Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hladni radijatori, visoki računi

Autor: Teuta Babajko Jamičić

13.11.2008. 23:00
Hladni radijatori, visoki računi


Neplatiše završavaju na sudu, prijeti im se ovrhom, a ukoliko se pojedinci odluče na “izlazak” iz sustava centralnog grijanja, ni to nije moguće bez sudskog odobrenja. Tehnički razlozi, kako pojašnjava Igor Černigoj, član povjerenstva za sustav centralnog grijanja na Putu Petrića, jedini su valjan argument za isključivanje iz sustava
Za razliku od Zagreba, gdje je centralno grijanje preko toplana, najjeftinija solucija grijanja, u Zadru je to neka sasvim druga priča, oko koje se svake godine, s početkom hladnijih dana, zbog suprotstavljenih mišljenja podiže prašina.
Neplatiše na sudu
Da pojasnimo, sustav centralnog grijanja preko toplana u Zagrebu, zbog veličina čevrti, odnosno brojnosti stanova, financijski je isplativiji, te kao takav znatno jeftiniji. U Zadru, toplane ima tek nekolicina gradskih četvrti, koje se veličinom, odnosno brojem stanova, ne mogu mjeriti sa zagrebačkim, zbog čega je funkcioniranje sustava centralnog grijanja, kao i održavanje toplana, izuzetno skupo. Shodno tome, tijekom godina, mijenjali su se koncesionari zadarskih toplana, jer jednostavno nije bilo moguće pronaći model grijanja koji bi zadovoljio sve stanare. Nezadovoljnici su svoj bunt izražavali neplaćanjem računa, dugovi su se gomilali, brojni slučajevi završavali pred sudom, da bi u konačnici, stanari, koji su suvlasnici toplane, preuzeli upravljanje toplanom postavši tako, na neki način, krojači vlastite sudbine.
Činjenica da stanari upravljaju toplanom, naravno nije utjecala na visinu računa za centralno grijanje. U to je, naime, bilo i iluzorno vjerovati, jer cijene naftnih derivata diktiraju visinu računa za centralno grijanje, koju mnogi stanari ne mogu ili ne žele pratiti. U tom slučaju, neplatiše završavaju na sudu, prijeti im se ovrhom, a ukoliko se pojedinci odluče na “izlazak” iz sustava centralnog grijanja, ni to nije moguće bez sudskog odobrenja. Tehnički razlozi, kako pojašnjava Igor Černigoj, član povjerenstva za sustav centralnog grijanja na Putu Petrića, jedini su valjan argument za isključivanje iz sustava. Naime, tako stoji u ugovoru, potpisanom na nivou četvrti Petrići, koji je potpisala većina stanara.
– Na Petrićima smo od 10. studenoga počeli s grijanjem. Vrijeme grijanja tijekom dana uvjetuje vanjska temperatura zraka, što je također precizno definirano ugovorom na razini naselja. Što se tiče računa, oni su porasli shodno rastu cijena naftnih derivata na tržištu, koji sad koštaju čak 55 posto više nego lani, tako da na Petrićima stanari grijanje plaćaju prema kvadraturi stana, što sada iznosi sedam kuna po četvornom metru, govori Černigoj te podsjeća kako je prošle godine grijanje stajalo 5,60 kuna po četvornom metru stana.
Glede plaćanja, odnosno neplaćanja računa, Černigoj kaže kako 90 posto stanara uredno plaća račune, a ostalih 10 su neplatiše. Takva situacija je i u većini zadarskih četvrti, tako da su neplatiše na sudu, a nekima već prijeti i ovrha, koju je nerijetko nemoguće izvršiti. Iako prema ugovoru samoinicijativna isključenja nisu dopuštena, Černigoj potvrđuje kako njih uvijek ima, no takvi slučajevi su također na sudu.
Ugovor o grijanju
Miomir Paleka iz zadarske tvrtke “Montex”, koja se skrbi o centralnom grijanju u prvim zgradama Maraske te Ulici Petra Skoke na Smiljevcu, gdje su stanovi POS-a i stradalnika Domovinskog rata, potvrdio nam je kako je i tamo grijanje počelo prije nekoliko dana. Kao i na Petrićima, tako i u zgradama Maraske te u Ulici Petra Skoke, ima onih koji ne plaćaju grijanje iz različitih razloga. Kako navodi Paleka, neplatiša je u prosjeku između 10 i 15 posto, i najčešće završavaju na sudu. Ovrhu, koja je pravno gledajući jedini način naplate dugovanja, Paleka kaže, da je nemoguće provesti iz različitih razloga.
Za razliku od, primjerice, Petrića i drugih zgrada Maraske, gdje računi za centralno grijanje jednako iznose i zimi i ljeti, i uza sve to nemaju toplu vodu, stanovi o kojima se skrbi “Montex”, uživaju i taj privilegij, i to za cijenu koja je izvan sezone grijanja manja nego dok grijanje traje. I uz takve uvjete grijanja, Paleka kaže kako uvijek ima inicijativa za isključenje iz sustava, no to nije stvar “Montexa”, već dogovora među stanarima, odnosno ugovora o grijanju koji su potpisali.
Inicijative za isključenje iz sustava centralnog grijanja u većini slučajeva produkt su, odnosno posljedica visokih računa, koje kućni budžet većine građana sve teže podnosi. No, sustav centralnog grijanja preko toplana, čiji su suvlasnici stanari, funkcionira kao zatvoren krug, iz kojega je, kao takvoga nemoguće izaći bez posljedica. Funkcioniranje malih toplana u zadarskim četvrtima, ionako je teško isplativo, a neplatiše, sa svojim doprinosima, točnije nedoprinosima, samo pogoršavaju situaciju. Tako se, primjerice, iz financijskih razloga prošle godine ugasio kotao za neboder u Ulici bana Josipa Jelačića i stanari su ostali bez centralnog grijanja. Sada, čini se, zbog financijskih razloga i povlačenja neplatiša po sudovima, s grijanjem se kasni u drugim zgradama Maraske, gdje stanari zimu dočekuju u prohladnim stanovima.