CRTA NA DLANU »Ovo suzvučje kista, riječi i pjesme ponesite sa sobom«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbirka poezije Vande Babić i izložba slika para Popović
Predstavljanje je ujedinilo stihove i glazbu pa su glumica Kazališta lutaka Zadar, Gabrijela Meštrović Maštruko, profesor Antić i nekadašnja omiljena profesorica, Jasenka Vežić čitali poeziju, prenijevši tako emocije iz pjesama. Sveučilišna a cappella grupa Crescendo popratila je to prigodnim pjesmama
Zvonko KUCELIN
Vanda Babić je za ovu zbirku napisala 77 pjesama

Zbirka poezije Vande Babić predstavljena je jučer u Gradskoj loži uz izložbu slika koje su naslikali akademski slikari Jagoda i Dimitrije Popović inspirirani tom zbirkom poezije. Zbirka simbolično sadrži 77 pjesama i 22 slike.
Predstavljanje je moderirao profesor Ivica Antić koji je ovu zbirku nazvao »poetskom ispovješću«.
Predstavljanje je ujedinilo stihove i glazbu pa su glumica Kazališta lutaka Zadar, Gabrijela Meštrović Maštruko, profesor Antić i nekadašnja omiljena profesorica, Jasenka Vežić čitali poeziju, prenijevši tako emocije iz pjesama. Sveučilišna a cappella grupa Crescendo popratila je to prigodnim pjesmama, primjerice Sve što znaš o meni i Dite zadarsko.
O zbirci je najprije govorio poznati povjesničar umjetnosti Pavuša Vežić. Istaknuo je važnost Boke, rodnog mjesta autorice, odnosno njenog kulturnog nasljeđa za povijest Dalmacije.
- Ne pripada nasljeđe meni, ja pripadam nasljeđu, rekao je Pavuša Vežić, tumačeći odnos čovjeka i kulture koji je obilježio stvaralaštvo autorice.
Osvrnuo se i na autoričin životopis potkrjepljujući tako prožetost zbirke čežnje za zavičajem. Simboliku naslova »Crta na dlanu«, kao i slike na naslovnici Pavuša je povezao s molitvom i pozdravljanjem.
Sveučilišna profesorica Rafaela Božić naglasila je važnost likovnog dijela zbirke, ali i pronalaženja vlastitih emocija u stihovima.
- Ja se direktno spajam na ovaj tekst i taj je tekst moj, govori Rafaela Božić o poistovjećivanju s Vandinim stihovima.
Na kraju je autorica iskazala radost što predstavlja zbirku u »svom gradu«, u gradu u kojem dugo živi i tako je postao njen. Objavljene pjesme nastajale su od 1992. do danas, a bile su »otkrivanje sebe iznutra«.
- Babić je pjesnikinja po sudbinskome određenju i nalogu nutrine čiju bit izražava kroz poetsku dramatiku neprestana sukoba života i smrti, dobra i zla, sreće i patnje, zaključio je Vladan Lalović u predgovoru zbirke.
Babić je zahvalila Gradu Zadru, Narodnom muzeju te Ligi protiv raka Zadar koja je dopustila da se ova izložba uklopi u njihovu već postavljenu izložbu Dimitrija Popovića, kao i drugim mnogobrojnim prijateljima i suradnicima.
- Svi ste vi ovdje moji prijatelji i došli ste u možda najtežim vremenima i hvala vam na tome. Živimo u posebnim vremenima i želja mi je da suzvučje kista, riječi i pjesme ponesete sa sobom kao kap života i kao čašu dobrih želja. Toga doista nikad dosta, pozdravila je autorica sve okupljene.
Događaj su organizirali Narodni muzej Zadar i Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Zadar. (Doris BABIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)