Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šezdeset godina radiokluba Zadar

Autor: Nenad Marčina

13.11.2008. 23:00
Šezdeset godina radiokluba Zadar

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Radioklub Zadar spada među najstarije radio amaterske klubove na području Hrvatske, istaknuo je Hrvoje Matanović, predsjednik Radiokluba Zadar na proslavi 60. obljetnice tog kluba održanog u prostorijama bivšeg hotela Zagreb. Svečanoj obljetnici nazočili su mnogi predsjednici klubova radioamatera Hrvatske kao i predstavnici Poglavarstva i Zadarske županije.
Povodom 60. obljetnice jubileja kluba postavljena je izložba na kojoj su izloženi novinski članci, fotografije, diplome, a tom prilikom zaslužnim radioamaterima i njihovim uvaženim gostima podijeljene su plakete.
Predsjednik radiokluba Zadar, Hrvoje Matanović, ovom prilikom okupljenima je rekao nekoliko riječi o bogatoj povijesti radiokluba Zadar.
– Radioklub Zadar osnovan je u jesen 1948. godine. Ubrzo se radio amateri pojavljuju i u Zemuniku. 1953. godine radioklub Zadar po prvi put dobiva svoj pozivni znak od kojeg je sufiks B S T ostao do danas. Klubski je život jako razvijen za vrijeme tajnika Ivana Stamaća, današnjeg predsjednika Kluba Zadrana u Zagrebu. Ivica Stamać je bio prvi zadarski radioamater s osobnim pozivnim znakom 2HG. Tih godina uz njega su bili aktivni i radiotelegrafisti Aldo i Bruno Bajlo.
Radi nekoliko uzastupnih provala u klupske prostorije i naglog osipanja članstva 1957. godine dolazi do zastoja u funkcioniranju kluba. Dvije godine poslije Božidar Pasarić pokušava bez uspjeha oživjeti rad Kluba u Pomorskoj školi. Godinu dana poslije zaljubljenici u elektotehniku i radioamaterizam Miro Gračanin, Miro Kostović, Boris Gujina i Željko Kozulić oživljavaju rad radiokluba dobivši prostorije na Muraju ispred zgrade Narodnog lista. Nedugo nakon toga nabavljaju i tada modernu amatersku postaju iz Japana – Kenwood TRIO TS-510 koji je pretača današnjih modernih amaterskih radio uređaja. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća više članova dobiva i pozivne i osobne pozivne znakove, Miro 2RFT, Željko 2RFG, Mladen 2RUL. U klubu su tada aktivni Miro Pavlović i Ante Gulam.
U Zadru raste interes radioamatera, osobito srednjoškolaca Tehničke škole, te Mladen Bačić uz pomoć odgajatelja Đačkog doma Slavka Mikolčevića pokreće klub Nikola Tesla 2CCN u prostorijama doma.
Zahvaljujući entuzijazmu članova kluba i pomoći Grada Zadra bili su pobjednici na njemačkom sajmu u kategoriji EU na 50 Mhz i dva puta 2. na svijetu u natjecanju IOTA
O samom klubu nekoliko riječi su rekli i Duško Kraljev i Radovan Dunatov, član Poglavarstva za kulturu, spomenivši kako Klub postiže zapažene rezlutate na svim razinama u amaterskim natjecanjima što je i glavni razlog zašto im je i 1999. godina dodjeljana državna nagrada “Faust Vrančić”.