Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MO GAŽENICA Sljedeće godine radovi na kanalizaciji, za vrtić i igralište određene parcele

14.10.2019. 08:30


Ovih dana građani Sinjoretova pokrenuli su inicijativu za promjenu službenog naziva mjesnog odbora iz MO Gaženica u MO Sinjoretovo. Ova inicijativa započela je još prije desetak godina, ali se tijekom tog vremena nije mnogo napravilo, pa je opet nedavno, izborom Pere Kalfića za predsjednika MO-a, ideja nanovo oživjela.


Građani drugog reda
– Prije desetak dana imali smo zbog građana te su se svi složili kako bismo trebali promijeniti ime mjesnog odbora. Odluku o tome predat ćemo u Grad Zadar gdje bi Gradsko vijeće trebalo glasati o toj odluci i nadamo se da bi to uskoro trebalo biti promijenjeno pa da naš mjesni odbor zaista i nosi ime koje mu odgovara, rekao nam je predsjednik MO Gaženica Pero Kalfić. Pojasnio je kako se MO Gaženica prostire od potoka Ričine, do Sabunjara, Ploče, kamenolomom i magistralom na jugu.
– Mi s Gaženicom nemamo ništa pa je zaista besmisleno da se zovemo Gaženica, istaknuo je Kalfić dodavši kako se nada da će Gradsko vijeće uvažiti njihove argumente.
Inače, ovaj kvart u kojem živi oko 3.200 ljudi kvart je obiteljskih kuća. Međutim, iako se godinama obećava izgradnja infrastrukture kuće nemaju kanalizaciju, a u mnogim ulicama još uvijek nema javne rasvjete. Sve su ovo problemi na koje građani ovoga kvarta godinama upozoravaju ističući da se zbog toga često osjećaju kao građani drugog reda.
– Mi smo pripremili jako zanimljiv program rada te planiramo kako bi se kroz ovaj mandat trebalo mnogo toga napraviti. Naime, od 2020. godine kreću radovi na postavljanju kanalizacije kroz kvart tako da bi se konačno trebao rješiti taj gorući problem. Nadamo se da bi se time trebao riješiti i problem oborinskih voda. Također, uz postavljanje kanalizacije trebali bi se postaviti i optički kabeli, kao i urediti javna rasvjeta, rekao nam je Kalfić najavivši svojevrstan megaprojekt za ovaj kvart koji već godinama čeka na osnovnu infrastrukturu.


Nema škole, buka i prašina
Također, najavio je kako će pokrenuti postupak za izgradnju malonogometnog igrališta.
– Naš malonogometni klub Sinjoretovo ušao je u drugu ligu te bi im stoga željeli izgraditi pravi teren na kojem bi mogli trenirati, okupljati se, ali tako i povući ostale mlade da se bave sportom i zdravo žive. Oni su pokretačka snaga, rekao je Kalfić dodavši kako već imaju i parcelu na kojoj bi se to moglo urediti, a koja se nalazi u sredini mjesta te bi bila idealna pozicija za teren.
U kvartu nemaju ni vrtića ni škole, već roditelji djecu moraju voziti u druge kvartove, a djeca idu u Smiljevac, koji je dosta daleko od kvarta, posebno tijekom hladnijih dana, kad djeca moraju pješačiti i po gotovo pola sata do škole.
– Za izgradnju škole trebao bi nam velik teren od 9.000 četvornih metara. Međutim, postoji rješenje i za to. Ukoliko bi se tvrtka Sirovina izmjestila iz grada dobilo bi se dovoljno prostora na kojem bi se mogla izgraditi škola. Ovo bi zaista bilo dobro jer se mnogi žitelji žale na buku iz prostora Sirovine te prašinu. Isto tako trebalo bi nam izgraditi i vrtić te je i za to već određena parcela, a kroz sljedeću godinu nadamo se da će se urediti dokumentacija te uskoro krenuti u realizaciju projekta, istaknuo je Kalfić i tako najavivši velike projekte koji su pred njima.
Za kraj je dodao kako se nada da im je želja da MO dobije i prirodne granice, odnosno da granice MO-a ne završavaju na sredini naselja. Kao još jedan i to gorući problem istaknuo je kamenolom, a o kojem se već pisalo mnoštvo puta. Građani koji žive u blizini imaju problema s prašinom s kamenoloma, ali i s divljim deponijem.
– Imamo jako dobar plan ulaganja i radova i dobili smo brojna obećanja da će se ti planovi realizirati tako da vjerujem da su godine pred nama godine ulaganja u naš kvart i velikih pomaka na bolje, zaključio je Kalfić.