Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izgubile prije nego što su i krenule

14.10.2019. 07:52


Ako se po jutru dan poznaje, onda košarkašice Zadra neće imati sezonu za pamćenje. Naime, u prvom kolu su teško poražene od Medveščaka, koji je nakon prve četvrtine imao 16 koševa prednosti, a razlika je do poluvremena rasla i do 30 koševa. Medveščak je šesterostruki prvak Hrvatske, ali i ekipa koja je, uz trenera, izgubila četiri igračice iz prve postave. Zadranke su izgubile također mnogo. Lara Nikpalj Vukorepa i Lucija Perica zaključile su karijeru. Ana Mandić je otišla na studij u Zagreb i stigla jučer u Zadar u dresu Medveščaka. I to je za Zadar veliki hendikep, s obzirom da je još nekoliko igračica otišlo na studij, a stigla je samo Petra Pavičić. Ipak, -30 nakon prvih 20 minuta i sedam minuta bez ubačaja na početku utakmice nitko nije očekivao. Sigurno da je zagrebački sastav jedan od onih koji će se boriti za titulu, a zadarski za ostanak i svakako da Zadar ne spada u krug ekipa koji mogu krojiti vrh hrvatske košarke, ali očekivao se ipak kud i kamo veći otpor u prvoj utakmici sezone. Zadranke će sigurno trebati tražiti bodove u nekim drugim utakmicama, prije svega kod direktnih konkurenata za ostanak u ligi, Splita, Rijeke, Pule…
U prvih devet minuta prve četvrtine košarkašice Zadra postigle su jedan (!!!) koš. U prvih sedam minuta niti jedan. Gubile su 16:0, kada je Ana Vrsaljko pogodila jedno bacanje. U posljednjoj minuti dionice su ipak zabili šest. Više radi pada koncentracije gošći nego radi kvalitetnih napadačkih akcija. Završila je ta dionica sa -16 (7:23), a da »tragedija« bude veća u posljednjoj sekundi prve četvrtine gostujuća Ana Petrak pogodila je tricu sa svoje trice i dodatno demoralizirala Zadranke.
Nešto bolje je to izgledalo početkom druge dionice, ali Zadranke nikako nisu uspijevala iskontrolirati obrambeni skok, tako da i kada se dogodila obrana, nije se uspio uhvatiti skok u napadu. Mihaela Dobrić je u tim trenucima bila najbolja igračica Zadra. Trudila se igrati obranu, krala je lopte, utrčavala kada je osjetila stvaranje viška i došla do šest koševa. Ana Vrsaljko se probudila u drugoj četvrtini, dok je Ivana Dujić vrlo rano došla do tri osobne pogreške, što je stvorilo Zadrankama dodatan problem. Do 17 minute razlika je standarndo bila oko 15 koševa. Tada je Dujić izašla, organizacija napada se ponovno izgubila i gostujuće igračice stigle su i do 20 razlike. Nakon što su Zadranke izgubile čak pet lopti redom, Medveščak je minutu prije kraja poveo sa 52:20 i s tom prednošću otišao na odmor.
Na žalost sve nakon toga bilo je čisto odrađivanje posla. Medveščak je stigao košem Marte Ninac u 25. minuti utakmice na 40 razlike i realno mogao i više. Krajem treće četvrtina i u cijeloj četvrtoj gostujući trener Viktor Kovač igrao je s potpuno rezervnom postavom. Posljednju četvrtinu Zadranke su dobile sa 16:2 i nekako stigle na »pristojnih« -24. Očekivano su košarkašice Medveščaka osvojile bodove u Zadru, ali već na poluvremenu da razlika bude 30 koševa, nitko nije očekivao. Ana Vrsaljko je s 22 ubačaja i pet skokova predvodila Zadar.


ZADAR 56
MEDVEŠČAK 80


(7:23,13:29, 20:26, 16:2)
ZADAR – Dvorana 3 ŠC Višnjik. Gledatelja 200. Suci: Martin Vulić, Frane Lovrić i Hrvoje Raspović)
ZADAR: Vrsaljko 22, Dujić 5, Pavičić 4, Jelenković 11, Oštrić, Gardijan, Špindrek, Mikulić, Nekić, Dobrić 8, Rudić 6, Dražić. Trener: Toni Matešić.
MEDVEŠČAK: Škorić 18, Nimac 8, Petrak 8, Strize 5, Mandić 19, Hajdin 14, Tepeš, Livajušić, Kolovrat, Mrdalj 8, Leovac, Krajinović. Trener: Viktor Kovač.