Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska urbana scena ujedinjena u projektu “Made in Zadar”

Autor: Irena Jurjević

13.11.2008. 23:00
Zadarska urbana scena ujedinjena u projektu “Made in Zadar”


U jutarnjim satima, na blagdan Sv. Lucije 13.12., u Zadru započinje “Made in Zadar”, projekt koji nastoji ujediniti zadarsku urbanu scenu.
“Made in Zadar” je svojevrsni promotivni koncert koji će u suradnji sa tvrtkom Zadar Film realizirati Udruga “Šigureca” i “MaCro management”. U potpogramu “Cool Tura za sve” održati će se glazbena radionica u suradnji s klubom Arsenal Zadar. 
– Činjenica je da se na urbanoj glazbenoj sceni u Zadru u povijesti grada, ako zanemarimo tzv. estradne predstavnike glazbene scene kao što su Riva, Forum, Mladen Grdović, Bepo Matešić, Zoran Jelenković i sl. nije dešavalo apsolutno ništa, pojašnjavaju iz organizacije. To je razlog zbog kojega krećemo s ovim projektom.
Prvi pokušaj stavljanja Zadra na mapu urbane glazbe, kao solo izvođači započeli su Ivana Radovniković te Natali Dizdar, da bi ih kao glazbeni dvojac slijedili Postolar Tripper. Međutim, sve do 2008. godine nijedna glazbena forma kao grupa ili bend u povijesti Zadra nije potpisala diskografski ugovor. Upravo zato su se svi složili kako bi Zadru, ali i izdavačima, željnima svježih izdanja, dobro došla glazbena radionica pod imenom “Cool Tura za sve”, na kojoj bi sudjelovali predstavnici svih hrvatskih diskografa usmjerenih prema promicanju urbane glazbe, te predstavnici zadarskih glazbenika i grupa koji žele znati što napraviti kako da iz tzv. demo statusa prijeđu na viši nivo, te potpišu ugovor i izdaju svoje glazbene uratke u obliku albuma. 
Na radionici će sudjelovati diskografske kuće Dallas Records, Aquarius Records, MenArt te Daning Bear, a organizatori čekaju potvrde još dvije diskografske kuće. Zbog čega je ovakva radionica pokrenuta upravo sada? Nakon dugotrajne suše, 2008. godina će u Zadru biti zapamćena kao godina u kojoj su dvije grupe izdale svoje albume, a treća će ga izdati krajem 2008. Albumi su izdani za najveće hrvatske diskografske kuće, a radi se o grupama Alergija (punk), Postolar Tripper (regge, ska) i Rising Dream (heavy metal). Predstavnici ovih grupa biti će prisutni na radionici i svojim pitanjima pokušati dobiti odgovor na pitanja koja će postaviti izdavačima i na taj način će saznati pravi put ka ostvarenju svojih ciljeva, jer, ruku na srce, mnogi od njih nemaju managere ili ljude koji bi ih uputili u sve postupke koje vode do potpisivanja ugovora, te tu staje sva njihova glazbena priča. 
Prema najavama radionica “Cool Tura za sve” će se održati u subotu, neposredno prije velikog promotivnog koncerta sva tri navedena benda, koji će u prostoru kina Pobjede u odličnim produkcijskim uvjetima održati tri promocije albuma, pod skupnim nazivnikom “Made in Zadar”. Koncert će u punom obimu pokazati kvalitetu tri zadarska potpisnika diskografskih ugovora, gdje će svaki u jednosatnom nastupu pokazati svu glazbenu raskoš i energiju uz popratne vizualne efekte.
Cilj radionice, osim približavanja rada izdavača glazbenicima, te približavanje radova glazbenika izdavačima je pokazati izdavačima koliko su profesionalni njihovi glazbeni “puleni” te pokazati ostalima na koju profesionalnu razinu trebaju doći ostali glazbeni izvođači u Zadru, da bi ozbiljnije mogli razmišljati o karijeri. Predstavnici izdavača će ostati odgledati nastupe svih triju grupa, te se svojim štandovima aktivno uključiti u prodaju glazbe i merchandisea svojih izvođača, te srodnih izvođača. Naime, Rising Dream (Dallas), Postolar Tripper (MenArt) i Alergija (za koga god potpiše uskoro), biti će na koncertu zastupljeni na štandovima, kako sa CD-ima, tako i Merchandiseom. Prije izlaska prve grupe na binu, na velikom platnu će se prikazivati spotovi i snimke nastupa ove tri grupe, a svaka će imati status headlinera na nastupu. Realizacijom ovog projekta zadarska glazbena scena želi započeti kontinuitet sličnih događanja, a napomenimo i to kako su se sve tri grupe odrekle honorara za svoje nastupe u korist ove manifestacije.