Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Jedan od najcijenjenijih pisaca tzv. srednje generacije

Autor: Nikola Markulin

13.11.2009. 23:00
Jedan od najcijenjenijih pisaca tzv. srednje generacije

Foto: Filip BRALA



Austrijski kulturni forum i Gradska knjižnica Zadar organizirali su predstavljanje knjige Josefa Winklera “Roppongi. Rekvijem za oca” koje je u četvrtak navečer održano u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.
Austrijskog pisca, kojemu je ovo prva knjiga prevedena na hrvatski jezik, zadarskoj je javnosti predstavio profesor Goran Lovrić s Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru. “Roppongi. Rekvijem za oca” ili u izvorniku “Roppongi. Requiem für Vater” u nas je 2009. godine objavila izdavačka kuća Leykam international d. o. o. iz Zagreba. Inače, knjiga je na njemačkom jeziku objavljena 2007. godine, a za nju je Josef Winkler 2008. godine dobio prestižnu nagradu “Georg Büchner”.
Winkler, doznali smo iz uvodnog govora profesora Lovrića, piše od 1979. godine, a do danas je objavio petnaestak djela, mahom romana i zbirki proze. U Austriji i Njemačkoj Winkler je jedan od najcijenjenijih pisaca tzv. srednje generacije. Dobitnik je brojnih nagrada kao i počasnog doktorata klagenfurtskog sveučilišta. Njegova književnost je antizavičajna. Autor se, naime, oštro okomljava na idealizirani prikaz života u austrijskom selu i provinciji. Čitanje njegovih djela iziskuje kudikamo više truda nego li je to za ovakva djela uobičajeno, a jedan je od razloga tomu autorovo odbacivanje kronološke fabule, te neprestano miješanje realnih i irealnih elemenata. Nadalje, od Lovrića smo doznali, kako neka Winklerova djela možemo uvrstiti među biografske i autobiografske romane. U knjizi “Roppongi. Rekvijem za oca” radnja se zbiva u Japanu gdje autor boravi na predstavljanju svojih djela prevednih na japanski jezik. Tamo doznaje za smrt oca na koju ne može stići. Promišljajući smrt, pa onda i život, kao univerzalnu temu, autor pristup tom fenomenu promatra iz perspektive različitih kultura.
Spomenimo još kako su svi zainteresirani Winklerov roman ovom prigodom mogli kupiti po promotivnoj cijeni od 60 kuna.