Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Privlaka i u posezoni privlačna turistima

14.10.2021. 12:30


Listopad je i ove godine »Mjesec hrvatskog turizma« u sklopu čega se hrvatskim građanima i stranim turistima koji se zateknu u Hrvatskoj omogućuje i do 50 posto povoljniji boravak i korištenje turističke ponude i usluga u cijeloj zemlji.
– Privlaka, odnosno cijela Hrvatska je u listopadu za odmor najjeftinija destinacija na Mediteranu. Listopadski turizam je jako dobar izbor za odmor iako to u Privlaci nisu značajne brojke s obzirom na izuzetno dobru špicu sezone i turistički brojan rujan jer su jesenske kiše, moglo bi se reći, dobrano zaustavile dolazak turista, kaže Iva Zorić Sarađen, direktorica Turističke zajednice općine Privlaka.
Ovogodišnji je rujan globalno bio jedan od četiri najtoplija od početka mjerenja 1979., kaže ona, objavila je europska služba za klimatske promjene Copernicus.


Rujanska čarolija
– Turistička posezona nadmašila je sva očekivanja. Naime, uz izvrsne turističke rezultate koji smo ostvarili u glavnom djelu sezone, odlični rezultati prenijeli su se i na mjesec rujan, bio je to rujanska čarolija. Svakako da je produljenju sezone u ovom obimu doprinijelo lijepo i sunčano vrijeme, ali svakako i činjenica kako je rujan u Privlaci idealno vrijeme za rekreaciju i odmor, naglasila je Zorić Saražen.
Turiste u Privlaku i u posezoni, kaže ona, privlače sportski izazovi na moru, uživanje u prirodi, gastronomska ponuda, mir, sigurnost, obiteljska atmosfera i vrhunsko gostoprimstvo.
– Privlaka je jedno od atraktivnijih destinacija na Jadranu za sve one koji obožavaju zabavne aktivnosti na moru. Plaža Sabunike je jedna od najpoznatijih surferskih destinacija zbog povoljnog vjetra s Velebita. Avanturistima i ljubiteljima izazova nudi se bezbroj mogućnosti, uzbudljiv ples s vjetrovima i morem poput jedrenja, surfanja, parasailinga, windsurfinga, ističe Zorić Sarađen.


Najbrojniji Nijemci, Hrvati, Slovaci i Česi
Prema podacima sustava eVisitor u prvih devet mjeseci, od 1. siječnja 2021. do 30. rujna 2021., u Privlaci je ostvareno ukupno 38.416 dolazaka, što je za 41 posto više u odnosu na 2020.
– Usprkos svojevrsnoj neizvjesnosti, narančastoj i potom crvenoj covid karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti kad se ovogodišnji turistički podaci uspoređuju s rekordnom 2019., godinom, ostvareno je čak 87 posto dolaska gostiju, naglašava Zorić Sarađen.
Što se tiče noćenja u 2021. do kraja rujna ostvareno je 409.849 noćenja, 28 posto više u odnosu na 2020., odnosno 84 posto noćenja s obzirom na rekordnu 2019.
– Najbrojniji gosti koji su boravili u Privlaci su i ove godine iz Njemačke, Hrvatske, Slovačke, Češke, Slovenije, Poljske, otkriva Zorić Sarađen.




Sabunike i Škrapavac
Osim pješčanih plaža, sunca i mora Privlaka s turističkim naseljima Sabunike i Škrapavac, svojim je gostima do pandemije covida-19 nudila zanimljiva, brojna turistička događanja za vrijeme tradicionalnog gastro-kulturno-zabavnog i športskog Privlačkog ljeta.
– Nažalost, što se tiče kulturno-zabavnih događanja sve je bilo na kapaljku. Obilježili smo Noć privlačkih ribara i sabunjara, održali neka manja sportska i kulturna događanja. Svi u potpunosti želimo da nam slijedeća turistička sezona napokon postane normala sa svim ljetnim šušurom, kaže Zorić Sarađen.
Privlaka je slikovito turističko i ribarsko mjesto na jugoistočnoj obali privlačkog zatona nasuprot otoku Viru, 7 kilometara sjeverozapadno od Nina s oko 2.600 stanovnika. Poznata je po sabunjarima i lurdu te svojim pjeskovitim plažama s kojih se pruža pogled na nezaboravan zalazak sunca.


Poželjna za život i turizam
– Rivijera Privlaka je destinacija autentičnog dalmatinskog ugođaja u kojoj je sve na vrijeme bilo spremno za glavnu turističku sezonu, od ulaganja u infrastrukturu i poboljšanja uvjeta boravka turista do turističke promidžbe, kazao je dipl. ing. Gašpar Begonja – Gajo, općinski načelnik, predsjednik Turističke zajednice općine Privlaka.
Mjesto koje je najviše poznato po sabunjarima, ljudima koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati, ima bogatu turističku ponudu i izvrsne gastronomske delicije, pješčane plaže, čisto more i zrak te ljekovito crno blato koje ovu lokaciju čini atraktivnom i ljudima sa zdravstvenim problemima.
– Privlaka će postati mjesto poželjno i za život i za turizam, pozicionirati se kao poželjna destinacija koja prati trendove u turizmu. Bez obzira na postignute rezultate u turizmu, svi se moramo još više angažirati kako bi se povećao broj dolazaka i sama kvaliteta turističkih usluga, izričit je Begonja.
Dodao je kako su turistički rezultati dobar temelj i predispozicija za produženje turističke sezone i razvoj turističkog sektora.
– Vjerujem da će domaći i inozemni investitori prepoznati izuzetno pogodnu klimu za investiranje u privlački turizam. Na nama je ali i na Vladi RH te resornim ministarstvima da podupru i omoguće nove poduzetničke inicijative u ovoj sve poželjnijoj turističkoj destinaciji, poželio je Gašpar Begonja – Gajo.