Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NAŠI MALI GUŠTI Od ukupno 38 izlagača, čak njih 22 bit će iz Zadarske županije

14.10.2019. 12:56


Povodom održavanja četrnaeste manifestacije "Naši mali gušti", danas je održana konferencija za medije na kojoj je direktor Županijske komore Zadar, Denis Ikić, najavio program, ali i neke značajne izmjene ove tradicionalne izložbe hrane, pića, delikatesa i suvenira zadarskog kraja koju organizira Županijska komora Zadar u suradnji sa Županijom, Gradom Zadrom i Turističkom zajednicom grada Zadra.
– "Naši mali gušti" je manifestacija koja ima za cilj promovirati autohtone proizvode Zadarske županije kao i ostalih županija, gdje će ih posjetitelji moći kušati i kupiti. Iz tog razloga smo odlučili promijeniti termin održavanja manifestacije ali i lokaciju, istaknuo je Ikić.
Iako su se " Našim malim guštima" mijenjali termini i lokacije, ove godine je odlučeno da program počne 17. listopada i želja je da taj datum ostane za stalno. Manifestacija koja će početi 17. i trajati do 19. listopada u vremenu od 9 do 20 sati, održat će se na Poljani Petra Zoranića, poručio je Ikić, te je istaknuo važnost promjene termina jer će se tako približiti događanjima u podsezoni kao što su festival mesa "Meat me", te "Biograd boat show", koji će se održavati u isto vrijeme.
Iako nova lokacija donosi manji prostor za postavljanje šatora, Ikić ne vidi u tome ništa loše, jer atraktivna lokacija i pravi termin su prema njegovim riječima dobra kombinacija za uspješan rezultat ove tradicionalne manifestacije.
– Iako će ove godine šator biti manji za nekih 100 kvadrata od dosadašnjeg, izlagača će biti dosta. Iz Zadarske županije bit će čak 22 izlagača od ukupno 38, rekao je Ikić, nadodavši kako je u suradnji sa Zadarskom županijom u program "Naših malih gušta" uvrštena manifestacija "Dani meda".
Vezano za Dane meda koji su od ove godine dio Naših malih gušta, posebno se osvrnuo Daniel Segarić, pročelnik za otoke, poljoprivredu i EU fondove pri Zadarskoj županiji koji se zahvalio Gospodarskoj komori na prepoznatoj inicijativi povezivanja velike dvije manifestacije.
– U sklopu "Naših malih gušta", ove godine imamo i "Dane meda". Nadamo se da će ovo biti dobra suradnja jer i Ministarstvo poljoprivrede propagira med u školama. Nama je cilj da se domaći med što više koristi i da naša djeca steknu naviku konzumiranja meda, istaknuo je Segarić.
Prema riječima pročelnika, ovakve manifestacije su od velikog značaja jer otvaraju prostor za razvoj tržišta malim i mladim poduzetnicima, ali i onim poduzetnicima koji izlažu od prve godine ove manifestacije.
– Ovakve manifestacije su prozor u svijet malim poduzetnicima i prvi doticaj s tržištem, te su jedan dobar način za promociju njihovih proizvoda i njihove proizvodnje, kaže Segarić, te poručuje kako dosadašnje šetnje s lokacijama i terminima neće stvoriti nikakav problem te je uvjeren da će nova i konačna lokacija i termin dovesti veliki broj posjetitelja, što je u konačnici i cilj, zaključio je Segarić.
Znčajna uloga u sklopu prodajne izložbe ića i pića, pripala je i dvjema školama. Poljoprivredno – prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi iz Zadra.
Jelena Gulan, ravnateljica škole "Stanka Ožanića" istaknula je zadovoljstvo zbog sudjelovanja učenika i njihovih profesora na ovakvoj manifestaciji.
– Radujemo se što smo već dugi niz godina sudionici "Naših malih gušta" i što su nam svoja vrata otvorili organizatori ove manifestacije kojima se i zahvaljujem ovom prilikom, istaknula je Gulan.
Dodala je i kako njihovi učenici kroz učeničku Zadrugu prezentiraju svoje proizvode i ono što su kroz godinu naučili.
– Kroz tri dana manifestacije biti će puno proizvoda koji će se prodavati na našim štandovima, a posebno nas raduje što će ove godine na otvorenju manifestacije sudjelovati naš školski Zbor i Folklorna skupina, istaknula je ravnateljica škole.
Predviđene su i radionice zdrave prehrane koje će održat kroz dva dana, 17.i 18.listopada te je Linda Segarić u ime Škole Stanka Ožanića istaknula:
– Svi proizvodi će se raditi kroz radionice pod vodstvom profesora. Na manifestaciji će biti prezentirati proizvodi bez aditiva i glutena, a svatko od posjetitelja moći će izabrati što mu odgovara. Na trpezi će se naći smokvenjak, palačinke, granola te svima dobre poznate kroštule, pojasnila je Linda Segarić. (Nikolina MOJIĆ)