Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Upravljanje investicijskim fondovima

Autor: Dragana Glavočić

13.11.2008. 23:00
Upravljanje investicijskim fondovima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Predavači su bili Ivan Tatić, financijski analitičar i Tomislav Kontak, voditelj edukacije i poslovnog odnosa tvrtke KD Investments d.o.o. iz Zagreba koja se inače bavi upravljanjem investicijskim fondovima
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar i KD Investments d.o.o. iz Zagreba, održan je jučer u prostorijama komore seminar pod nazivom “Upravljanje investicijskim fondovima”.
Predavači su bili Ivan Tatić, financijski analitičar i Tomislav Kontak, voditelj edukacije i poslovnog odnosa tvrtke KD Investments d.o.o. iz Zagreba koja se inače bavi upravljanjem investicijskim fondovima. Tijekom jednosatnog seminara, nazočni poduzetnici imali su priliku informirati se o investicijskim fondovima, situaciji na tržištu fondova u Republici Hrvatskoj, prednostima i manama ulaganja u investicijske fondove i o fondovima kojima upravlja tvrtka KD Investments. Semninar je bio namijenjen svim osobama koje su odgovorne za uspješno upravljanje tvrtkom.
Tomislav Kontak nazočne je pobliže upoznao s investicijskim fondovima kao jednim od oblika ulaganja.
– Vlasnici investicijskog fonda su ulagači, koji ulažu novac i na taj način kupuju udjele otvorenog investicijskog fonda. Vrijednost udjela se mijenja ovisno o promjeni tečaja vrijednosnih papira, koji su u portfelju otvorenog investicijskog fonda. Imovinom investicijskog fonda upravlja društvo za upravljanje. Cilj poslovanja je povećanje ukupne imovine investicijskog fonda i time povećanje imovine ulagača. Fondom se upravlja isključivo u korist vlasnika fonda, kazao je Kontak dodajući da je u vremenu dok traje gospodarska kriza najidealnije ulagati u fondove. Imovina ulagača ulaže se u različite vrijednosne papire, kao što su dionice, obveznice, blagajnički zapisi i druge zakonom dopuštene vrijednosne papire. Inače, Kontak je naglasio da fondovi upravo ovise o vrijednosnim papirima.