Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Osam zadarskih beskućnika ima krov nad glavom

14.10.2020. 14:05


Kao i proteklih godina i ove se godine početkom listopada obilježava Svjetski dan beskućnika. Prema posljednjim dostupnim podacima, a ovisno o tome kako ih definiramo, u Republici Hrvatskoj trenutno postoji između 1000 i 10.000 beskućnika. Prva brojka odnosi se na tzv. apsolutne beskućnike, ljude koji nemaju ni osnovni fizički zaklon, dok potonja održava broj onih koji imaju krov nad glavom, ali im on ne jamči minimalne standarde zdravlja i sigurnosti. Na području naše države djeluje trinaest prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike, a jedno od njih je i Prenoćište sveti Vinko Paulski, koje od 2007. pruža krov nad glavom beskućnicima sa zadarskog područja.
– Prenoćištem se trenutno koristi osam muških osoba. U vrijeme kad je otvoreno postojala je i ženska soba, ali događalo se da je po šest mjeseci nitko nije koristio te je stoga ukinuta. Korisnici u prenoćištu mogu boraviti od osam navečer do osam ujutro, kaže Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije koja ističe kako vjeruje da će, čim dođe do daljnjeg zahlađenja, prenoćište biti otvoreno već od 14 sati.
Kriza uzrokovana koronavirusom otežala je i rad i zadarskom prenoćištu.
– Svakodnevno smo u kontaktu s epidemiologom, svim se korisnicima prije ulaska u prenoćište mjeri tjelesna temperatura te se redovito vrši dezinfekcija i pazi na održavanje razmaka, ističe Mirjana Tadić dodajući kako zasad nikakvih problema nije bilo te da su korisnici ozbiljno shvatili situaciju što je vrlo bitno budući se radi o populaciji čije je kretanje teško pratiti.
Epidemija je utjecala i na rad zadarske Pučke kuhinje.
– Korisnicima kuhinje se ručak dijeli pakiran kako bi se smanjila mogućnost zaraze, a korisnici prenoćišta jedu na točno određenim mjestima radi održavanja razmaka, dodaje Tadić napominjući kako je, da bi se smanjila mogućnost zaraze, ograničeno volontiranje korisnika prenoćišta u Pučkoj kuhinji.
Prenoćište, otkad je 2007. godine otvoreno, zajednički financiraju grad Zadar, Zadarska županija i Caritas. Po riječima zamjenice ravnatelja Caritasa, svi uredno ispunjavaju dogovorene obveze i stoga omogućuju djelovanje ove ustanove. (K. RADOŠ)