Postignut dogovor za između sindikalnih predstavnika Liburnije, gradonačelnika i uprave

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nakon višemjesečnih pregovora i nekoliko štrajkova
Postigli smo dogovor za povećanje plaća za deset posto i fiksaciju boda o čijoj vrijednosti neće više direktor odlučivati svakog mjeseca. Za radnike to znači 600 ili 700 kuna veću plaću. Dogovorili smo i reguliranje noćnog rada, dnevnog i tjednog odmora kroz kolektivni ugovor, kazao je Vedran Uranija
Zvonko KUCELIN
Konačno postignut dogovor između sindikalnih predstavnika Liburnije s jedne, te gradonačelnika Branka Dukića i direktora ove gradske prijevozničke tvrtke Edvina Šimunova s druge strane

Nakon višemjesečnih pregovora i nekoliko štrajkova pod motom »Za sve ima, za radnike nema« danas je konačno postignut dogovor za između sindikalnih predstavnika Liburnije s jedne, te gradonačelnika Branka Dukića i direktora ove gradske prijevozničke tvrtke Edvina Šimunova s druge strane.
Radnici Liburnije su tražili povećanje osnovice plaće za najmanje 10 posto, fiksiranje boda za izračun plaće, reguliranje noćnog rada, rada blagdanima, rada u otežanim uvjetima i druga radna prava, a moto pod kojim su prosvjedovali bio je njihov odgovor gradonačelniku na povećanje plaća svim direktorima gradskih tvrtki.
Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar po izlasku iz Gradske uprave nakon sastanka izjavio je kako je postignuti dogovor plod snažnih sindikalnih akcija, nekoliko štrajkova i najave generalnog štrajka.

Riješit će se nesrazmjer

- Postigli smo dogovor za povećanje plaća za deset posto i fiksaciju boda o čijoj vrijednosti neće više direktor odlučivati svakog mjeseca. Za radnike to znači 600 ili 700 kuna veću plaću. Dogovorili smo i reguliranje noćnog rada, dnevnog i tjednog odmora kroz kolektivni ugovor, a treba riješiti i smjenski rad te troškove prijevoza koji se ne plaćaju, kazao je Uranija iznoseći kako će se izmjenom sistematizacije riješiti i nesrazmjer između plaća vozača i zaposlenih u uredima za koje je naglasio kako su puno veće usprkos tome što su vozači ključni za opstanak te tvrtke.
Za deset posto uvećane plaće i s fiksnim bodom radnici Liburnije će dobivati od 1. siječnja iduće godine, a period do tada premostit će neoporezivim dodatkom od 500-600 kuna.
- Povećanje plaća je neminovno ne samo u sektoru prometa i prijevoza, nego u cijeloj Hrvatskoj plaće moraju rasti u skladu s povećanim troškovima života. Danas smo ovdje dogovorili ono što je moguće, a krenut će se dalje i u kolektivno pregovaranje. Najvažnije je da tvrtka bude stabilna, da u njoj radnici primaju plaće od kojih mogu živjeti, te da ne odlaze vani na puno veće plaće, izjavio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH, a njegov kolega Stjepan Lisičak, predsjednik SPIVH-a, osvrnuo se na sindikalnu akciju pod motom »Za sve ima, za radnike nema« zaključivši kako je jučerašnja s predstavnicima zadarske gradske uprave samo jedan nastavak.

Obećanje gradonačelnika

- Gradonačelnik je našao vremena i uspjeli smo dogovoriti povećanje plaća. Tražili smo da se tih deset posto zna, a ne da se bod mijenja svakog mjeseca. Imamo njegovo obećanje da će se to od 1. siječnja provoditi, kazao je Lisičak, a sindikalni povjerenik PSPIVH-a u Liburniji, Marin Sikirić upozorio je i na problem s kadrovima.
- Postoji problem s vozačima na tržištu rada, jer na burzi vozača nema. Ako neke stvari ne riješimo, veliki broj vozača će nam otići, a to bi ostavilo traga na standard javnog prijevoza u Zadru. Vidjet ćemo s našom upravom što se može napraviti s kolektivnim ugovorom, a treba definirati i noćni rad kao i troškove prijevoza. Mi ćemo u tim razgovorima biti fleksibilni i realni, rekao je Sikirić te je pojasnio kako se zbog toga što bod nije bio fiksiran događalo da radnici ne mogu sami izračunati koliku će plaću primiti te da su nerijetko za više rada dobili manje plaće i obrnuto.
- Bod je ovisio o poslovanju pa je svaki mjesec direktor ovisno o iznosu za plaće s kojim raspolaže određivao visinu boda što je neprihvatljivo, zaključio je Sikirić, a za kraj konferencije još jednu dobru vijest za vozače obznanio je Uranija.
- S obzirom na učestale napade na vozače, oni će ubuduće u cijeloj Hrvatskoj imati status službenih osoba s kaznenopravnom zaštitom. Dakle, napad na vozača više neće biti prekršaj već kazneno djelo, izjavio je Uranija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno