Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zurak: Četiri hrvatska branitelja su pred suicidom!

Autor: Velimir Brkić

13.11.2008. 23:00
Zurak: Četiri hrvatska branitelja su pred suicidom!

Foto: Velimir BRKIĆ



Trenutačno je četvero naših članova, moglo bi se reći pred suicidom. Iskreno se pribojavam što će s njima biti, kao da su digli ruke od svega. Ne žele ni pomoć psihijatra. Rješavanje statusa i dobivanje mirovine ostaje ključan problem za hrvatske branitelje, članove naše udruge, kaže Zurak
Zadarska Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a osnovana je 2000. godine i danas broji 580 članova od kojih njih oko 150 još uvijek nije uspjelo riješiti svoj status i ostvariti mirovinu na temelju priznatog posttraumatskog stresnog poremećaja.
Važnost prevencije i pomoći
– Trenutačno je četvero naših članova, moglo bi se reći pred suicidom. Iskreno se pribojavam što će s njima biti, kao da su digli ruke od svega. Ne žele ni pomoć psihijatra. Rješavanje statusa i dobivanje mirovine ostaje ključan problem za hrvatske branitelje, članove naše udruge. Problemi se nagomilavaju i pojedini ljudi to jednostavno ne mogu izdržati, a ne žele pomoć. A najgore je sve nositi u sebi, mučiti se s crnim mislima sam, vidno uzbuđenim glasom govori predsjednik udruge Jere Zurak, dodajući kako samoubojstvo nije način rješavanja problema, već odraz značajno poremećenog psihičkog stanja.
U tijeku je postupak priznavanja mirovinskog statusa za oko 150 branitelja iz ove udruge. No, s potpuno neizvjesnim ishodom. Veći broj oboljelih od PTSP-a je prošlo zakonsku proceduru, no za mnoge kojima je pristiglo negativno rješenje tek započinje neizvjestan i nadasve dugotrajan put rješavanja svog statusa, prvenstveno putem suda. A s opskrbninom od maksimalno 1.100 kuna koje primaju do rješenja svog statusa mnogima, nažalost, dolaze crne misli.
– Prevencija nam je nadasve bitna. Ljudima osobno i preko pravne i socijalne službe u sklopu udruge u Molatskoj ulici na sve legalno-pravne načine pokušavamo pomoći, kaže Zurak koji se pritom zahvaljuje medicinskom osoblju psihijatrijske ambulante u zadarskoj Općoj bolnici, kao i medicinskom osoblju dnevne bolnice kod hotela Iž, posebice dr. Renati Sabljar-Dračevac i njezinim sestrama.
Vrlo često se nadasve olako prelazi preko najava suicida ili ih se tumači sasvim krivo. No, kad postoji sumnja na suicidalnost dobrano je zazvonilo zvono za uzbunu. Treba otvoriti razgovor o tome, na primjeren način, nakon uspostavljanja povjerljivog odnosa.
– Najvažnijim držimo rad psihijatara s našim članovima. Uskoro će uslijediti i upis za dnevnu bolnicu u prostoru Psihijatarske bolnice na Ugljanu, najavio je Zurak dodajući kako svakog utorka i četvrtka poslijepodne u prostorijama udruge eminentni zadarski psihijatri Boris Škifić i Darko Labura rade s članovima kojima je potrebna pomoć.
Problemi i pismo potpore
Inače, čelništvo Udruge oboljelih od PTSP-a, vratilo se s trodnevnog boravka u Metkoviću, gdje je održana skupština Zajednice udruga oboljelih od PTSP-a RH, koja trenutačno okuplja deset članica. Zadarska udruga od ove skupštine punopravni je član ove udruge. Kako po Statutu Zajednicom na godinu dana upravlja jedna od članica, svrha skupštine bila je da Udruga oboljelih od PTSP-a doline Neretve preuzme upravljanje Zajednicom pa će njen predsjednik biti umirovljeni satnik Ante Krstičević Pikoča.
– Na skupštini se između ostalog govorilo o problemima u svezi s rješavanjem brojnih problema koji muče branitelje. Također, usvojen je i prijedlog da se Zajednica preimenuje u Savez udruga oboljelih od PTSP-a RH, kako se ona više ne bi poistovjećivala s drugim udrugama, odnosno zajednicama sličnog naziva, kaže Jere Zurak, predsjednik županijske Udruge oboljelih od PTSP-a, dodajući kako su izaslanstva svih deset članica prije skupštine na groblju Sv. Ivana i ispred spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu položila vijence.
Skupština je dobro organizirana te je u Gradskom kulturnom središtu Metković održana i tribina, na kojoj je na temu PTSP-a govorila dr. Branka Lapenda, a istoj je nazočila dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić. Ovo trodnevno druženje održano je u organizaciji Udruge oboljelih od PTSP-a doline Neretve, a pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića. Saborski zastupnik, neokrunjeni kralj mandarina Stipe Gabrić Jambo pritom je Savezu donirao oko 1,5 tona mandarina.
– Uvjereni smo kako će Ministarstvo branitelja ubuduće imati više sluha za aktivnosti Saveza te da će nam odobriti dodatna sredstva, pa je s tim u vezi pročitano pismo potpore dopredsjednice Vlade RH-a i ministrice branitelja Jadranke Kosor. Zajednica će svoj položaj ubuduće sigurno popraviti što jamči rad, iskrenost i poštenje vodstva i svih članica Saveza, tvrdi Zurak.