Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zvukovi mora i kratke priče

Autor: Nikola Markulin

13.11.2008. 23:00
Zvukovi mora i kratke priče


U Čitluku u Galeriji Kluba Matice Hrvatske trenutno je u tijeku izložba dvoje zadarskih umjetnika, slikara Zite Rončević Švaljek i Josipa Švaljeka. Izložbu koja će trajati do 19. studenog organizirala je Matica Hrvatska – ogranak Čitluk. Zita Rončević Švaljek na izložbi je predstavila deset svojih akrila na platnu pod nazivom „Zvukovi mora – Morske orgulje”, a Josip ulja i akrile na platnu pod nazivom „Kratke priče”.
– Morsko je dno, od najvećih dubina prema površini, moja stalna umjetnička inspiracija. Ovaj sam puta na platno pokušala prenijeti atonalnost Morskih orgulja, a boje mojih akrila s tom tematikom odgovaraju bojama kojima noću isijava Pozdrav suncu. Da bi upotpunili doživljaj izložbe u Galeriji Kluba Matice Hrvatske u Čitluku na video platnu čitavo se vrijeme izmjenjuju snimke Zadarske rive, Pozdrava suncu i Morskih orgulja. Sve je zaokruženo i snimkama zvukova koje proizvode Morske orgulje, a koji ispunjavaju galeriju, kaže slikarica Zita Rončević Švaljek, pozivajući svakog da dio njenog sna – mora – promišljajući ove njene radove doživi na svoj način.
U katalogu izložbe, koju je svečano otvorio i pozdravio Andrija Stojić, voditelj Matice Hrvatske u Čitluku, o djelu Zite Rončević Švaljek Milan Bešlić, poznati likovni kritičar piše: „Na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni Zita Rončević Švaljek svojim je samostalnim izložbama jasno naznačila autorsku osobnost izgrađenu na kultiviranom slikarskom postupku. Kada kažemo da je Zita Rončević Švaljek precizirala svoju umjetničku osobnost, tada prvenstveno nastojimo naglasiti činjenicu po kojoj je njezino djelo prepoznatljivo u osnovnim značajkama, posebice onima koje nas upućuje prema njezinoj velikoj tematskoj preokupaciji u intrigantnom i neiscrpnom fenomenu mora. U iščitavanju mora, kritika je najčešće isticala njegove višeslojne konotacije u kojoj su one slobodarske imale prevagu. Dakle, one koje su širile obzore ljudskog duha prema novom i nepoznatom, drugačijem i neobičnom, potičući i budeći u čovjeku njegovu iskonsku prirodu koja uvijek teži otkrivanju i istraživanju, putovanjima prema beskrajnom horizontu… Ovaj Zitin ciklus i otkriva nove prostore njezinog likovnog izraza u kojemu se prepoznaje čvršći i mirniji potez kista. Taj potez u gustom nizu „ispisuje” površinu platna u plavim, zelenim, žutim, ljubičastim nijansama… dinamizirajući kompoziciju silnicama, bilo onima iz tamnih morskih dubina, kao i onima čije strujanje pokreće ritam morskih orgulja u sugestivan vizuelni zapis.”
Zita Rončević Švaljek rođena je 1956. godine u Zadru. Akademiju likovnih umjetnosti završila je 1981. godine u klasi profesora Mladena Veže. Uz slikarstvo, bavi se skulpturom i keramikom. Izlagala je na dvije samostalne i četrdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je zadarskog HDLU-a, a radi kao profesor u „Školi za primjenjenu umjetnost i dizajn” u Zadru.
Njezin sin Josip Švaljek rođen je 1985. godine, a trenutno je na četvrtoj godini Akademije likovne umjetnosti u Širokom Brijegu. Do sada je izlagao na tri samostalne i desetak skupnih izložbi. I on je član HDLU-a Zadar. Zitin suprug, a Josipov otac, također je slikar – Antunu Boris Švaljek, baš kao i njezin brat, kademski slikar i predavač na ALU u Zagrebu Igor Rončević, pa kritičari vole govoriti o slikarskoj dinastiji Švaljek. No, pažljiviji među njima zapažaju autentičnost i osobnost likovnog izričaja svakog od tri člana obitelji Švaljek.