Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krivi su zbog posjedovanja i prodaje droge, ali ne i zbog smrti prijatelja

Autor: Minja Gugić

13.11.2008. 23:00
Krivi su zbog posjedovanja i prodaje droge, ali ne i zbog smrti prijatelja

Foto: Filip BRALA



Četvorka je nepravomoćno osuđena na kazne zatvora zbog posjedovanja i posredovanja u prodaji heroina, ali ne mogu biti krivi zbog smrti Mate Palčića, jer je on bio punoljetna osoba koja je svjesno i voljno uzela heroin i tako sebi ugrozila život, odnosno prouzročila svoju smrt
Zbog posjedovanja i posredovanja u prodaji heroina, što je imalo za posljedicu smrt njihovog prijatelja Mate Palčića, jučer su na Županijskom sudu u Zadru na zatvorske kazne nepravomoćno osuđena četvorica Pažana i to Tomislav Škunca Mačak (39) na tri godine i deset, Nediljko Bukva Buki (30) na tri godine i šest, Andrija Bulić Splićo (34) na tri godine i osam mjeseci te Romeo Dražović Šurman (29) na godinu dana zatvora.
Uz zatvorske kazne Bukvi i Buliću izrečena je i mjera obveznog liječenja od ovisnosti.
Kako je u obrazloženju presude detaljno pojasnio predsjednik Sudskog vijeća, Boris Radman tijekom suđenja je nedvojbeno utvrđeno kako je Mate Palčić umro od akutnog trovanja alkoholom i opijatima, a iskazima svjedoka uključujući i optužene, potvrđeno je kako su nabavili drogu, i zajedno je uživali u obiteljskoj kući Romea Dražovića na otoku Pagu.
No, kako je pojasnio sudac Radman četvorica Pažana ne mogu se kriviti za smrt svog sugrađanina Mate Palčića, jer je on bio punoljetna osoba koja je svjesno i voljno prouzročila svoju smrt.
– Pokojni Palčić je sam sebe ugrozio. Bio je svjestan dosega štetnosti svoje odluke o uzimanju droge, stoga se osuđenicima ne može inkriminirati krivnja, odnosno odgovornost za smrt Mate Palčića – naglasio je među ostalim u obrazloženju presude Boris Radman.
Što se tiče izrečenih kaznenih mjera, sudac ja nadalje naglasio kako je Tomislavu Škunci u otegotne okolnosti, Sudsko vijeće cijenilo dosadašnju osuđivanost te poprilična mjesečna primanja u iznosu od deset do 20 tisuća kuna, jer ima više apartmana koje iznajmljuje, obrt koji mu donosi dodatnu mjesečnu dobit te bezosjećajnost i pohlepnost.
– Škunca je osoba koja štiti samo svoje interese i nije ga briga za druge ljude. Jedina olakotna okolnost pri odmjeravanju kazne, uzeta mu je u obzir činjenica da je odlikovani sudionik Domovinskog rata – zaključio je sudac Radman.
Što se tiče ostale trojice osuđenih, njima je u otegotne okolnosti također uzeta u obzir činjenica da su do sada osuđivani, ali i bezosjećajni.
Kad su u pitanju olakotne okolnosti Sudsko je vijeće ovoj trojici cijenilo djelomično priznanje kaznenog djela te činjenicu da su ovisnici.
Duljina zatvorske kazne Pažanima je smanjena za vrijeme provedeno u pritvoru zadarskog Istražnog centra u trajanju od gotovo godine dana.
“Slučaj Pag” dogodio se, podsjećamo, u srpnju prošle godine kada su Škunca, Bukva i Bulić donijeli u stan Romea Dražovića prethodno nabavljen heroin, koji je Mate Palčić kupio za 200 kuna.
Palčić je, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, od kupljenog heroina napravio tri “crte” – malu srednju i veliku pa je jednu “crtu” srednje veličine prvi “povukao” Andrija Bulić, najmanju su podijelili Romeo Dražović i Kristijan Vranić, dok je Palčić ušmrkao najveću “crtu” nakon čega mu je pozlilo zbog akutnog trovanja alkoholom i opijatima te je nakon nekoliko sati umro.
Nesretni je mladić 15-ak minuta nakon ponoći, 2. srpnja 2007. godine, pronađen mrtav u Jadrulićevoj ulici na Pagu. O njegovoj smrti paškim policajcima je iz telefonske govornice anonimno dojavio muški glas.
Pažani će pravomoćnost presude čekati na slobodi. Zanimljivo je kako se četvrtooptuženi Romeo Dražović nije pojavio na izricanju presude.