Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HT PREMIJER LIGA Umorni Zadrani traže laganu pobjedu protiv ne previše dojmljivih Osječana

14.10.2020. 11:24


Košarkaši Zadra su poraženi u Gorici u gostima. I to je načelno jedini kakav-takav kiks u ovoj sezoni. Gorica je ujedno i jedini poraz u HT Premijer ligi u kojoj su Zadrani svladali Cibonu, Alkar i Šibenku. U ABA ligi, nakon dva kola, momčad Veljka Mršića ima dva poraza. U domaćem dvoboju protiv Mornara nije se imalo što tražiti. Crnogorski sastav prepun je zvijezda i, iako kao i proteklih godina vjerojatno neće igrati neku »euroligaško-ozbiljnu« košarku, individualna kvaliteta je bila dovoljna da se bez problema izađe na kraj s poprilično slabom predstavom domaće momčadi. Zadrani su prije nekoliko dana poraženi i u Beogradu protiv Mega Soccerbeta. Mega, nekad Leks i Bemax, a danas nešto treće je kao i inače puna neafirmiranih mladih i izuzetno talentiranih igrača. I momčad koja realno ne bi trebala biti bolja od Zadra. A takva je i utakmica bila. Poprilično neizvjesna u pojedinim trenucima u kojoj su se gosti dobro držali, osim kada je trebalo. Onda su izgubili.
– Odigrali smo mnogo bolju utakmicu u Beogradu od one u Zadru protiv Mornara i to je svakako dobar znak – rekao je Veljko Mršić.
Što smo zapravo naučili u početnom periodu ova dva natjecanja?


Reket
Prije svega da će Zadru trebati još jedan igrač u reketu. Kada je otišao Darko Planinić, reket Zadra postao je poprilično »pust« i nekonkretan. Nedostaje četvrtine, nedostaje obrane i nedostaje kvalitete. Jonathan Galloway u dvije utakmice ima sve skupa tri koša, a Domagoj Vuković traži svoju igru i čini se da mu nedostaje samopouzdanja. A jasno je koliko Zadar treba opasnog Vukovića. To su igrači koji su na petici. Na četvorci je Aleksandar Bursać je proigrao zadnje dvije utakmice u ABA ligi pa je protiv Mornara imao 14, a protiv Mege deset koševa, no čini se da su »vrjedniji« bili oni u Beogradu, pošto je u dvoboju s Mornarom većina koševa stigla kada je dvoboj već odavno bio riješen. Jure Planinić je solidno odigrao protiv Mege, ali i on još traži pravu formu i pravo mjesto »pod suncem«. Načelno je problem i u tome što je Bursać jedina prava četvorka, što Galloway osim borbenosti nije pokazao pretjeranu kvalitetu u niti jednom segmentu, što Vukoviću nije pronašao pravi način da se uklopi i što Planiniću i dalje nedostaje dovoljno minuta da svoju igru automatizira.
A Dominik Mavra i Martin Junaković su u ovom trenutku lideri Zadra. I gotovo sve akcije kreću i završavaju kroz »pick&roll« ove dvojice. Junaković često sam zna nositi igru Zadra, ide ga šut i često uspješno odigra »1 na 5«. I Mavra ima mnogo loptu u ruci, a sigurno će sve više loptu imati i Justin Carter koji je miljama, odnosno danima udaljen od prave forme. Dominik Gilbert također nije pretjerano uhvatio svoj ritam, iako se radi o igraču koji uvijek da veliku količinu energije, a raduju minute Duje Brale koji igra vrlo konkretno na minute. Eyassu Worku pokazuje potencijal, ali vidi se da će trebati proći vremena da se navikne na europsku košarku. No, taj igrač ima potencijal u svim segmentima igre.


Šuterski Osijek
Danas Zadrani u petom kolu HT Premijer lige gostuju u Osijeku. Vrijednosnice Osijek su u dosadašnjem dijelu prvenstva ostvarili samo jednu pobjedu i čak tri poraza, vjerojatno je to omjer koji ih nikako ne zadovoljava. Nakon što su u prvom kolu svladali Hermes Analiticu, »brokeri« su nanizali tri poraza, protiv Dubrave Furnira, Splita i Zaboka. S tim da su nastradali glatko protiv Zaboka i Dubrave, što govori da VROS za sada je daleko od ozbiljne momčadi. No, Zadrani će pozvati na oprez. Naravno…
– Radi se o mladoj momčadi koja u svom rosteru ima dosta talenta. Igrali smo protiv njih u predsezoni, no nakon toga su doveli dva nova igrača, Pavića i Pavlovića i popunili su svoj roster. Mi moramo biti pravi u ovoj utakmici i moramo zatvoriti tranziciju i šut za tri poena.
Bekovski par Antonio Jordano i Dylan James Frye glavni su igrači osječkog sastava i sigurno mogu sa svojim šuterskim sposobnostima biti prijetnja velikom favoritu poput Zadra, a kao što je i sam strateg momčadi s Višnjika priznao, na taj segment se mora pripaziti.
– Zaista u Jordanu i Fryeu imaju odlične igrače na poziciji jedan i dva, ali netipična su momčad koja ima dvije petice koje jako dobro šutiraju za tri poena. I sigurno ćemo morati odigrati dobru utakmicu da ostvarimo ono što želimo, a to je naravno pobjeda – zaključio je Mršić.
 




Junaković: Potrošeni smo, ali moramo biti danas pravi


Martin Junaković igra zaista dobro ove sezone i u posljednje vrijeme se nametnuo kao najučinkovitiji igrač Zadra. Nakon vrlo dobre utakmice protiv Mornara, Šibenčanin je odigrao fantastično u Beogradu. Danas se od Junakovića očekuje da uz Mavru dovoljno kvalitetno organizira igru Zadra, ali i da nastavi s efikasnošću koja ga je pratila u posljednjim utakmicama.
– Sigurno neće biti jednostavno. Nakon dvije teške utakmice u Beogradu i protiv Mornara u Zadru malo smo potrošeni, ali dat ćemo sve od sebe da dobijemo ovu utakmicu. Protiv Splita su igrači VROS-a pokazali da su dobra momčad i sigurno se neće predati protiv nas. Mi moramo ući maksimalno u ovo utakmicu ako želimo dobar rezultat – ističe Junaković.