Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PROIZVOĐAČICA CVIJEĆA Više od 30 godina godina uzgaja krizanteme

14.10.2020. 11:18


Preostalo je još dva tjedna do blagdana Svih svetih i Dušnog dana, vremena kad se više nego druge dane u godini prisjećamo svojih najmilijih koji više nisu tu. Pored sjećanja i molitve za njihove duše posebnom pažnjom i ljubavlju upalit ćemo lumine i položiti cvijeće.
Krizanteme su cvijeće koje se nekako najviše povezuje uz ove dane.
– Naš narod za blagdane Svih svetih i Dušni dan tradicionalno kupuje krizanteme, kazala nam je Jasna Jurlina iz Poljica, naselja u općini Vrsi, koja već desetljećima na zadarskoj tržnici prodaje krizanteme u »pitaru«, ali i sadnice za vrt, povrće i druge ratarske proizvode, te sadnice cvijeća među kojima i čarobne bugenvilije, ukrasne penjačice koje se sade u proljeće ili rano ljeto.


U pitaru dugotrajnije
Krajem listopada u cijeloj Zadarskoj županiji i Hrvatskoj, tržnice, ali i ulazi na groblja prepuni su krizantema, cvijeća koje se tradicionalno stavlja na posljednja počivališta najmilijih na blagdan Svih svetih i Dušni dan.
– Zadarska tržnica je jedno od centralnih mjesta života u Zadru, na samom Poluotoku. Na ovom mjestu susreta i druženja i sve strožih epidemioloških mjera vlada istinski »zakon i red«, međutim, bogata ponuda, brojni kupci i posjetitelji su tu kao da nema pandemije koronavirusa, distance, maski za lice, rukavica i dezinficijensa. Bez obzira na trgovinske centare, zadarska tržnica je zaista nezaobilazno mjesto u Zadru, kaže gospođa Jasna.
Ona i njen suprug Bože Jurlina već su 53 godine u braku, a sklopu OPG-a, u polju, vrtu, oko kuće i u plastenicima, uzgajaju sadnice, povrće i cvijeće, poglavito multiflora krizanteme u pitaru koje svježe traju nekoliko tjedana.
– Prodaja krizantema aktualna je samo nekoliko dana u godini, a svih preostalih mjeseci u godini valja ih uzgajati vodeći računa da ništa ne ugrozi ovaj krhki cvijet, naglasila je Jurlina koja krizanteme uzgaja preko 30 godina.


Povoljnije pred blagdane
Vjeruje ipak da kiše i nevremena neće biti te se nada da će uspjeti prodati ako ne sve, onda bar veći dio krizantema do 31. listopada, kako bi im se cjelogodišnji trud isplatio.
– Važno je naglasiti da je cijena cvijeća nekoliko dana pred blagdan povoljnija, dok je na dan Svih svetih znato viša, pogotovo onima koji u zadnji čas kupuju cvijeće na grobljima. Lampione i cvijeće trebali bi kupiti na vrijeme da se ponosno i dostojansveno sjećate, tugujete i molite u tišini, poručila je Jurlina.
Do prije nekoliko godina bolje se prodavalo, kaže ona, jer osim trgovačkih centara koji također prodaju friško cvijeće, kao i po pitanju drugih proizvoda, probleme stvaraju i uvoznici koji uništavaju manje proizvođače cvijeća za ovakve prigode.
– Nažalost, stanje je takvo da mnogi ljudi nemaju ili imaju premalo novca. Međutim, kupiti se mora, barem za ove dane u godini. Osobno se nastojim prilagoditi kupcima pa malo spustim cijene, kaže Jasna.
 




"Lipe su, zašarene cili vrt"


Multiflora krizanteme su predviđene za proizvodnju u plastenicima i na otvorenom prostoru dobro dreniranom i prekrivenom crnom folijom, koja ima drenažu za odvod viška vode.
– Treba im oko pet mjeseci da narastu do ove veličine, a zgodne su jer se kasnije iz pitara mogu presaditi u vrt. Trajat će godinama, samo ih treba malo podrezati pred ljeto da se rašire pa će narasti i duplo veće nego je sada. "Lipe su, zašarene cili vrt", ističe Jurlina.