaljna je Mrkić.

Općini je odobren i projekt "Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Općine Sveti Filip i Jakov" u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Građenje reciklažnih dvorišta u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.. 

- Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 2.884.609 kuna, dok je Općini odobren maksimalni iznos sufinanciranja od 85 posto prihvatljivih troškova u iznosu od 2.451.917 kuna, naglasila je Mrkić.

Budući da Općina Sv. Filip i Jakov ima 4.606 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine, dužna je osigurati funkcioniranje najmanje jednog reciklažnog dvorišta na svom području.

- Provedba projekta trajat će 15 mjeseci, a reciklažno dvorište biti će upisano u Očevidnik reciklažnih dvorišta, čime će Općina ispuniti zakonski uvjet o minimalnom broju reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika i kao takva pridonijeti povećanju stope recikliranja i zaštite okoliša te prvenstveno povećanju kvalitete života svih stanovnika na području Općine Sv. Filip i Jakov.

Reciklažno dvorište

Buduće reciklažno dvorište Općine Sv. Filip i Jakov smješteno je na lokaciji iznad tzv. Banovih bora, sjeveroistočno od centra naselja Sv. Filip i Jakov i Jadranske magistrale.

- Cilj projekta je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Općine, čime će se pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada te smanjenju količine otpada koji se nepropisno odlaže na odlagališta, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, ističe Mrkić. Pojasnila je kako će se dvorište rasprostirati na 3.025 četvornih metara. Prema prostornom planu Općine te njegovim izmjenama i dopunama, navedena parcela je predviđena za izgradnju površina infrastrukturnog sustava, reciklažnog dvorišta. 

- Reciklažno dvorište sastojat će se od asfaltno- betonske prometno manipulativne površine, ograde sa kolnim ulazom, kliznih vrata, vage, portirnice sa sanitarnim čvorom, spremnika za razvrstavanje otpada i komunalne infrastrukture unutar same parcele, kaže Mrkić. Pritom je poručila kako se do izgradnje reciklažnog dvorišta otpad odlaže na za to već propisanim mjestima, a da se građevinski materijal tzv. šuta odvozi na odlagalište Baštijunski brig.

- Nemojmo odlagati smeće tamo gdje mu nije mjesto i praviti nelegalne deponije, osim zagađenja okoliša takav otpad nam ugrožava i kvalitetu življenja i zdravlje, poručila je Josipa Mrkić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)