Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

BOŽE, SPASI BOŽAVU! Za velike projekte Općina nema novca

14.10.2019. 08:14


Nakon što smo nedavno objavili priču o problemima s kojima se susreću mještani Božave koji su, kako kažu, zanemareni od aktualne vlasti Općine Sali koja se prema njima ponaša maćehinski, reagirao je Zoran Morović, načelnik Općine, po pozivu Mjesnog obora Božave. Iako je na sastanak s mještanima pozvan i Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar, on se nije odazvao.


Probijen limit, propao projekt
Podsjetimo, Božavljani su prema riječima predsjednika Turističke zajednice Božave, Tomislava Jerića, osnovali Turističku zajednicu mjesta iz revolta jer su bili prepušteni sami sebi i nisu više mogli gledati kako im mjesto odumire. Od jednog mjesta koje je bilo reprezentativno s dugogodišnjom turističkom tradicijom, pretvorilo se u mrtvu zonu o kojoj se više ne vodi briga od strane nadležne općinske vlasti. Prema Jerićevim riječima, gorući problemi mjesta su u zaustavljenoj relizaciji projekta kanalizacije, u sanaciji i održavanju luke, u obnovi razvitka i održavanja komunalne infrastrukture te u potrebi adekvatnijeg prikupljanja otpada i opciji odvoza krupnog otpada. Također je veliki problem što Božava više nema uvjeta za pružanje usluge vezova u lučici koja je nekada primala i po 50 jahti na dan.
Iz svih tih razloga koji su pokazatelji da se o Božavi ne vodi briga kakva bi trebala, na inicijativu Udruge mladih i Mjesnog odbora Božava došlo je do sastanka. Načelnik Općine Sali, Zoran Morović zajedno sa Stjepanom Ligutićem, direktorom Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac odazvao se pozivu te mještanima dao neke odgovore.
Na samom početku načelnik se referirao na gorući problem Božave – kanalizaciju, projekt na kojem se radi već godinama ali bez vidljivih pomaka.
– Sve što je bilo u našoj moći, kao Općina mi smo napravili. Dobili smo građevinsku dozvolu za kanalizaciju, jednu za mrežu drugu za pročišćivač. Otkupili smo terene za ispust i pročišćivač, te smo aplicirali na fondove – Agencija za poljoprivredu i ruralni razvoj na limit do milijun eura, rekao je Morović te nadodao kako natječaj nisu prošli jer su projektom probili limit od milijun eura.
Budući da je uz zahtjev za izgradnju kanalizacije preko Hrvatskih voda podnesen i projekt za izgradnju vodovoda koji košta od 9 do 10 milijuna kuna i on je propao jer je s kanalizacijom probijen limit.


Očekuju se sredstva od države
– S obzirom da nismo ušli u okvire finaciranja izgradnje kanalizacije zbog prekoračenog iznosa troškova ne možemo očekivati sufinanciranje i projekt vodovoda u Božavi koja broji oko 100 stanovnika.
Iz tog razloga Morović kao jedino rješenje vidi projekt crpilišta vode.
– Kako bi se riješio problem vodoopskrbe idemo na to da se dobije projekt crpilišta vode i vodospreme kako bi voda došla do kuća pored kojih bi bili postavljeni hidranti, poručio je Morović.
Budući da idejni projekt za vodovod košta 1.300.000,00 kuna, a da bi izgradnja koštala 8.000.000,00 kuna plus PDV, načelnik je istaknuo da Općina Sali ta sredstva ne može izdvojiti jer ih nema, te da se očekuju sredstva od države.
Nezadovoljni nedefiniranim odgovorom načelnika oko konkretnog problema kanalizacije, Marin Jerić ispred Udruge mladih pitao je Morovića koji je konkretan postupak za dalje, odnosno što Općina Sali misli napraviti da se kanalizacija napravi, odnosno dobiju sredstva od države. Na pitanje nezadovoljnog mještanina, načelnik je pokušao dati odgovor.
– Podnesen je Zahtjev prema Hrvatskim vodama da se uvrsti u njihov proračun sufinanciranje izgradnje kanalizacije u Božavi, potvrdio je Morović.
Prema zahtjevu mještana dogovorilo se da će svaki mjesec načelnik obavijestiti Mjesni odbor Božava o učinjenim radnjama.




Nebriga o lučici
Osim kanalizacije i vodovoda, na dnevnom redu bila je i lučica u Božavi koja je nekada bila jako atraktivna sa svojim vezovima i infrastrukturom, a koja danas zjapi prazna.
Iako se Škibola nije odazvao pozivu, predsjednica MO Lucija Uglešić je istaknula veliku nebrigu o lučici.
– Nije se sanirao lukobran koji je zbog juga oštećen, a vezovi, odnosno kopamorti su puknuti ili odvezani, naglasila je Uglešić, te je nadodala kako je nekada u mjestu bilo vezano i do 50 brodova, a da danas nema ni 20 vezova u lučici.
Sve su to razlozi zbog kojih je riva prazna, nema jedrilica i jahti te su i prihodi od naplate upola manji, komentirali su mještani.
Prema riječima načelnika Morovića koji je u dogovoru s ravnateljem Lučke uprave Škibolom, iduće godine će se sanirati lukobran i promjeniti konopi za vezivanje jahti.
Također ima nade i za gradnju sanitarnog čvora za nautičare. Predloženo je da će MO Božava odrediti prostor za gradnju sanitarnog čvora, ali postoji mogućnost da se postavi pokretni sanitarni čvor na đigi, kako je rečeno na sastanku.
Ovom prigodom su se mještani dotaknuli i pitanja prostora za školu u Božavi kako bi se nastava mogla održavati u dvije smjene, kako bi sve bilo po pravilima struke. Načelnik je potvrdio da će pomoći da se nađe prostor u kojem će se nastava moći nesmetano održavati.
– Kao Općina pomoći ćemo da se prostor za održavanje nastave uredi, kako bi bilo sve po pravilima struke i kako bi se nastava mogla održavati nesmetano, obećao je Morović.
Kako se doznalo, sljedeću godinu najviše sredstava biti će otrošeno na zbrinjavanje otpada, a to znači da će svako domaćinstvo dobiti kante. Predviđeno je da će se nabaviti još tisuću kanti koje prema riječima načelnika puno koštaju ali da su nužne, ta da će se zbog obima posla odvoza smeća nabaviti i još jedno vozilo za njegov odvoz.
Na kraju sastanka, Tomislav Jerić, predsjednik TZ-a Božava, kazao je kako ga raduju načelnikova obećanja koja je dao mještanima, ali se isto tako nada da će ih i realizirati. (Nikolina MOJIĆ)