Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

HT PREMIJER LIGA Nakon dva poraza, Puntamičani u Zagrebu ostvarili prvu pobjedu u sezoni

14.10.2019. 07:39


Nakon poraza u Sinju kod Alkara i domaćeg poraza od Šibenika, košarkaši Sonik-Puntamika u trećem kolu HT Premijer lige ostvarili su izuzetno važnu pobjedu na gostovanju u Zagrebu kod Hermes Analitice, direktnog konkurenta za ostanak u ligi. Doduše o »favoritima« za ostanak u ligi možda je i prerano govoriti, pošto Sonik-Puntamika zaista ima dobar roster, pokriven solidno na svim pozicijama i niz iskusnih igrača koji su igrali i HT Premijer ligu i ABA ligu. No, što neuigranost, što teži raspored na početku sezone, donijele su ovoj momčadi odmah dva poraza i gostovanje u Zagrebu kod Hermes Analitice je bio dvoboj u kojemu su obje momčadi imale imperativ pobjede, pošto niti »analitičari« nisu osjetili »slast pobjede« u prva dva kola (nisu niti u trećem). Od početka dvoboja vidjelo se da je Sonik-Puntamika kvalitetniji sastav koji može slaviti na ovom gostovanju. Ali dugo se Puntamičani nisu uspjeli »sastati sami sa sobom«, odnosno nisu uspjeli povezati dovoljno minuta dobre igre u napadu i obrani. Treba se priznati i košarkašima Hermes Analitice da su se zaista borili i kroz igru »na mišiće« sprječavali svaki pokušaj ozbiljne serije Sonik-Puntamike. I to im je polazilo za rukom sve do šest minuta prije kraja. Onda je pad energije domaćeg sastava, najbolje iskoristio iskusni Juraj Segarić, koji je u tandemu s Josipom Jukićem, odveo svoju momčad do izuzetno vrijedne pobjede


Slast pobjede
Nakon što je Jukić u četvrtoj minutu utakmice pogodio slobodno bacanje, a Sonik-Puntamika povela 11:5, činilo se da će igrači trenera Šime Kraljevića vrlo brzo doći do kontrole nad utakmicom. No, od tog trenutka, pa sve do kraja poluvremena, igrao se dvoboj »koš za koš«. Doduše prvo je igrač Hermes Analitice Julijan Raljić sam vratio svoju momčad u egal, nakon čega niti jedan sastav nije došao u mogućnost da napravi veću seriju, koja bi mogla odvesti utakmicu u jednom smjeru. I jedna i druga momčad trudile su se igrati čvrstu obranu, ali i jedna i druga momčad imale su dosta grešaka. Druga dionica je bila kopija prve. Vidjelo se je zadarski sastav kvalitetniji i da ima više rješenja u napadu i ponovno je u jednom trenutku stigao do pet poena razlike, ali ponovno su domaćini koristili pogreške, što kroz izgubljene lopte, što kroz postavljanje u obrani i ponovno je Hermes Analitica stigla do egala.
Domaći sastav mnogo bolje je ušao u treću četvrtinu i koristi nekoncentraciju igrača Sonika i serijom 5:0 vodi 49:45. U pravo vrijeme Segarić je pogodio tricu i vratio dvoboj u novi egal. Pogodio je tricu i Palčić pa opet Segarić sa sedam metara, ali Puntamičani nisu mogli u tim trenucima ništa braniti. Zagrepčani su prelagano probijali linije zadarskog sastava i preko dva uzastopna flotera Anzulovića vratili su dvoboj u egal.
Napad je zaista dobro funkcionirao. Preko pick&roll igre Palčić i Segarić su zadavali dosta muke košarkašima Hermesa i bilo je potrebno samo malo pojačati defenzivni dio da se stvori pristojna razlika. U nekoliko napada se to i dogodilo. Zagrepčani, koji su mnogo akcija krenuli realizirati preko post igre i preko središnjeg pick&rolla, izgubili su daha, što je rezultiralo prednošću Puntamičana od tri poena pred ulazak u posljednjih deset minuta.


Segarić i Jukić
I ništa se nije mijenjalo u prvim minutama treće dionice. Dobar napad zadarskih košarkaša pratila je loša obrana, a situacija bi se tu i tamo obrnula pa dobru obrana nekoliko akcija, nije uspio popratiti kvalitetan napadački dio.
No, šest minuta prije kraja utakmice igrači Šime Kraljevića odigravaju nekoliko odličnih akcija. Prvo Segarić krade loptu pa zabija iz kontre pa Jukić pogađa pa Sonik brani dva napada Hermesa pa na fantastičnu asistenciju Segarića Jukić zabija koš uz dodatno bacanje i na semaforu stoji 68:75, što naravno tjera trenera Hermes Analitice Gordana Zadraveca na minutu odmora. Ipak, zagrebački sastav nema više energije. Promašuju igrači Hermesa tri potpuno otvorene trice, a Šime Špralja svoju ne promašuje i Zadrani prvi puta na utakmici stižu na +10 (68:78) četiri minute prije kraja utakmice. Iduća tri napada Sonik-Puntamika ne realizira. Hermes radi seriju 4:0, ali promašuje tri uzastopna slobodna bacanja. A tri minute prije kraja Emilio Banić pogađa tricu za 74:83. U idućem napadu Anzulović baca »air ball« i utakmica je riješena. Završilo je s 77:88. Najučinkovitiji bio je Josip Jukić s 21 košem i sedam skokova. No, maestralnu partiju pružio je Juraj Segarić sa 17 koševa i 13 asistencija, naravno uz ključne poteze koji su riješili utakmicu.




H. ANALITICA       77
S. PUNTAMIKA       88


(22:22, 22:23, 18:20, 15:23)
ZAGREB – Košarkaški centar Dražen Petrović. Gledatelja 200. Suci: Tomislav Vovk, Josip Mikulić, Žarko Kovačević.
HERMES ANALITICA: Raljić 14, Kalpić 6, Perić 13, Šimović, Ljubičić 11, Svoboda 9, Krstanović, Kordić 17, Gazić, Anzulović 7, Krajinović. Trener: Gordan Zadravec.
SONIK-PUNTAMIKA: Palčić 14, Segarić 17, Jurjević 11, Jurica, Jukić 21, Špralja 10, Petani 5, Banić 8, Jošić, Bašić, Jerkov, Popić 2. Trener: Šime Kraljević.