Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Došao u Zadar s tri šlepera vrijedne opreme

Autor: Katina Vrsaljko

13.11.2009. 23:00
Došao u Zadar s tri šlepera vrijedne opreme

Foto: Adam VIDAS



Dio vrijednih donacija dobili su Obiteljsko savjetovalište Pro vita, Dom umirovljenika Zadar, Dom za odrasle Sv. Frane i Psihijatrijska bolnica Ugljan. Ukupna vrijednost ove i dosadašnjih donacija ove udruge i Bundeswehra iznosi preko dvjesto tisuća eura
Njemački veleposlanik dr. Bernd Fischer jučer je posjetio Zadar i Ugljan zbog primopredaje donacije dobrotvorne pomoći Caritasu Zadarske nadbiskupije i Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. Donacija od tri šlepera vrijedne opreme poput namještaja, kreveta, stolova i kućanskih aparata prikupljena je u suradnji Bundeswehra, njemačkih oružanih snaga i njemačke organizacije Humanitarni akcijski krug. Ukupna vrijednost ove i dosadašnjih donacija ove udruge i Bundeswehra iznosi preko dvjesto tisuća eura.
Po dio ovih vrijednih donacija dobili su Obiteljsko savjetovalište Pro vita, Dom umirovljenika Zadar, Dom za odrasle Sv. Frane i Psihijatrijska bolnica Ugljan.
Posjet veleposlanika započeo je u župi Srce Isusovo koja uz Caritas Zadarske nadbiskupije surađuje s Udrugom Pro Vita. Tamo je veleposlanika Fischera, vojnog atašea Ralfa Mayera i njegovu suprugu, predsjednicu Pro vite Jasnu Obad te bračni par Nűrnberger iz Humanitarnog akcijskog kruga dočekao župnik fra Veselko Grubišić.
Potom se delegacija uputila u posjet zadarskom nadbiskupu Ivanu Prenđi.
Fischer je pritom istaknuo kako mu je drago da je opet u Zadru te dodao kako je Zadar jedan od najljepših gradova u Europi.
Veza između Hrvatske i Njemačke je 9. studenog dosegla jednu novu razinu kad smo u zgradi veleposlanstva u Zagrebu postavili jedan kamen Berlinskog zida te tako zajedno proslavili obljetnicu njegova pada. Nadamo se da će 2014. godine kad budemo slavili 25. obljetnicu pada Berlinskog zida hrvatski predsjednik ili predsjednica biti s nama na proslavi u Berlinu, rekao je Fischer, aludirajući na to da će Hrvatska onda biti dio Europske unije.
Dodao je još kako je Hrvatska sada ušla u zadnju fazu pregovora sa Slovenijom te kako te zadnje korake treba samo malo doraditi pa se nada da će Hrvatska uskoro biti dio EU, što će koristiti socijalnom i gospodarskom razvoju svih regija pa tako i zadarske.
Istaknuo je želju za daljnjom suradnjom i ponovnim posjetom te zahvalio svima koji uspješno surađuju s njemačkim veleposlanstvom.
Nadbiskup Prenđa je istaknuo kako je Hrvatska zemlja u neospornom razvoju, ali ne još u tolikom da ne treba pomoć prijatelja. Ovu suradnju vidi kao nastavak humane povezanosti Hrvatske i Njemačke koja je bila jaka i u Domovinskom ratu.
Podrška Njemačke pri ulasku Hrvatske u EU je za nas ključna, a ulazak podržava i Crkva, samo uz pitanje kako na pravi način u sve to unijeti svoj kulturni, građanski i duhovni identitet, rekao je Prenđa.
Prisutnima se obratio i Manfred Nűrnberger koji je zaslužan za prikupljanje i organizaciju prijevoza namještaja koji je njemačka vojska odlučila donirati Hrvatskoj.
I mi dolazimo iz jedne općine koja je bila podijeljena zidom. Drago mi je što se ruše zidovi, ne samo od betona, nego i oni u glavi jer tako širimo zajednicu Europske unije. Ponosan sam što svi skupa rušimo te zidove, rekao je ovaj dobročinitelj te dodao kako će i dalje pomagati putem donacija.
Nakon ugodnog druženja u Zadarskoj nadbiskupiji, delegacija se zaputila trajektom prema Psihijatrijskoj bolnici Ugljan gdje su ih prvo oduševili položaj i okoliš bolnice. Tamo su ih dočekali Božidar Švorinić, pomoćnik ravnatelja, Ankica Čuka, glavna sestra i njena zamjenica Ljubica Crnošija.
Kroz razgovor s djelatnicima veleposlanik Fischer je pokazao velik interes za rad u psihijatrijskoj ustanovi, napredak pacijenata, posljedice Domovinskog rata na psihološko stanje Hrvata te predložio suradnju s psihijatrijskim ustanovama u Njemačkoj i ostalim zemljama EU koje su prošle procese modernizacije koji ovu bolnicu tek čeka.
Švorinić je istakao kako su djelatnici Psihijatrijske bolnice Ugljan bili na školovanju za izradu projekata za pretpristupne fondove te da su spremni za modernizaciju.
Za to su već stvorene zakonske pretpostavke, a da bi se prilagodila standardiziranim fizičkim i tehničkim uvjetima, Psihijatrijsku bolnicu Ugljan uskoro očekuje i preuređenje, rekao je Švorinić.
Uz vrijednu donaciju, ova bolnica je stvorila i novo prijeteljstvo koje će joj pomoći suradnjom i vezama na intelektualnoj razini, što će pridonijeti zdravstvu ovog područja. Kako je istaknuo Fischer, u budućnosti Hrvatska treba imati moderne ustanove ove vrste.
Nakon posjeta bolnici, Fischer je obišao osnovnu školu Valentin Klarin u Preku u kojoj dio učenika ima pojačanu nastavu njemačkog jezika.