Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ABA LIGA Je li došao kraj da se Krka na Višnjiku osjeća kao kod kuće?

14.10.2019. 07:47


U četiri utakmice koje su košarkaši Zadra dosad odigrali u novoj sezoni upisana su dva poraza i dvije pobjede. Polovičan učinak od čega su čak tri ogleda bila u okviru HT Premijer lige. Tek jedna od tih utakmica je bila abaligaška, ona prošle nedjelje u Podgorici gdje su morali priznati Budućnosti da je kvalitetnija momčad, stoga s 2. kolom koje je na rasporedu večeras u 18 sati na Višnjiku Zadrani praktički otvaraju regionalnu ligu. Protivnik je Krka iz Novog Mesta koja je kvalitativno u rangu s momčadi Ante Nazora, pa bi sve osim pobjede u ovom susretu ušlo u rubriku ogromnog kiksa.


Neugodna tradicija
No, lako je to reći, a napraviti što se tiče zadarske momčadi uistinu teško. Objašnjenje leži u neugodnoj tradiciji koju slovenski klub održava već sezonama, pa ispada da je Krešin dom za momčad iz Novog Mesta jako ugodno mjesto, praktički domaći parket. Čak tri posljednja ogleda u zadarskoj dvorani otišla su na njihovu stranu dok je još porazniji podatak po Zadar da su od posljednjih 7 srazova s Krkom uspjeli tek jednom pobijediti i to baš prošle sezone u dvorani Leona Štuklja u Novom Mestu. Dovoljno za zaključiti da je pred Nazorovim igračima večeras uistinu teška zadaća, no ne i nemoguća.
– Čeka nas jedna zahtjevna utakmica, prva na domaćem terenu u ABA ligi gdje moramo prezentirati obrambenu i napadačku agresivnost i pokušat ući u kontrolu ritma utakmice od samog početka. Ne smijemo dozvoliti sebi crne rupe koje su bile evidentne na prethodnim gostovanjima. Dobro je što smo se u domaćoj ligi s visokom pobjedom vratili u pozitivan ritam i pozitivno ozračje na našem parketu, što moramo nastojati aktivirati od samog podbacivanja lopte. I u tome leži ključ – otvorio je najavu ovog izuzetno bitnog susreta kontra Krke trener Zadra. Svjestan da od početka sezone treba stvoriti od Krešinog doma neosvojivu tvrđavu. Prošle sezone domaćih pobjeda je posebno nedostajalo, a da bi se ta želja počela ispunjavati treba odraditi kvalitetnih 40 minuta, s naglaskom na defanzivni kraj terena što je u prethodne četiri utakmice bila velika boljka njegove momčadi.


Obrana prije svega
– Krka je jedna nezgodna momčad gdje Cosey i Lawal imaju veliki broj poena u ruci. Gdje Jošilo zna povezati unutarnju i vanjsku liniju, a također su tu Ramljak i Lapornik koji na vanjskim pozicijama mogu davati veliki tonus igri i mi tu imamo određene zahtjeve koje moramo ispoštovati. Prvenstveno da se obrambeno uđe onako kako se treba ući. Da ne dozvolimo protivniku lagano razigravanje i smatram da na taj način trebamo iskontrolirati utakmicu od početka do kraja – izložio je Nazor recepturu s kojom bi Krka trebala konačno pasti na Višnjiku, a optimizam dolazi pred ovaj bitan dvoboj i iz riječi jednog od najmlađih članova ovosezonskog Zadra, Jana Palokaja. Za mirniju sezonu u ABA ligi jednostavan je recept. Domaće pobjede uz pokoju na gostovanjima i opstanak je neupitan.
– Krka je uz to što je zadržala neke stožerne igrače od prošle sezone dovela i neka pojačanja i vjerujem da bi ti igrači mogli njima donijeti prevagu ove sezone u borbi za ostanak u ABA ligi. Što se tiče nas mislim da trebamo gledati samo sebe i uz pravi energetski pristup i puno agresivnosti u obrani kao i mirnoćom u napadu vjerujemo da možemo doći do pobjede u ovoj utakmici. U regionalnoj ligi ove sezone sve momčadi su jako puno uložile i svi se žele dočepati doigravanja što potvrđuju njihovi rosteri koji su po individualnoj kvaliteti nikad jači. Mi očekujemo jednu mirnu sezonu, pogotovo u domaćim utakmicama gdje možemo pobijediti svakoga, a na gostovanjima ćemo morati uložiti dodatni napor i vjerujemo da onda možemo do koje pobjede – kazao je za kraj Palokaj.
 




Glenn Cosey: Iako sam igrao u Zadru, ova utakmica je samo jedna u nizu


Iz tabora Krke najavljuju pohod na pobjedu, jer su svjesni da im je kiks na domaćem parketu protiv FMP-a nanio ogromnu štetu. Tradicija je na strani slovenske momčadi, a trener Simon Petrov ipak potencijalni uspjeh želi bazirati na čvrstoj obrani i kolektivnom napadu čega je posebno nedostajalo u 1. kolu.
– Imamo teško gostovanje, posebno nakon poraza u prvom kolu od FMP-a, kojeg želimo što prije zaboraviti. Cilj nam je pokazati se u potpuno drugačijem svjetlu. Želimo pokazati puno ozbiljniju obranu i da smo ozbiljna momčad koja želi pobijediti, a u napadu moramo biti svjesni da je košarka timski sport. Zadar je uvelike promijenio momčad. Kao i svake godine, imaju nekoliko dobrih stranaca, dobre domaće igrače, tako da opasnost dolazi od svakog od njih – kazao je trener Krke dok u redovima slovenskog abaligaša igra i stanovnik svlačionice na Višnjiku u sezoni 2015./16., Amerikanac Glenn Cosey.
– Iako sam nekada igrao u Zadru, ovo će biti samo jedan u nizu mečeva. Zadarski tim u potpunosti je obnovljen. Imaju dobre igrače, i u napadu i u obrani, i dobru, ali zahtjevnu publiku. Za nas je utakmica jednako važna kao i sve ove sezone. Moramo tražiti pobjedu na svakoj od njih, a tako će biti i ovog puta. Nadam se da će završiti drugačije od prve koju smo igrali na svom parketu protiv FMP-a.