Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Andrej Plenković najavio obračun s radikalizmom i ekstremizmom! Tražit će od policije i sigurnosno-obavještajnih službi da se time detaljnije bave

14.10.2020. 14:26


Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio obračun sa “ozbiljnim društvenim problemom radikalizacije” i “ekstremizma”. Povod za ovu premijerovu ocjenu, odnosno najavu oružani je napad na Banske dvore, pri kojem je stradao jedan policajac. Premijer je informirao da je napadač pucao na tri policajca, ali samo je jednog uspio pogoditi.
– Što se tiče počinitelja, riječ je o mladom čovjeku od samo 22 godine. Ovo što je on napravio ne samo da je pokušaj teškoga ubojstva, nego tu ima i elemenata terirističkog akta, rekao je Plenković.
Naglasio je da su za svaku osudu izjave poput onih koje su nakon napada dali Karolina Vidović Krišto i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, odnosno da su takve izjave “neprihvatljive, nevjerojatne u političkom smislu i sigurno ne pridonose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja u uređenom društvu”.
– Kod ovog slučaja postoji odgovornost različitih aktera, između ostalih i medijskih aktera, a tu ne mislim pritom na vas, okupljene, nego na brojne koji svojim emisijama potiču nesnošljivost i mržnju, prije svega između Hrvata i srpske manjine. To je činjenica. Tu je mnogo onih kojima se ne sviđa politika koju vodimo u ovom mandatu, rekao je Plenković.
Moramo, rekao je Plenković, “pronaći razlog zbog kojeg se ovo dogodilo, gnijezdo iz kojeg se ovo izleglo”. Moramo to doznati, naglasio je, “to je ozbiljno pitanje”. Na problemu ekstremizma i radikalizma, naglasio je Plenković, tražit će ozbiljniji angažman Ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosno-obavještajnih agencija.
Na konferenciji za novinare premijer se još jednom osvrnuo i na aferu Janaf. U proteklih smo nekoliko tjedana, rekao je, “čuli izjave koje su upućivale na to da bi netko na dužnosti predsjednika Vlade trebao biti obavještavan o izvidima, koji su naravno tajni”.
– To je možda obrazac kako se netko drugi ponašao ranije. To je protuzakonito i to je sasvim jasno. Ne mogu se načuditi incijativi oporbe za isrtražno povjerenstvo, u situaciji kad policija i DORH ostvaruju rezultate i kad je riječ o korupciji u političkom miljeu. Ako netko stvara politički instrument ne bi li svoje političke ambicije ostvarivao do lokalnih izbora, onda ja to čitam kao političku inicijativu i politički instrument koji bi trebao okupirati javnost idućih šest mjeseci. Istražna povjerenstva da, ali raditi političko sredstvo – to je nešto drugo. To je čak zlorabljenje instituta, rekao je Plenković.
Naglasio da aferom Janaf nije ugrožena nacionalna sigurnost, kako se također moglo čuti u javnosti.
– Odbacujem takve teze. Odbacujem i takve teze da je netko nekoga trebao upozoravati, rekao je Plenković.