Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prestižna nagrada Valeriju Orliću i Anti Gregovu Jurinu

14.10.2020. 13:43


Izuzetna priznanja književne nagrade Klemensa Janickog pripala su pjesnicima Zadarske županije, članovima Hrvatskoga književnoga društva i HKD Ogranak Zadar: Valeriju Orliću i Anti Gregovu Jurinu. U siječnju se u Bydgoszczy sastala Skupština za književnu nagradu im. Klemensa Janickog Ianicus. Razmotreno je 10 pjesničkih radova za priznanje Nagrade, od kojih su odabrana dva. Nakon glasanja donesena je jednoglasna odluka da se priznanja dodjele sljedećim piscima iz Hrvatske: Valeriu Orlić i Anti Gregov Jurin.
Skupština naglašava visoku književnu razinu laureata i njihovu strast u oslikavanju unutarnjih svjetova. Nagrada Klemens Janicki je osnovana na inicijativu Jana Goreca-Rosinskog početkom 90.-ih godina XX. stoljeća, a dodjeljivao ju je tromjesečnik ‘’Metafora’’. Nakon smrti urednika tog časopisa Nagrada je prešla pod okrilje filološko-artističkog tromjesečnika ‘’Tema’’ koji ju dodjeljuje svake godine. Nagrada promovira originalno artističko stvaralaštvo u umjetnosti, književnosti i glazbi, a također u okviru novinarske djelatnosti. Klemens Janicki (Ianicus) bio je renesansni humanist, porijeklom iz Januszkova blizu Znina. Potjecao je iz siromašne obitelji, a nakon što je napustio rodnu kuću pohađao je škole u Gnieznu i u Poznanju. Školovao se na Akademiji Lubranskog u Poznanju, stekao je mentorstvo Jana Dantyška, biskupa Stanislava Hozjuša, nadbiskupa Andrzeja Krzyckog, kojemu je bio tajnik u 1536g.
Kao priznanje za zasluge u latinskoj književnosti, Krakovski vojvoda Petar Kmita primio ga je u svoj dvor te mu je omogućio svestran razvoj. Iz ovog razdoblja potječu politička djela, pjesme, žaljenja i epigrami Janickog. Imućan pokrovitelj omogućio mu je odlazak u Padovu gdje je 1540. godine doktorirao filozofiju na Padovskim sveučilištu. Papa Pavao III. dodijelio mu je pjesničku nagradu te titulu: Poetae Laureatus. Nakon povratka u rodni kraj uspješno je stvarao djela različitih žanrova. Preminuo je 1543g. u Krakovu.
U sastav skupštine Književne nagrade im. Klemensa Janickog ušlo je puno utjecajnih ličnosti poljskog kulturnog života, a predsjednik sjednice je prof. dr. Dariusz Tomasz Lebioda. (Nikola Šimić Tonin)