Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Križ je simbol života

Autor: Velimir Brkić

13.11.2008. 23:00
Križ je simbol života

Foto: Velimir BRKIĆ



Škabrnjani su Zagradu donirali križ, a križ ima svoju težinu i veličinu jer su ga sami Škabrnjani prošle godine nosili na križnom putu obilježavanja svoje tragedije, od kapele na Marinovcu do vrha brda Ražovljeve glavice gdje su i danas vidljive neprijateljske utvrde, odakle se u Domovinskom ratu razarala Škabrnja i okolna naselja
U Zagradu, naselju u sastavu Grada Benkovca bilo je nadasve svečano za 12 katoličkih obitelji koje žive u tom multinacionalnom selu. Na poziv župnika don Borisa Pedića i mještana Zagrada koje pripada župi Nadinu, okupilo se veliko mnoštvo žitelja susjednih naselja da bi proslavilo i nazočilo blagoslovu križa. Križ se nalazi na samom ulazu u Zagrad, iz pravca Nadina.
Blagoslovu križa nazočili su vjernici Nadina koje je na poseban način predstavljao Dragan Brzoja KUD Nadin. I Škabrnjani su bili brojni. Oni su željeli biti potpora malobrojnim vjernicima Hrvatima, katolicima Zagrada. Naime, u tome naselju stalno živi dvanaest obitelji. Jedno je jedino dijete koje trenutačno ide u osnovnu školu u Nadinu.
To nije bio jedini razlog zbog čega je bio nazočan veliki broj Škabrnjana. Oni su donirali križ za ovu prigodu. Ovaj križ ima svoju težinu i veličinu jer su ga sami Škabrnjani prošle godine nosili na svome križnom putu obilježavanja tragedije, od kapele na Marinovcu do vrha brda Ražovljeve glavice gdje su i danas vidljive neprijateljske utvrde, odakle se u Domovinskom ratu razarala Škabrnja i okolna naselja. Na prijedlog župnika da taj križ daruju nekome mjestu to su i učinili.
Don Boris je u svojoj propovijedi istaknuo da je križ simbol života daleko više negoli bilo koji drugi simbol, i pozvao sve da dođu i zavjetuju se ovom križu.
– Križ označava život u svoj njegovoj ozbiljnosti i proturječnosti, ali i u njegovoj božanskoj otkupljenosti. Neka nas, draga braćo i sestre, križevi u našim kućama i stanovima te na raskrižjima stalno potiču kako se kršćanski odnositi prema vlastitom trpljenju i trpljenju svojih bližnjih. Samo od Raspetoga možemo naučiti kako se pravilno odnositi prema trpljenju, naglasio je don Boris.
Žene Škabrnje i župni zbor Uznesenje BDM iz Škabrnje uveličali su pjesmom sam blagoslov. Slavlju blagoslova pridružio se i gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić te Radoslav Bobanović.
Nakon blagoslova nazočnima se obratio član Vijeća Mjesnog odbora Jurica Marić koji je sve nazočne pozvao na domjenak u kućno dvorište Šime Čačića. Druženje, uz obilje hrane, koju su pripremili malobrojni, ali marljivi domaćini, nastavilo se uz pjesmu i druženje.