Platforma za reproduktivna prava: "Nekažnjavanje zločina je zločin! Ministre Bošnjakoviću pokrenite stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Povodom sramotnog puštanja na slobodu osumnjičeniga za opetovano seksualno zlostavljanje maloljetnice
Ilustracija
Povodom sramotnog puštanja na slobodu grupe osumnjičenika za opetovano seksualno zlostavljanje djevojčice iz okolice Zadra od strane istražnog suca Županijskog suda u Zadru oglasila se i Platforma za reproduktivna prava

Povodom sramotnog puštanja na slobodu grupe osumnjičenika za opetovano seksualno zlostavljanje djevojčice iz okolice Zadra od strane istražnog suca Županijskog suda u Zadru oglasila se i Platforma za reproduktivna prava. Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

PRAVDA ZA DJEVOJČICE: NEKAŽNJAVANJE ZLOČINA JE ZLOČIN!

Zgrožene sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca istrage Županijskog suda u Zadru o puštanju na slobodu petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana, zahtijevamo hitno djelovanje nadležnih institucija u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. U protivnom, hrvatsko pravosuđe i sve druge nadležne institucije pretvaraju se u suučesnike grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene:

1. Tražimo od Ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Pozivamo sve građanke i građane da se glasno i javno pobune protiv sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, i to djevojčice. Nekažnjavanje zločina je zločin!

Izražavamo punu podršku djevojčici koju je sudstvo ovim sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu. Pozivamo Centar za socijalnu skrb u Zadru da uputi obitelj maloljetne žrtve da se jave Fondu #SPASIME pri Zakladi SOLIDARNA za bilo koji oblik hitne financijske ili stručne pomoći koju sustav u ovom trenutku nije u stanju pružiti žrtvi te organizaciji Ženska soba -Centar za seksualna prava za stručnu i specijaliziranu podršku preživjeloj i njoj bliskim osobama.

U Zagrebu, 14. listopada 2019.

Platforma za reproduktivna prava, za email: platformazrp@gmail.com

Inicijativa #spasi me, email: inicijativa.spasime@gmail.com

Ženska soba - Centar za seksualna prava, e-mail: zenska.soba@zenskasoba.hr

Zaklada SOLIDARNA,

Fond #SPASIME, email: fond.spasime@solidarna.hr

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Zašto pozivati ministra Bošnjakovića? On nije kriv što je onako jadan. Kriv je onaj koji ga drži za ministra. Ovo je skandal za skandalom u tom pravosuđu. Zato premijeru smjeni više tog nesposobnog ministra.
Slika korisnika mete
Ne samo opoziv Bošnjakovića i Plenkovićeve vlade, treba resetirati kompletnu državu. Na jedan dan Ustav proglasiti ništavnim, donijeti drugi funkcionalni, lustrirati sve političare (HDZ, SDP, HNS, IDS, HSLS, HSS, HSP svih vrsta..., kompletno sudstvo), ukinuti županije, niškorisne općine, zaustaviti reprodukciju branitelja ( uskoro će ih biti više nego Kineza) Ako ne možemo na globalnoj možda možemo lokalno. Svima onima koji me znaju, razumiju moju ideju pozivam ih na akciju. P.S. Ovo je samo san.