Jedan od najcijenjenijih pisaca tzv. srednje generacije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gkzd_predstavljanje knjige
Filip BRALA
Austrijskog pisca, kojemu je ovo prva knjiga prevedena na hrvatski jezik, zadarskoj je javnosti predstavio profesor Goran Lovrić

Austrijski kulturni forum i Gradska knjižnica Zadar organizirali su predstavljanje knjige Josefa Winklera "Roppongi. Rekvijem za oca" koje je u četvrtak navečer održano u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

Austrijskog pisca, kojemu je ovo prva knjiga prevedena na hrvatski jezik, zadarskoj je javnosti predstavio profesor Goran Lovrić s Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru. "Roppongi. Rekvijem za oca" ili u izvorniku "Roppongi. Requiem für Vater" u nas je 2009. godine objavila izdavačka kuća Leykam international d. o. o. iz Zagreba. Inače, knjiga je na njemačkom jeziku objavljena 2007. godine, a za nju je Josef Winkler 2008. godine dobio prestižnu nagradu "Georg Büchner".

Winkler, doznali smo iz uvodnog govora profesora Lovrića, piše od 1979. godine, a do danas je objavio petnaestak djela, mahom romana i zbirki proze. U Austriji i Njemačkoj Winkler je jedan od najcijenjenijih pisaca tzv. srednje generacije. Dobitnik je brojnih nagrada kao i počasnog doktorata klagenfurtskog sveučilišta. Njegova književnost je antizavičajna. Autor se, naime, oštro okomljava na idealizirani prikaz života u austrijskom selu i provinciji. Čitanje njegovih djela iziskuje kudikamo više truda nego li je to za ovakva djela uobičajeno, a jedan je od razloga tomu autorovo odbacivanje kronološke fabule, te neprestano miješanje realnih i irealnih elemenata. Nadalje, od Lovrića smo doznali, kako neka Winklerova djela možemo uvrstiti među biografske i autobiografske romane. U knjizi "Roppongi. Rekvijem za oca" radnja se zbiva u Japanu gdje autor boravi na predstavljanju svojih djela prevednih na japanski jezik. Tamo doznaje za smrt oca na koju ne može stići. Promišljajući smrt, pa onda i život, kao univerzalnu temu, autor pristup tom fenomenu promatra iz perspektive različitih kultura.

Spomenimo još kako su svi zainteresirani Winklerov roman ovom prigodom mogli kupiti po promotivnoj cijeni od 60 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno