Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gradski stožer započinje kontrolu po crkvama

14.10.2020. 13:45


Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Nacionalni stožer civilne zaštite uveo je nove mjere zaštite od koronavirusa. Jedna od njih je i obvezno nošenje maski u crkvama u koje se dosad ni Civilna zaštita ni policija nisu usudili ulaziti jer bi njihova intervencija praktički značila prekidanje obreda.
Naime, iako je nošenje maski u crkvama odsad obvezna mjera, postrojbe Civilne zaštite i dosad su na popisu institucija nadzora imali i crkve te o provedenim mjerama morali izvještavati pod stavkom »Nepridržavanje uputa o vjerskim okupljanjima«. No, nitko se nije usudio ući u crkvu usred obreda i upozoravati vjernike da stave masku na lice. Misa bi time automatski bila prekinuta, pogotovo u slučaju većeg broja intervencija među vjernicima koji nemaju masku na licu ili je pak nisu propisno stavili.


Dobro se pripremili za zimu
Najnovija epidemiološka situacija pak će promijeniti i ovu situaciju jer će članovi postrojbi Civilne zaštite odsad morati ulaziti u crkve. Naime, Nacionalni stožer procijenio je kako se, zbog velikog broja vjernika, u crkvama ipak ne može poštivati mjera socijalne distance od dva metra. Udaljenost je moguće održavati jedino na misama preko tjedna s obzirom da im prisustvuje manji broj vjernika, pa je i i mogućnost zaraze daleko manja.
Na koji će način postrojbe Gradskog stožera civilne zaštite stoga kontrolirati nošenje maski u ckvama pitali smo načelnika Antu Babića. Sudeći prema njegovoj izjavi,Gradski stožer itekako se dobro pripremio i za ovaj, pomalo nezgodan, dio posla:
– Nove mjere odnose se na okupljanja u zatvorenim prostorima u kojima nije moguće držati distancu od dva metra, pa se maske odsad trebaju nositi i na vjerskim obredima. Naša će postrojba provoditi nadzor sa inspektorima Državnog inpektorata. Najveći će nam problem biti nadzor misa, no to ćemo provoditi na način da ćemo ispred crkva upozoravati vjernike na nošenje maski, ali i razgovarati i sa svećenicima kako bi i sami sa oltara upozorili one koji skinu masku jer zdravlje je ipak najvažnije. Zato ćemo naći načina kako obaviti i ovakvu vrstu nadzora jer vidimo da je situacija ozbiljna te da se po cijelom svijetu broj oboljelih povećava – ističe prvi čovjek Gradskog stožera kojega smo pitali jesu li zbog nadzora misa imali kakav razgovor sa Zadarskom nadbiskupijom, pitamo Babića:


Apel svećenicima
– Ne, jer nije ni bilo potrebe. Mi nećemo ulaziti u crkve za vrijeme mise, to je apsurdno, već ćemo preventivno djelovati razgovarajući sa građanima ispred crkve te apelirajući na svećenike da i sami upozoravaju svoje vjernike na nošenje maski – kaže Babić.
Napominje kako Zadar posljednjih dana ima jako dobru epidemiološku sliku, no kako se i to može jako brzo promijeniti:
– Nošenje maski, pranje ruku i držanje socijalne distance stoga su jako važni. Zato i ovim putem molim građane da se maksimalno pridržavaju svih mjera jer jedino na taj način možemo spriječiti širenje virusa i dovesti do pada broja oboljelih dok se ne otkrije cjepivo – poručuje Babić.
S obzirom na na uvođenej kontrola i po crkvama, načelnika smo pitali i hoće li Gradski stožer morati povećavati broj članova svojih postrojbi:
– Zasad sve uspijevamo sa ovim brojem ljudi, a i epidemiološka situacija u županiji je dobra te ćemo po potrebi mobilizirati još članova. I dosad smo, ovisno o situaciji, mobilizirali djelatnike naših tvrtki, no ukoliko to situacija zatraži mobilizirat ćemo još djelatnika. Riječ je uglavnom o onima koji su već djelovali u našoj postrojbi, pa su upoznati sa svim mjerama nadzora – ističe načelnik.




96 posto Zadrana nosi maske
Iako se koronavirus pojavio još u ožujku, Gradski stožer civilne zaštite još uvijek dobiva upite građana i dojave, a one se uglavnom odnose na nenošenje maski u trgovačkim centrima. Ipak, riječ je o vrlo malom broju takvih slučajeva:
– Osobno sam se više puta uvjerio kako najveći broj ljudi ipak nosi maske te da se dojave odnose na doista svega nekoliko građana koji ih nisu stavili. Govoreći u postotcima, možemo reći da čak 96 posto naših sugrađana nosi maske, a ta je brojka za svaku pohvalu. Imate, međutim, dojava da netko ne nosi masku jer onaj tko nam je to dojavio ima percepciju da ukoliko par njih ne nosi masku, ne nosi je većina. Ipak, drago mi je da građani zovu jer to kazuje da su savjesni kada su u pitanju mjere protiv korone te da na taj način žele zaštiti i sebe i druge – zaključuje načelnik Gradskog stožera civilne zaštite, dodajući kako Zadar, po pitanju svih mjera protiv korone, jako dobro stoji.
 


Postrojba dobila odore


Članovi postrojbe Civilne zaštite jučer su dobili odore u kojima će odsad provoditi nadzor po trgovačkim centrima, restoranima, kafićima i ostalim objektima uslužnih djelatnosti. Grad je odore naručio budući da su dosad imali samo fluorescentne prsluke sa oznakom »Civilna zaštita« te će na ovaj način biti puno bolje opremljeni, osobito u nadolazećim zimskim danima.
Imali smo tako prilike jučer prvi zaviriti u urede u kojima su se isprobavale odore, a član postrojbe Damir Paleka prezentirao je kako one izgledaju. Sudeći prema viđenom, dečki koji ulaze u doista svakojake, pa i opasne situacije u karantenama, doista su dobro opremljeni jer je Grad vodio računa da ih pripremi i za zimu i za nove mjere.
 


Babić: Nema koristi od neispravnog nošenja maski


Načelnik Gradskog stožera upozorava kako građani često neispravno nose maske te članovi njihove postrojbe moraju poraditi i na edukaciji građana:
– Maska mora pokrivati i nos i usta, no pojedini je građani stave ispod nosa ili čak samo na bradu, što je isto kao da masku nisi ni stavio! Zato apeliram na naše građane neka budu svjesni koliko ih maska štiti te neka je nose ispravno jer sve ostalo nema smisla. Na taj način samo zavaravaju sebe kako nose masku, ali koristi od takvog nošenja nema – ističe Babić.