Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U bočicu od 100 ml aceta od smokava pretočeno puno znanja, ljubavi i rada

14.10.2021. 13:10


Aceto od smokava Pašman Libre obitelji Matulić s Pašmana osvojio je britanski Great Taste Award, najveće svjetsko priznanje za hranu i piće.
To je još jedna u nizu nagrada koju je svojim inovativnim, prirodnim, veganskim proizvodima osvojio bračni par Matulić, već dobro poznat i cijenjen u svom kraju, ali i sve šire.


Maksimum bodova i zvjezdica
Ranije su osvojili zlatne i srebrne medalje na Superior Taste Awardsu u Bruxellesu i International Taste Awardsu u Montichiari.
Great Taste Award je ove godine dobilo 11 hrvatskih proizvoda, a OPG Matulić je jedini osvojio maksimum bodova i zvjezdica. Na natjecanje je pristiglo čak 14.113 proizvoda, a samo 1,6 posto njih je dobilo tri zvjezdice. Među njima i Pašman Libre, nevjerojatni aceto od smokava. Nagrada je samo još jedan znak da je cijena od 60 kuna za 100 mililatara itekako opravdana.
– Ova nagrada je stvarno veliko priznanje za naš trud i godine ustrajnog rada. Kada tvoj proizvod izdvoje u 1,6 % najboljih onda je to zbilja velika stvar za svakog proizvođača. Od berbe smokava do aceta u boci prođe minimalno dvije godine. Sve između je proces koji traje… puno znanja, ljubavi i rada je pretočeno u tu bocu od 100 ml. Delikatese su inače cijenjene, a kvalitetan proizvod uvijek nađe put do kupca, rekao je Krsto Matulić koji se u ovom gospodarstvu bavi ponajviše s delicijama, među koje je nedavno dodao i proizvodnju čokolade.
Prošlo ljeto je izašla njihova najnovija delikatesa – čokolada Choco Libre s acetom od smokve, maraške i maslinovim uljem. Tu su i Pašmanero, poznati ljuti umak, aromatizirana sol, aromatizirana maslinova ulja, aceto od maraške i tako dalje.


Počeli sa sapunom prije deset godina
Stalne Krstine edukacije pokazuju strast koju ima za taj posao, a bez toga, poznato je, ne bi bilo ni ovakvog uspjeha. Isto je i s Anom koja se, slijedeći svjetski pokret slow cosmétique, orijentirala na kozmetiku s mišlju kako ljudi žele znati što unose u svoj organizam, bilo kroz prehranu, bilo kroz kožu. Ana kreira sapune od maslinova ulja, šampone, kreme za lice zasnovane na ekološkoj kozmetici koja se proizvodi doma, ručno, od 100 posto prirodnih sastojaka i u malim količinama. Kako kaže Ana, Immortelle krema je najpopularniji kozmetički proizvod, a prati ga i hijaluronski serum Essentielle.
Kad su prije deset godina počeli razvijati tu kreativnost koju im je otočka izolacija probudila, nisu mislili da će danas već postati premali zidovi na kojima bi izložili sva dobivena priznanja.
– Počeli smo prije skoro 10 godina sa sapunima od maslinovog ulja i nismo imali pojma gdje će nas to odvesti. Polako smo širili svoju proizvodnju i trudili se raditi na razvoju novih proizvoda te povećati kvalitetu postojećih. Danas imamo hektar površine. Uzgajamo čili papričice, smokve, aloa veru. Imamo i puno samoniklog bilja poput smilja, origana, gospine trave. Nemamo svoju destileriju pa sve hidrolate i eterična ulja nabavljamo od drugih OPG-ova. Također uzimamo smokve na otkup s otoka Pašmana jer samo naše ne zadovoljavaju potrebnu količinu za proizvodnje aceta od smokve, pojasnila je Ana.
Imajući na umu da je u OPG-u Matulić za dobar dio proizvoda zatvoren krug cijelog procesa proizvodnje, od sadnje do pakiranja, posla je zasigurno puno.




Očekuje ih sudjelovanje na Golden Forku
– Kada je sezona radni dan nam traje stvarno dugo, ali zato izvan sezone imamo vremena za odmor, kaže Ana.
Zahvalni su na podršci svojih kupaca, to im daje poticaj da nastave ovakvim tempom.
– Imamo kupce iz cijeloga svijeta i to je super osjećaj. Sve više ljudi voli prirodne proizvode. Zapravo smo sretni što prepoznaju naše proizvode i njihovu kvalitetu, govori Krsto.
Ana dodaje kako preko webshopa prodaju svoje proizvode na području čitave EU.
– Kupci izvan Hrvatske su najčešće gosti koji su već probali naše proizvode preko ljeta. Komentari su uvijek dobri i stvarno nam puno znači sva ta pozitiva i poticaj koji dobivamo od naših kupaca, rekla je Ana.
OPG Matulić ovih dana još očekuje sudjelovanje na Golden Forku, produženom natjecanju Great Taste Awardsa u gradiću Gillinghamu u regiji Dorset, a rezultati će se znati za koji dan.