Jesen je stigla gotovo preko noći. Pala obilata kiša, zapuhala bura, a vrh Velebita se zabijelio. Dobro je u večer naložiti peć, naravno onaj tko je na vrijeme spremio drva.
-Znaš ti nas u kotarima mi o drvima razmišljamo kada triba naložiti špaher, pa sada trči u gaj i posjeći nekoliko hrastića i smrika, a sve to zeleno pa vatra nikakv,a pojašnjava Marko iz Polače kojeg sam sreo da traktorom i prikolicom ide put gaja.
Jesenski poslovi polako se privode kraju. Vino se polako bistri u inoksima, a sada treba prionuti oranju i sjetvi ječma, odnosno kako ga u Kotarima zovu žita.
Pripreme za sijanje žita
-Od pšenice smo davno odustali, jer rebci pojedu cili urod, govori Prle iz Polače koji ovih dana obavlja posljednju pripremu njive na kojoj će posijati ječam. Svatko bi trebao na selu posijati žito, jer živjeti na selu, a ne imati nekoliko ovaca i razne letarije nije život.
– Ukoliko ti danas kupiš od Srećka koji svaki tjedan kamionom dovozi vrmentu, prekrupu i žito iz Pitomače vrag će ti brzo odniti sriću, pojašnjava Marko Prlin kompanjon u sjetvi ječma.
Danas je kilo kukuruza gotovo tri kune, a to pojede kokoš za jedan obrok, a di su tuke koje sada triba dobro hraniti jer njihova sezona upravo počinje.
-Tukama još nije vrime, one su najbolje iza Svih svetih pa do Tri Kralja ispravlja Prle Marka. Sada je vrime od pulastara, ali ne od onih iz mesnice već naših domaćih tako zvanih atletičara. Atletičari zato jer cili život trče po avliji i dvorištu i žive vage nemaju više od dva kila. Takav pulastar na lešo se ne raskuha za petnaestak minuta, a kosti mu nisu plave. Za njega triba imati zube kao vuk da ga meso kidaš s kostiju. Ima ih moj rođak Dado više od dvista pa ćemo u petak nekoliko lešati, a biti će ih i pod pekom. Dođi Magistre da probaš što je pravi domaći pulastar, zove me Prle.
Kada početi s berbom maslina?
Ali jedan od najvažnijih poljoprivrednih radova je pred nama, a to je razlog mojeg boravka u Ravnim kotarima. Naravno riječ je o berbi maslina koja ove godine u najvećem dijelu maslinika biti će skromna. Pojedini maslinari neće imati ubrati niti za kiseljenje.
Ono malo plodova što je ostalo izgledaju više nego odlično. Napad maslinove muhe ove godine je izostao tako da najveći dio plodova je zdrav. Nakon bure koja je puhala ovih dana dio je otpao, a najviše onih koje je oštetio maslinov moljac.
Kada početi s berbom maslina pitaju brojni maslinari. Dali kada su plodovi prošarani, sačekati da pocrne ili nešto treće. Oni koji preferiraju ulja bogata polifenolima započeti će berbu ovih dana jer najveći broj uljara u našoj županiji počeo je s preradom maslina. Za sada ne rade svaki dan, već većinom tijekom vikenda jer se berba nije zahuktala.
Evo ukratko što se odvija u plodu maslina tijekom zrenja pa neka svaki maslinar odluči kada će ih brati.
Što zrelije to manje fenola
Dozrijevanje maslina vrlo je složen proces. Odvija se postupno i neujednačeno. U tom se razdoblju u plodu odvijaju važne biološke, kemijske i fizikalne promjene i cijela biljka u plod šalje hranjive tvari koje uzima iz tla ili ih proizvodi, a koje će se u plodu pretvoriti u maslinovo ulje.
Prema rezultatima brojnih istraživanja provedenim u brojnim institutima koji se bave kvalitetom i vrednovanjem živežnih namirnica otkriveno je da optimalni trenutak berbe masline povezan s pigmentacijom ploda.
Zrenjem maslina povećavaju se antocijani, a smanjuje se klorofil, osobito polifenoli, dakle sastojci o kojima ovisi aroma i okus maslinova ulja. Tijekom zriobe također se smanjuju steroli i karoteni, sastojci u maslinovom ulju, koji sprječavaju oksidacijske procese. Ranijom berbom dobivamo ulje s ukupnom kiselinom manjom od 1 posto, a peroksidni broj je uvijek manji od 20 meq O2/kg. Omjer oleinske i linolenske kiseline uvijek je veći od 7.
Fenolni sastojci koji daju maslinovom ulju miris i okus i sprječavaju oksidativne procese smanjuju se zriobom maslina.
Brati nakon površne pigmentacije
Tijekom zrenja plodova postotak ulja u odnosu prema suhoj tvari postupno se povećava, do stadija površne pigmentacije, uz gubitak vode u plodovima. Nakon tog stadija zrenja količina ulja se u apsolutnom iznosu se ne povećava. Na temelju tih spoznaja jasno je da nakon početka površne pigmentacije nije potrebno odgađati berbu maslina jer je to ekonomski neopravdano.
Daljnjom pigmentacijom u dubini pulpe odnosno zrenjem plodova povećava se degradacija stanične strukture plodova zbog prirodnih enzimatskih utjecaja koji izazivaju razbijanje staničnih barijera, te nastaju procesi prirodne disperzije i emulzije (ulje – voda – enzimi – koloidi). To se stanje očituje nemogućnosti izlučivanja dijela ulja tijekom centrifugiranja, a djelomice u nastajanju procesa kvarenja – gubitak prirodnih mirisnih tvari, pojačana oksidacija i drugo.
Vješte ruke, dobra spiza i ne skakati s grane na granu
Kada smo se odlučili za datum berbe maslina potrebno je obaviti pripremne radnje. Prvo i osnovno osigurati dovoljan broj vještih ruku koji će taj posao obaviti. Ukoliko se radi o malim obiteljskim maslinicima uz ukućane ruke će dati prijatelji i rođaci. Kako je takva radna snaga besplatna treba osigurati potrebne količine hrane i pića jer vrag će ti gladan raditi.
Naravno treba pratiti vremensku prognozu, jer ne daj Bože da se organizira berba, a počinje kišiti. Naravno treba dogovoriti s uljarom vrijeme prerade, osigurati mreže ili cerade za berbu i dovoljan broj kašeta za plodove u kojima će se transportirati u brane masline u uljaru. Mrežaste vreće, one koje služe za pakovanje krumpira nisu dobre jer su izrađene od plastičnih vlakana i oštećuju ubrane plodove. Prijevoz maslina nije problem jer većina uljara dolazi u maslinik i obavlja prijevoz.
Naravno tu su i skale koje su danas na sreću stabilne, aluminijske pa je manja mogućnost padova. Naravno ima i onih koji se tijekom berbe zavlače u krošnju penjući se s grane na granu. Kod takvih vratolomija treba biti oprezan jer stablo masline je krhko pa da se umjesto u kući večera na kirurgiji, a za poći na kirurgiju moraš imati Covid potvrdu.
Važnost zimske brazde
Kolika je važnost zimske brazde zna svaki poljoprivrednik. Proteklo vrijeme, a i sadašnja bura omogućava da se kvalitetno obavi zimsko oranje. Ukoliko ne izoreš u jesen nemoj u proljeće na tu parcelu saditi povrće. Od toga nema sreće. Tlo je zbijeno i tvrdo tako da se korijen slabo razvija. Osim toga tijekom ljeta nikada dosta vode, pojašnjava povrćar iz Islama kojeg smo zatekli gdje obavlja duboko jesensko oranje.
Oleum ex albis ulivis
U antičkoj Grčkoj bilo je najviše cijenjeno ulje koje se proizvodilo od zelenih plodova masline, a nazivalo se Onphachinon i Omotribes. Rimljani su imali pet kategorija ulja koje su proizvodili od ploda masline različitog stupnja zrelosti i kakvoće.
Oleum ex albis ulivis, nazivali su acerbum, aestivum, crudum, hispanum. Bilo je najviše cijenjeno ulje zbog prijatnog i izrazitog okusa po plodu maslina. Dobivalo se u Istri, Sjevernoj Grčkoj i Španjolskoj, kada se boja plodova mijenjala od zelene u zelenožutu.
Oleum viride proizvodilo se od poluzelenih plodova. Imalo je svojstven miris i okus prirodnog ulja.
Oleum maturum ulje dobiveno od crnih plodova masline.
Oleum caducum, romanicum ili commune dobivalo se od plodova masline koje su se skupljale s tla.
Oleum cibarum dobivalo se od crvljivih i upaljenih plodova ili oštećenih s primjesom zemlje. Ovaj je tip ulja bio namijenjen robovima i za rasvjetu.
najnovije
najčitanije
Županija
VRŠKA VILA
Općini Vrsi odobreno 573 tisuće eura za izgradnju novog vrtića
Hrvatska
društvene mreže
Mnogi se rugaju s HDZ-ovom kupovinom lajkova vijetnamskih botova
Feelgood
Nesnosna tišina
Sedam suptilnih znakova da idete prema kraju braka
Zadar
prognoza
Današnji dan nam donosi poboljšanje vremena
Crna Kronika
maštovit kradljivac
U Biogradu ukrao auto, provozao ga, vratio i ukrao drugi
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Županija
HEP JAVLJA
Brojne ulice u Zadru i okolici u utorak ostaju bez struje, evo popisa
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU
Razgovarali smo sa zadarskim maturantima koji dobivaju pravo glasa, evo što kažu o izborima
Crna Kronika
51-godišnjak