Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prikupljeno 14 doza krvi

14.10.2019. 12:37


Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, DDK Kalelarga i Crveni križ organizirali su jutros u Studentskom klubu Božo Lerotić akciju dobrovoljnog darivanja krvi za studente.
U akciji koja je trajala od 8 ujutro do podne sakupili su tek 14 doza krvi, a odazvalo se nekih 20-ak studenata.
– Studenti se baš i nisu odazvali na akciju, ali i ovo što smo skupili je dobro jer je svaka kap dragocjena. Već su nekoliko puta organizirali ovakvu akciju te imamo dobru suradnju, rekla nam je Marijana Nadinić, voditeljica Odjela Transfuzijologije dodavši kako je stanje sa zalihama krvi u OB Zadar zadovoljavajuće, ali je, s druge strane, i potrošnja velika pa potreba za novim dozama uvijek postoji.
Roko Tadin, organizator dobrovoljne akcije i sam je istaknuo odličnu suradnju s bolnicom i DDK Kalelargom te je dodao kako su prijašnjih godina imali dobar odaziv studenata.
– Prošle godine radili smo ovu akciju u sklopu Ritma kulturizma i odaziv je bio izvrstan te se nadam kako će ovakve akcije postati kontinuitet te običaj za studente, rekao je Tadin. I on sam je upravo u trenutku dok smo razgovarali s njima darivao krv te je rekao kako mu to nije prvi put.
– Osjećaj kad daješ krv je odličan. Nije neki veliki trud i rad, a opet si nekome pomogao. Mislim da svi mogu dati krv i da ne postoje izlike, kao bojim se igle ili bojim se krvi, dodao je Tadin.
Ipak, izgleda da se velik broj zadarskih studenata ipak boji darivati krv. Naime, od 6.000 studenata koliko ih otprilike studira na Sveučilištu javilo se tek njih 20-ak. Razloge ovako poražavajućeg broja ne znamo, ali se možemo nadati kako su oni akademske prirode, odnosno da nisu mogli doći zbog obveza, a ne zbog komoda ili inertnosti.