Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Uspješno lansirana raketa RB-15B i pogođen cilj na Dugom otoku

14.10.2018. 12:44


Drugog dana združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga 18, u nedjelju, 14. listopada 2018., pripadnici Flotile i Obalne straže Hrvatske ratne mornarice s kopnenim, zrakoplovnim i specijalnim snagama proveli su na vojnom poligonu „Dugi otok“ pomorske operacije koje su uključivale provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku.
Tako je kroz razrađeni scenarij u sklopu vježbovnih pomorskih operacija uspješno provedeno raketno gađanje protubrodskom raketom RB-15B Mk I, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 "Dubrovnik" na ciljanu metu u moru udaljenu 30 kilometara. Nakon provedenog raketnog gađanja, tri raketne topovnjače RTOP 41 "Vukovar", RTOP-42 „Dubrovnik“ i RTOP-21 „Šibenik upućene su prema ostatku ciljane mete te su se usmjerile na glavnu metu na moru „Ponton“ na koju su izvršile topničko gađanje kalibrima 57 mm, 30 mm i 23 mm. Po završetku topničkih gađanja na moru, brodovi su zauzeli postroj te su izvršili gađanje na ciljanu metu u zraku. Gađanje je izvršeno kalibrima 30 mm i 23 mm na vučenu metu „Rukavac“ u zraku koju je vukao avion HRZ-a MIG-21.
Vježbovne aktivnosti s postaje obalnog motrenja „Dugi otok“ promatrali su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general bojnik Neil G. Loidolt, zapovjednik Zapovjedništva snaga „Jug“ i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli te drugi predstavnici MORH-a i OS RH.
Uoči početka vježbe održana je video-konferencija sa Zapovjedništvom snaga Sjever kojim zapovjeda zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković, Zapovjedništvom zračne komponente na čelu s brigadirom Michaelom Križancem te sa Zapovjedništvom specijalnih snaga kojim zapovjeda brigadni general Perica Turalija na kojoj je zapovjednik Zapovjedništva snaga Jug i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli izvijestio predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i prisutne sudionike i uzvanike vježbe o tijeku priprema i provedbe vježbe naglasivši: „Sve je spremno za današnji dio vježbe na moru te je moral sudionika vježbe na vrlo visokoj razini“.
Čestitke na uspješnoj provedbi vježbe svim zapovjednicima najopsežnije vježbe nakon Domovinskog rata uputio je predsjednik Vlade RH Plenković istaknuvši: „Ova vježba pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske. Činjenica da je u vježbu uključeno 5500 pripadnika pokazuje odličnu pripremu i jako dobru organiziranost te spremnost i snagu, visoko domoljublje i privrženost ostvarenju ciljeva Hrvatske vojske“. Također, naglasio je da Hrvatska vojska predstavlja sigurnost, od obrane teritorija RH što je pokazala u današnjoj vježbi, sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama do pomoći civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodma.
Nakon što se uvjerio u uspješnost lansiranja rakete RB-15B i ciljeva na moru i u zraku na Dugom otoku, Plenković je izrazio uvjerenje i u uspješnost predstojećih vježbovnih aktivnosti te da Hrvatska vojska, rekao je, sukladno Strategiji nacionalne sigurnosti, ima sposobnosti širiti svoj teritorij na najučinkovitiji način i pridonositi međunarodnom miru i stabilnosti.
Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i ministar Krstičević čestitavši svim sudionicima vježbe. „Ponosan na sposobnosti koje je ovdje u Zapovjedništvu Jug pokazala Hrvatska ratna mornarica ispaljivanjem raketa RB-15B. U ovoj pomorskoj operaciji vidjeli smo spremnost, snagu i moć Hrvatske ratne mornarice i vrhunsko lansiranje rakete i pogodak ciljane mete s 30 kilometara“, izjavio je ministar Krstičević poručivši: „Ovo je najsloženija vježba nakon Domovinskog rata u kojoj provjeravamo spremnost i sposobnost Hrvatske vojske i šaljemo poruku Hrvatskoj vojsci i svim građanima RH: Hrvatsku štiti moderna, jaka i respektabilna vojska koja je spremna izvršiti sve zadaće u funkciji obrane Republike Hravtske i pomoći narodu u nevolji“.
Načelnik Glavnog stožera general Šundov također je čestitao na uspješno provedenoj vježbi, naglasivši kako su rezultati provedenih gađanja maksimalno uspješni. Vježba se, napomenuo je, nastavlja i vojnom poligonu „Žirje“ gdje će se demonstrirati zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga Satnije mornaričko-desantnog pješaštva.
Ova vježbovna aktivnost održana je na vojnom poligonu „Dugi otok“ gdje je ustrojeno Zapovjedništvo snaga Jug, jedno od podređenih zapovjedništava operacije vježbe. Zapovjedništvo snaga Jug ujedno je i nositelj vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima ''119. brigade HV'' Rt Kamenjak, ''Dugi otok'', ''Žirje'', ''Zečevo'' i ''Crvena zemlja'', gdje se provode vježbe pomorskih, kopnenih, zračnih i specijalnih snaga, uključujući i pomorski desant.
U vježbovnoj aktivnosti na Dugom otoku sudjelovao je 661 pripadnik i 18 ključnih oružnih sustava.