Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Načelnik Katičin putuje u Haag

Autor: Dragana Glavočić

13.11.2009. 23:00
Načelnik Katičin putuje u Haag

Foto: Adam VIDAS



Ne računajući profesionalne diplomate, samo smo trojica predstavnika iz Hrvatske, iz Istarske i Vukovarsko-srijemske županije i ja kao predstavnik gradova i općina Republike Hrvatske, kazao je Danijel Katičin, načelnik Općine Tkon
U razdoblju od 16. do 27. studenog u Haagu se održava seminar pod nazivom “Decentralizacija i pridruživanje EU”. Među pozvanima našlo se sedam Hrvata, a među njima i načelnik Općine Tkon, Danijel Katičin.
– Ne računajući profesionalne diplomate, samo smo trojica predstavnika iz Hrvatske, iz Istarske i Vukovarsko-srijemske županije i ja kao predstavnik gradova i općina Republike Hrvatske. Osim mene, na seminaru u Haagu naći će se Matija Derk iz Regionalne razvojne agencije u Međimurju, Marko Ercegović iz Udruge gradskih poglavarstava Republike Hrvatske, Vlatka Marčan iz Središnjeg ureda za razvoj strategije i koordinacije EU fondova, Anica Kovačić iz gradskog poglavarstva Huma na Sutli i Senada Ranilović iz Pora, regionalne razvojne agencije, kazao je Katičin.
Ukupno 50 sudionika koji će sudjelovati na seminaru dolaze iz balkanskih zemalja, kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Srbija, Rumunjska, Crna Gora i Turska.
– Nizozemska vlada pokriva sve troškove, kao što su putovanje u Nizozemsku i razgledavanje zemlje, zdravstveno osiguranje, seminar i studijski materijal te hrana, kazao je načelnik Tkona.
Seminar pod nazivom “Decentralizacija i pridruživanje EU” organizira The Hague Academy for Local Governance u suradnji s ROI, nizozemskim Institutom za javnu administraciju uz potporu EVD Nacionalnog International poslovanja i suradnje/CROSS te MTEC programa. Seminar promovira strategiju suradnje i izgradnje koalicije s novim članovima država te će im ponuditi potporu povećanja i pripremanje za partnerstvo u povećanju EU za zemlje kandidate. Ciljane grupe koje su pozvane na seminar su građanski službenici koji rade za mjerodavna decentralizirana vladina ministarstva, lokalna vladajuća udruženja ili javna administrativna usavršavanja ustanova na području javne administarcije te EU članica uprave.
Program usavršavanja decentarlizacije sastoji se od tri različite komponente – teorija, praksa i studijski obilazak. Ove nabrojene komponente vrlo su blisko povezane jedna s drugom.
Naime, članice će učiti o decentralizaciji i njihovim odnosima s EU, implementiranju europskih odredbi decentalizirane problematike, o pregovaranju s Bruxellesom, o mogućnosti dobivanja europske potpore, internacionalne ili prekogranične suradnje između europske regionalne i lokalne vlasti.
Moduli koji su dizajnirani za razvoj vještina članica su uspješna komunikacija, lobiranje i pregovaranje i upravljanje europskim fondovima programima – od ideje do pismene ponude, implementiranje i ocjenjivanje.