Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UNESCO ČUVARI Ojkavicu ‘ko želi pivati, u Lišane neka se navrati

14.10.2019. 08:07


»Uska njiva, a široka brazda, blago kući kad je žena gazda…«, stihovi su u izvođenju Kulturno-umjetničkog društva Sveti Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih kojima je protekle subote u velikoj dvorani u prizemlju općinske zgrade na Braštini, nakon hrvatske himne, započela tradicionalna Smotra ojkanja »Ojkavicu ‘ko želi pivati, u Lišane neka se navrati«.
Uspješna voditeljica-animatorica smotre ojkanja ili orzenja, koja se održava od 2011. godine, bila je Josipa Rubelj iz Benkovca.
– Tradicija i baština, izvorni hrvatski proizvodi, to je ono što nas razlikuje od drugih, naglasio je Ivica Musić, načelnik, pošto je svima poželio dobrodošlicu, ugodno i radosno druženje.


Ojkalo devet folklornih skupina
Na smotri ojkavice, rere, gange, gusle, diple, dvojnice, treskavice i kolanja sudjelovalo je devet kulturno-umjetničkih društava i udruga. A glavni dio večeri, očuvanja nematerijalne kulturne baštine bio je posvećen ojkanju koje je UNESCO stavio na listu zaštićene kulturne baštine, a lišanskom KUD-u Sv. Nikola Tavelić dodijelio povelju nositelja znanja o njemu.
– Poveljom UNESCO-a, ali i svojim Statutom, obvezali smo se čuvati običaje od zaborava. Upravo zato i jesmo tu, svi okupljeni s istim ciljem: pokazati jedni drugima što znamo, što je dio naše povijesti, učiti jedni od drugih, uživati u zvukovima tradicije i zajedničkom druženju, rekla je Davorka Mamić, predsjednica KUD-a Sv. Nikola Tavelić, naglasivši kako lišanski KUD nastoji očuvati identitet ovog kraja i prenijeti ga na buduće generacije.
Na smotri pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Turističke zajednice Ravni kotari osim domaćina sudjelovali su: HKD Napredak iz Knina, KUU Miljevci iz Miljevaca kod Drniša, KUD Promona iz Oklaja, naselja i središta Općine Promina između rijeke Krke i Cetine, KUD Sv. Ivan iz Medviđe, KUD Luzarica iz Pridrage, KUD Branimir 888 iz Muća, naselja u Dalmatinskoj zagori, te muška i ženska skupina KUD-a Srce Zagore iz Kaštel Gomilice.


Impresivna zdravica Mile Nimca
»Ljubili se, a ne mrzili, vino pili iz ove bukare za sve mlade i stare, najprije za gosta, a nama što osta. U kući vam dite zaplakalo, isprid kuće kolo zaigralo. Volovi vam bukali, a dušmani jaukali, ko vas mrzi bija tanji od kunca i crnji od lunca. Bog vas čuva tisnog klanca i mršavog prasca, konja bosa i čovika ćosa, brkate cure i lišanske bure, duboke grabe i prkeljave babe. Uvik vam dobro bilo…«, dio je impresivne zdravice koju je izrekao Mile Nimac, zdravičar, diplar i folkloraš iz Lišana Ostrovičkih.
– Ojkanje smo preuzeli od predaka, a posudili od naše djece. Naša je obveza da ga očuvamo i drago mi je što smo u Lišanima očuvali ono što je tradicionalno i što nam stoljećima pripada, kazao je Mile Nimac u društvu Mile Radanovića koji je u KUD-u od prvog dana, od 1997., i Bože Božića Ćurčije koji je u lišanskom KUD-u od 1998.
Osim navedenih između ostalih nazočili su Vanja Čvrljak, direkor TZ Ravni kotari, i mr. sc. Ivo Brkić, etnomuzikolog i etnokoreolog iz Zadra. Druženje se nastavilo uz bogat stol, a blagoslov je predvodio župnik fra Božo Mandarić, župnik.
 




Sponzori lišanske manifestacije


Sponzori manifestacije su: Općina Lišane Ostrovičke, caffe Mirakul, Dalmacija-Park, Gladius d.o.o., Ivan Nimac, limarska radnja Mamić, Lišane transturist d.o.o., Mladen Šimunac – Mađar, Mali caffe, mesnica Musić vl. Ante Musić, stolarski obrt Vrulja (svi iz Lišana Ostrovičkih).
ACES d.o.o. Zadar, Denis transport d.o.o. Zadar, Erlić commerce Biograd na Moru, Kandija d.o.o. Šopot, ljekarna Kaštel farm Benkovac, MS – građevinski obrt Zadar vl. Mario Savić, pekara Dobro jutro Vodice, pekara Duo-pek Biograd na Moru, Vulić gradnja Crno.