Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski sindikalisti spremni za štrajk

Autor: Nives Rogoznica

13.11.2008. 23:00
Zadarski sindikalisti spremni za štrajk


Najava premijera Ive Sanadera o zamrzavanju plaća u javnom sektoru ozbiljno je uzdrmala “socijalno primirje”, tim više što dolazi u trenutku u kojem su sindikati zaposlenih u javnim službama pokrenuli proces pregovaranja za korekciju plaća.
Osam sindikata, među kojima tri sindikata iz obrazovnog sektora, te sindikati zaposlenih u socijalnoj skrbi i kulturi, kao i sindikati liječnika i medicinskih sestara su, naime, prema Sporazumu o plaćama, potpisanom u studenom 2006. godine, stekli pravo otvaranja pregovora o korektivnom rastu plaća, budući da je krajem ljeta ispunjen uvjet iz Sporazuma prema kojem je za otvaranje ovih pregovora bilo nužno da inflacija prijeđe 4,5 posto, dok se BDP spušta ispod 4 posto.
Prema istom Sporazumu, kako podsjeća Jere Bilan, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Zadarsku županiju, svi zaposleni u javnim službama trebali bi od sljedeće godine imati osnovicu na plaću uvećanu za 6 posto, dok zaposlene u obrazovanju pripada još i dodatak na plaću od 2,2 posto. Prosvjetari su, naime, prije dvije godine prihvatili usklađivanje plaća s ostalim plaćama u Hrvatskoj u obliku višegodišnjeg postupka prema kojem u razdoblju između 2007. i 2013. godišnje trebaju dobivati dodatak na plaću koji se kreće između 2 posto u prvoj i 2,3 posto u posljednjoj godini procesa.
– Na ovaj način Vlada prekida jedan pozitivan proces. Reakcija, ne samo Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, već i svih sindikata potpisnika sporazuma iz 2006. na Sanaderovu najavu o zamrzavanju plaća izrazito je negativna, i to do te mjere da štrajk postaje jedna od opcija. Želim napomenuti kako će odluka o štrajku biti donesena u suglasnosti sa svim članovima sindikata, kazao je Bilan.
Anketa u kojoj će članovi sindikata odgovarati na pitanje smatraju li potrebnim stupiti u štrajk ukoliko Vlada ne odustane od zamrzavanja plaća i time praktično prekrši sporazum iz 2006. trebala bi biti provedena do kraja studenog.Uzme li se u obzir kako bi zamrzavanje plaća zaposlene u javnom sektoru lišilo ne samo već dogovorene povišice, nego, po svemu sudeći, i očekivanog povećanja plaća do kojeg je trebalo doći zbog rasta inflacije i pada BDP-a, nije pretjerano zaključiti kako će se Vlada morati suočiti s “vrućom” sindikalnom zimom.