Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Bira se prvi hrvatski predsjednik koji nije bio u zatvoru

Autor:

13.11.2009. 23:00
Bira se prvi hrvatski predsjednik koji nije bio u zatvoru

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Radionicu je otvorio moderator Nedjeljko Jusup koji je rekao kako Zadar nije slučajno odabran te da na osamdeset tisuća stanovnika Zadar ima 13 različitih medija
U organizaciji ProEduce, Sveučilišta u Zadru, HURIN-a i Zaklade Konrad-Adenauer sinoć je započela radionica za novinare “Uloga medija u predsjedničkim izborima”. Radionicu je otvorio moderator Nedjeljko Jusup koji je rekao kako Zadar nije slučajno odabran te da na osamdeset tisuća stanovnika Zadar ima 13 različitih medija, a ispričao je i anegdotu u kojoj je rekao kako su ovo prvi izbori u kojima će biti izabran predsjednik koji nije bio u zatvoru.
Okupljene je pozdravio i Reinhard Wessel, direktor Zaklade Konrad-Adenauer koji je ispričao nešto više o o samoj zakladi kojoj je cilj pomoći Hrvatskoj u približavanju europskim i prekoatlantskim integracijama, suradnja s političkim strankama centra te razvoj medija, dodajući i kako postoje primjedbe na lokalne izbore.
– Lokalni izbori imali su kratku i neuzbudljivu kampanju, mediji su imali nekoliko sučeljavanja i središte je bilo na osobama, a ne na njihovim programima, što je žalosno, rekao je Wessell.
Okupljene su kratko pozdravili i predsjednik HURIN-a Ivan Butković te prof. dr. Josip Vidaković sa Sveučilišta u Zadru. Nakon otvaranja održano je zanimljivo predavanje prof. dr. Stjepana Malovića pod nazivom “Uloga medija u izborima” u kojima je na primjerima objasnio loše strane praćenja izbora te je kazao kako je izvještavanje o izborima teži novinarski posao u kojemu novinar mora biti objektivan, a izvještavanje istinito, točno, pošteno, nepristrano i uravnoteženo iako su veliki pritisci. Prikazana su i međunarodna iskustva i pravila. Predavanje pod nazivom “Ankete, izbori i mediji” održao je Ante Šalinović iz Puls-a, a u njemu je okupljene upoznao s nešto više podataka o postupcima anketiranja. Nakon otvaranja i predavanja održana je i zanimljiva rasprava pod moderatorom Nedjeljkom Jusupom. Tijekom cijele subote bit će održana predavanja Stjepana Malovića, Gordane Vilović, Vanese Benković, Dragana Zelića i Boška Picule, dok će moderator u raspravi biti mr.sc. Davor Marić. Nažalost, okupljenih novinara u nedjelju neće biti održano sučeljavanje predsjedničkih kandidata.