Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kvartet egzistencijalnih problema

Autor: Goran Bujić

13.11.2009. 23:00
Kvartet egzistencijalnih problema

Foto: Filip BRALA



Autor komada je Yasmina Reza, redatelj Franka Perković, scenograf Ivo Knezović, kostimogra Barbara Bourek, oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik, a igraju Marina Nemet, Boris Svrtan, Gordana Gadžić i Ivica Vidović
Uspješnica francuske spisateljice i dramaturginje Yasmine Reze (1959.), (dobitnica uglednih kazališnih nagrada, poznata hrvatskoj publici po tekstovima “Art”, “Život X 3” i “Razgovori nakon pogreba”), drama “Bog masakra” praizvedena je 2007. godine u Zürichu. Drama snažnih dijaloga s naglaskom na bogatstvo neizrečenog, pravi je glumački izazov, a uspješnost teksta u svijetu, čini se, i dodatna motivacija.
„Riječ je o ironičnoj komediji punoj poremećenih ljudskih i obiteljskih odnosa koji se neočekivano razotkrivaju tijekom jednog naizgled bezazlenog građanskog druženja.
Dva para roditelja koji se sastaju ne bi li raspravili na koji način postupiti nakon što su se njihovi jedanaestogodišnji sinovi potukli u parku. Nevini dječji grijeh, ubrzo biva zaboravljen i pred nama se počinje odvijati pravo duhovno nasilje ohrabreno alkoholom i tjeskobom licemjernih bračnih odnosa….
Zahvaljujući izvanrednim dijalozima kojima komad obiluje, ova ironična komedija prerasta u ozbiljnu dramu i obratno – ozbiljna drama postaje komično propitivanje mentaliteta europskog građanina 21. stoljeća.
Možda je upravo to ustrajno balansiranje između dviju ključnih dramskih i životnih opreka ono što ovaj komad čini vrhunskim kazališnim proizvodom.” (iz programske knjižice Teatra Rugantino, Yasmina Reza, BOG MASAKRA).
Recimo još da je gluma četvoro protagonista bila vrhunska, te je drama lavirala između komedije i teške egzistencijalne parodije, koja se ruga standardiziranim arhetipovima građanskoga braka. Stoga se i kvartet na koncu raspada u krešendu mržnje i nerazumijevanja, kako između dva temeljna para tako i između samih bračnih partnera. Komad koji je vrijedilo pogledati…