Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Između Praga i Beča probija se Sarajevo!

Autor: Krešimir Bukvić

13.11.2009. 23:00
Između Praga i Beča probija se Sarajevo!


Uz Beč, Prag i Budimpeštu – europske metropole, već tradicionalno zanimljive hrvatskim građanima, destinacija koja u posljednje vrijeme postaje sve atraktivnija je Sarajevo koje se može vidjeti već za tisuću kuna i to za dva noćenja
Ono što je zanimljivo za Zadar je sve veća potražnja krstarenja koja nadmašuje sva očekivanja. Ovaj je produkt tražen prije svega među starijom populacijom. Iako se često misli da su krstarenja skup sport zbog luksuzne usluge koja ih karakterizira to nije tako i mogao bih reći da su postala pristupačna svima, kažu u agenciji
Svjetska recesija odrazila se očekivano nepovoljno i na rad turističkih agencija. Kako su putovanja luksuz vaćini Zadrana, prva su se našla na udaru rezanja životnih troškova. To se ponajviše može vidjeti po zanimanju za udaljenije i skuplje destinacije koje u ovo doba bivaju pristupačne samo malom broju građana. No, zato su kraća i bliža putovanja još uvijek aktualna. Dakako ne kao prije krize, no kada uzmemo da se može putovati već za 1000 kuna, šteta bi bilo propustiti priliku. U agenciji Terra ističu da se Zadrani trenutno najviše zanimaju za Advent u Beču i Innsbrucku, putovanja na koja se može ići već za 1100 kuna (Innsbruck) ili 1200 kuna (Beč).
– Beč i Innsbruck su već tradicionalno naše natraženije destinacije u vrijeme Adventa. Relativno su blizu i aražmani su povoljni, a platiti se može i u ratama. Beč smo radili na bazi dva noćenja, a Innsbruck na bazi jednog, naglašava vlasnik agencije Tomislav Fajn. Oni mlađi u zadnje vrijeme sve se češće odlučuju za Advent u Veroni zbog blizine zabavnog parka Gardaland gdje se preko Terra travel agencije može putovati također za 1100 kuna, a u cijenu je uključena i ulaznica u park. Tomislav Fajn ističe kako upiti za doček Nove godine nisu još u nešto značajnijem broju nastupili, no ljude koji su do sada ulazili u agenciju najviše su zanimale hrvatske destinacije te tri europska grada Prag, Budimpešta i Bratislava.
Starije zanima Advent, mlađe Nova godina
– Riječ je o gradovima koji već godinama slove za lokacije dobrog provoda tako da ni ove godine ne očekujemo neka iznenađenja po tom pitanju. Što se tiče dočeka Nove godine u našoj zemlji, a to je ono što Zadrani najviše vole, i ove godine smo pripremili dvodnevne i trodnevne hotelske aranžmane, ponajviše u Vodicama, Trogiru i na Rabu. Blizu je pa stignu i oni koji imaju manje slobodnog vremena, a dobar provod već uvriježeno garantiraju neka od najpoznatijih imena domaće estrade poput Dražena Zečića, Patra Graše ili Mladena Grdovića. Destinacija koja u zadnje vrijeme postaje sve atraktivnija je Sarajevo koje možete vidjeti već za 1000 kuna i to dva noćenja što je bez bilo kakve zadrške i više nego pristupačno.
Od Fajna doznajemo kako se osim spomenutih aranžmana u agenciji dosta traži i skijanje za koje već imaju dosta rezerviranih termina. Kako većina ljubitelja spuštanja po bijelim padinama ide isključivo onoga tjedna kada su školski praznici na bukiranje svog aranžmana ne čekaju. Užitak skijanja, kada se jednom naučite, ne propušta se pa je ovaj vid putovanja svjetska ekonomska kriza najmanje pogodila. Aranžmani za skijanje se kreću od 2 i pol tisuće kuna pa do 15 i više, a uključuju uglavnom samo smještaj s obzirom da skijaši putuju u vlastitom aranžmanu. Nakon Nove godine kreću i SPA aranžmani za koje za sada u Terra agenciji nisu imali puno upita.
U Adriaticum travelu najtraženije destinacije za Advent su Beč, Budimpešta i Prag. Luka Marinović iz agencije naglašava kako starija populacija u većoj mjeri traži Advent, dok se oni mlađi raspituju u prvom redu za doček Nove godine. Adventska putovanja mogu se naći već za 470 kuna, koliko iznosi cijena adventa u Budimpešti. Beč je 720 kuna, a Prag 920 kuna.
Što se tiče novogodišnjih aranžmana, traženi su Sarajevo za 890 kuna, Beograd za 1.190 kuna ili Pariz za 2.590 kuna. Dočeci Nove godine po skijalištima ove godine bilježe pad u Adriaticum travelu, no za hrvatski tjedan od 2. do 9. siječnja bilježe porast u odnosu na lanjsku godinu.
– Ove godine imamo veliki interes za takozvane skijaške pakete koji uključuju prijevoz + smještaj + školu skijanja na hrvatskom jeziku. To su vrlo dobro osmišljeni paketi koji strankama nude sve u jednom potezu, konkretno stranka prilikom odabira jednog takvog paketa rješava 90 posto svojih skijaških potreba, a i cijene su popularne, naglašava Marinović i dodaje kako su kod njih najtraženiji ski produkti: Bad Kleinkirchheim, Lachtal, Katschberg, Matrei i Sillian.
Sve veći interes za krstarenja
– Ono što je zanimljivo za Zadar je sve veća potražnja krstarenja koja nadmašuje sva očekivanja. Ovaj je produkt tražen prije svega među starijom populacijom. Iako se često misli da su krstarenja skup sport zbog luksuzne usluge koja ih karakterizira to nije tako i mogao bih reći da su postala pristupačna svima.
Postoji velik broj različitih tipova krstarenja, ali naše stranke ipak su ostale najvjernije Mediteranu (istočnom koji uključuje Grčku, Tursku, Egipat i zapadnom koji uključuje Tenerife, Barcelonu, Tunis i druge). Ove godine imamo jako zanimljive aranžmane od kojih bih izdvojio: Božićno krstarenje brodom Louis Majesty koje uključuje Genovu, Marseille, Port Mahon, Tunis, La Valettu i Trapane a cijena mu je – od 3.830 kn + takse. U ponudi imamo i Novogodišnje krstarenje MSC FANTASIA brodom (Genova, Napulj, Rodos, Aleksandrija, Messina, Civitavecchia), 9 dana od 6.290 kn + takse te krstarenje do Kanara, Madeire i Maroka također MSC FANTASIA brodom (12 dana – od 4.690 kn + takse), ističe Marinović.
Doznajemo da se Zadrani zanimaju i za Novu godinu u Tunisu za koje u agenciji organiziraju charter letove iz Zagreba. Riječ je o dočeku u hotelu El MOURADI PORT EL KANTAOUI sa 4 zvjezdice, a cijena je 3490,00 kn + taxe (oko 650,00 kn).
Krstarenje po Mediteranu zanima i klijente agencije Kompas. Voditelj poslovnice ističe kako su takva putovanja sve interesantnija Zadranima, kao i ona po svjetskim gradovima, naspram nekadašnjim dočecima po hotelima.
– Naše su putnike još do nedavno kada je u pitanju doček Nove godine najviše zanimali aranžmani u hrvatskim hotelima, tri dana plesa, jela i pića. Takvi aranžmani sve više uzmiču, sve je manji broj onih koji na taj način žele dočekati Novu godinu. Sada su aktualni dočeci u nekoj od svjetskih metropola ili pak na nekom kruzeru. Mlađi još uvijek idu bliže, zadnjih je godina atraktivan Dubrovnik, no i oni nerijetko završe u nekoj europskoj metropoli poput Praga.
Od hotelskih aranžmana i dalje su na prvome mjestu Plitvička jezera, no tamo su kapaciteti mali pa je rezervaciju potrebno napraviti dosta ranije, ističu u Kompasu.
Kriza je rezultirala i nekim novim, ekonomičnijim načinima bukinga putovanja pa se sve češće koriste last minute rezervacije ili najnovije first minute, a putovanja su sve kraća.
– Ono što je konstatnta su skijanja, tu se ne čeka posljednji trenutak za rezervaciju s obzirom da gotovo svi, 90 posto, idu u vrijeme školskih praznika. I ove godine u agenciji imamo najviše upita za slovenska, austrijska i talijanska skijališta, naglašavaju u agenciji Kompas. Kažu da za adventska putovanja nisu imali upita, da to još uvijek nije zaživjelo u Zadru, a razlog tome svakako leži i u činjenici da takve ture uglavnom ne polaze iz Zadra što Zadranima ne odgovara.