Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MASLINA NI ZA KISELJENJE Prle zove na pulastre kod rođaka Dade

14.10.2021. 10:33


 


 Jesen je stigla gotovo  preko noći. Pala obilata  kiša, zapuhala bura, a  vrh Velebita se zabijelio.  Dobro je u večer naložiti  peć, naravno onaj tko je na  vrijeme spremio drva. 


-Znaš ti nas u kotarima mi  o drvima razmišljamo kada  triba naložiti špaher, pa sada  trči u gaj i posjeći nekoliko  hrastića i smrika, a sve to zeleno pa vatra nikakv,a pojašnjava Marko iz Polače kojeg sam sreo da traktorom i  prikolicom ide put gaja. 




     Jesenski poslovi polako se  privode kraju. Vino se polako bistri u inoksima, a sada  treba prionuti oranju i sjetvi  ječma, odnosno kako ga u  Kotarima zovu žita. 


 


Pripreme za sijanje  žita


 


-Od pšenice smo davno  odustali, jer rebci pojedu cili  urod, govori Prle iz Polače  koji ovih dana obavlja posljednju pripremu njive na  kojoj će posijati ječam. Svatko bi trebao na selu posijati  žito, jer živjeti na selu, a ne  imati nekoliko ovaca i razne  letarije nije život.


– Ukoliko ti danas kupiš  od Srećka koji svaki tjedan  kamionom dovozi vrmentu,  prekrupu i žito iz Pitomače  vrag će ti brzo odniti sriću,  pojašnjava Marko Prlin  kompanjon u sjetvi ječma. 


Danas je kilo kukuruza  gotovo tri kune, a to pojede  kokoš za jedan obrok, a di su  tuke koje sada triba dobro  hraniti jer njihova sezona  upravo počinje. 


     -Tukama još nije vrime,  one su najbolje iza Svih svetih pa do Tri Kralja ispravlja  Prle Marka. Sada je vrime od  pulastara, ali ne od onih iz  mesnice već naših domaćih  tako zvanih atletičara. Atletičari zato jer cili život trče  po avliji i dvorištu i žive vage  nemaju više od dva kila. Takav pulastar na lešo se ne  raskuha za petnaestak minuta, a kosti mu nisu plave.  Za njega triba imati zube  kao vuk da ga meso kidaš s  kostiju. Ima ih moj rođak  Dado više od dvista pa ćemo  u petak nekoliko lešati, a biti  će ih i pod pekom. Dođi Magistre da probaš što je pravi  domaći pulastar,  zove me  Prle.


 


Kada početi s berbom  maslina?


 Ali jedan od najvažnijih  poljoprivrednih radova je  pred nama, a to je razlog  mojeg boravka u Ravnim kotarima. Naravno riječ je o  berbi maslina koja ove godine u najvećem dijelu maslinika biti će skromna. Pojedini maslinari neće imati  ubrati niti za kiseljenje. 


Ono malo plodova što je  ostalo izgledaju više nego  odlično. Napad maslinove  muhe ove godine je izostao  tako da najveći dio plodova  je zdrav. Nakon bure koja je  puhala ovih dana dio je otpao, a najviše onih koje je  oštetio maslinov moljac.


     Kada početi s berbom  maslina pitaju brojni maslinari. Dali kada su plodovi  prošarani, sačekati da pocrne ili nešto treće. Oni koji  preferiraju ulja bogata polifenolima započeti će berbu  ovih dana jer najveći broj  uljara u našoj županiji  počeo je s preradom maslina. Za sada ne rade svaki  dan, već većinom tijekom  vikenda jer se berba nije  zahuktala. 


        Evo ukratko što se odvija  u plodu maslina tijekom  zrenja pa neka svaki maslinar odluči kada će ih brati. 


 


Što zrelije to manje  fenola


 


 Dozrijevanje maslina vrlo  je složen proces. Odvija se  postupno i neujednačeno. U  tom se razdoblju u plodu  odvijaju važne biološke, kemijske i fizikalne promjene i  cijela biljka u plod šalje hranjive tvari koje uzima iz tla  ili ih proizvodi, a  koje će se u  plodu pretvoriti u maslinovo  ulje.


        Prema rezultatima brojnih  istraživanja provedenim u  brojnim institutima koji se  bave kvalitetom i vrednovanjem živežnih namirnica otkriveno je da optimalni trenutak berbe masline povezan s pigmentacijom ploda.


        Zrenjem maslina povećavaju se antocijani, a  smanjuje se klorofil, osobito  polifenoli, dakle sastojci o  kojima ovisi aroma i okus  maslinova ulja. Tijekom  zriobe također se smanjuju  steroli i karoteni, sastojci u  maslinovom ulju, koji sprječavaju oksidacijske procese. Ranijom berbom dobivamo ulje s ukupnom kiselinom manjom od 1 posto, a  peroksidni broj je uvijek manji od 20 meq O2/kg. Omjer  oleinske i linolenske kiseline  uvijek je veći od 7.


    Fenolni sastojci koji daju  maslinovom ulju miris i  okus i sprječavaju oksidativne procese smanjuju se zriobom maslina.


 


Brati nakon površne  pigmentacije 


 


     Tijekom zrenja plodova  postotak ulja u odnosu prema suhoj tvari postupno se  povećava, do stadija površne  pigmentacije, uz gubitak vode u plodovima. Nakon tog  stadija zrenja količina ulja se  u apsolutnom iznosu se ne  povećava. Na temelju tih  spoznaja jasno je da nakon  početka površne pigmentacije  nije potrebno odgađati  berbu maslina jer je to ekonomski neopravdano. 


       Daljnjom pigmentacijom  u dubini pulpe odnosno  zrenjem plodova povećava  se degradacija stanične  strukture plodova zbog prirodnih enzimatskih utjecaja  koji izazivaju razbijanje staničnih barijera, te nastaju  procesi prirodne disperzije i  emulzije (ulje – voda – enzimi – koloidi). To se stanje  očituje nemogućnosti  izlučivanja dijela ulja tijekom centrifugiranja, a djelomice u nastajanju procesa  kvarenja – gubitak prirodnih  mirisnih tvari, pojačana oksidacija i drugo.


  


Vješte ruke, dobra  spiza i ne skakati s  grane na granu


  


Kada smo se odlučili za  datum berbe maslina potrebno je obaviti pripremne  radnje. Prvo i osnovno osigurati dovoljan broj vještih  ruku koji će taj posao obaviti. Ukoliko se radi o malim  obiteljskim maslinicima uz  ukućane ruke će dati prijatelji i rođaci. Kako je takva  radna snaga besplatna treba  osigurati potrebne količine  hrane i pića jer vrag će ti gladan raditi. 


Naravno treba pratiti vremensku prognozu, jer ne daj  Bože da se organizira berba,  a počinje kišiti. Naravno treba dogovoriti s uljarom vrijeme prerade, osigurati  mreže ili cerade za berbu i  dovoljan broj kašeta za plodove u kojima će se transportirati u brane masline u  uljaru. Mrežaste vreće, one  koje služe za pakovanje  krumpira nisu dobre jer su  izrađene od plastičnih vlakana i oštećuju ubrane plodove. Prijevoz maslina nije  problem jer većina uljara  dolazi u maslinik i obavlja  prijevoz.


     Naravno tu su i skale koje  su danas na sreću stabilne,  aluminijske pa je manja mogućnost padova. Naravno  ima i onih koji se tijekom  berbe zavlače u krošnju  penjući se s grane na granu.  Kod takvih vratolomija treba  biti oprezan jer stablo masline je krhko pa da se umjesto  u kući večera na kirurgiji, a  za poći na kirurgiju moraš  imati Covid potvrdu.


 


 Važnost zimske brazde


 


Kolika je važnost zimske brazde zna svaki poljoprivrednik. Proteklo vrijeme, a i sadašnja bura omogućava da se kvalitetno obavi zimsko oranje. Ukoliko ne izoreš u jesen nemoj u proljeće na tu parcelu saditi povrće. Od toga nema sreće. Tlo je zbijeno i tvrdo tako da se korijen slabo razvija. Osim toga tijekom ljeta nikada dosta vode, pojašnjava povrćar iz Islama kojeg smo zatekli gdje obavlja duboko jesensko oranje.


 


Oleum ex  albis ulivis


 


U antičkoj Grčkoj bilo je  najviše cijenjeno ulje koje  se proizvodilo od zelenih  plodova masline, a nazivalo  se Onphachinon i Omotribes. Rimljani su imali pet  kategorija ulja koje su proizvodili od ploda masline različitog stupnja zrelosti i  kakvoće.


     Oleum ex albis ulivis, nazivali su acerbum, aestivum, crudum, hispanum.  Bilo je najviše cijenjeno ulje  zbog prijatnog i izrazitog  okusa po plodu maslina.  Dobivalo se u Istri, Sjevernoj Grčkoj i Španjolskoj, kada se boja plodova mijenjala od zelene u zelenožutu.


      Oleum viride proizvodilo  se od poluzelenih plodova.  Imalo je svojstven miris i  okus prirodnog ulja.


     Oleum maturum ulje dobiveno od crnih plodova  masline.


     Oleum caducum, romanicum ili commune dobivalo  se od plodova masline koje  su se skupljale s tla.


     Oleum cibarum dobivalo  se od crvljivih i upaljenih  plodova ili oštećenih s primjesom zemlje. Ovaj je tip  ulja bio namijenjen robovima i za rasvjetu.