Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HRVOJE VISKOVIĆ: “Navodno su postojale snimke silovanja, ali u spisu ih nema, no postoje snimke koje je obrana dostavila u spis”

14.10.2019. 13:15


Zadar, okolicu, ali i cijelu Hrvatsku sablaznio je novi slučaj grupnog silovanja maloljetnice u okolici Zadra te odluka suca istrage Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića o njihovom puštanju da se brane sa slobode prije nego je djevojka saslušana.
Zbog zaštite maloljetne žrtve, 16-godišnjakinje koju su tijekom godine dana seksualno zlostavljala sedmorica mladića, petorica u dobi od 18 do 20 godina te dva maloljetnika, službenih informacija o ovom slučaju gotovo da i nema, osim da se maloljetnici terete za bludne radnje, a punoljetni mladići za silovanje. To je novinarima na izvanrednoj konferenciji pred zgradom Županijskog suda obznanio glasnogovornik Hrvoje Visković istaknuvši kako ne može komentirati odluku suca istrage jer ju nije ni vidio, ali i zbog toga što će o njoj odluku tek donijeti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.
– U petak su privedena petorica mlađih punoljetnika zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata. Nakon što ih je ispitao, sudac istrage ih je pustio uz mjere opreza. Naime, on je zaključio da opasnosti od ponavljanja djela nema, a što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke i žrtvu među njima, zaključio je da opasnost postoji. Tu je istražni zatvor zamijenio s mjerama opreza. Mjere opreza se sastoje od zabrane približavanja žrtvi, odnosno oštećenici, zabrane bilo kakvog komuniciranja s njom te javljanja osumnjičenika u policijsku postaju dva puta mjesečno, kazao je Visković koji je na dodatna pitanja novinara o odluci suca Markovića pojasnio kako je sudac temeljem svih dokaza koje ima u spisu procijenio kako će mjere koje je odredio biti dovoljne za sprječavanje utjecaja na svjedoke. Također, spomenuo je i kako se u kaznenoj prijavi koja je u ovom slučaju tajna spominju sedmorica mahom mlađih punoljetnika, no da dvojica nisu privedena, pa niti ispitana. Što se samih kaznenih djela tiče kazao je kako je ono najteže silovanje na štetu osobe koja je posebno ranjiva radi svoje životne dobi te da su ostala djela uglavnom bludne radnje. Za negativnu percepciju u javnosti koju je izazvalo puštanje osumnjičenih za silovanje na štetu maloljetnice sudac Visković je glavnu krivnju prevalio na medije, razne napise i kako je kazao "bombastične naslove koji ne odgovaraju istini". Visković se očitovao i na pitanje o navodnim snimkama seksualnih odnosa kojima su počinitelji ucjenjivali žrtvu, odnosno prisiljavali na seksualne odnose pod prijetnjom da će ih, ukoliko odbije, objaviti na internetu, pokazati njezinim roditeljima i prijateljima.
– Navodno su snimke postojale, ali u spisu ih nema. Ali postoje snimke koje je obrana dostavila u spis, ustvrdio je Visković navodeći i kako se žrtva obratila službi za zaštitu žrtve i svjedoka pri Županijskom sudu u Zadru, a za drugo da on ne zna.
Policiju su, kako smo doznali, o ovom slučaju obavijestili djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb, a njih navodno školski psiholog kojem su djevojku uputili roditelji do kojih su došle "ružne priče" budući da su petorica mladića iz istog mjesta, a dvojica iz susjednog. Međusobno su se družili, a prvi seksualni odnos kad su nastale i snimke, navodno se dogodio na jednoj rođendanskoj proslavi. Kako to obično biva, osumnjičenici su "propjevali", no za ucjenu međusobno terete jedni druge, a samo kazneno djelo podvode pod "on je pa usput i ja".
Ovaj slučaj podsjetio je Zadrane na sličan nemili događaj koji se prije šest godina dogodio na gradskoj plaži Kolovare uz noćni klub. Tamo su maloljetnicu silovala petorica mladića koje je poznavala, a nakon što su zadovoljili svoju pohotu ostavili su je u polusvjesnom stanju da leži. Tada je javnost bila šokirana visinom njihovih kazni zbog kojih se nakon najnovijeg događaja postavlja pitanje kakvu poruku sudovi šalju potencijalnim počiniteljima i bi li se ovaj najnoviji uopće i dogodio da se seksualni delikti strože kažnjavaju, a posebice kad su u pitanju malodobne žrtve.