Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog isteka prometne dozvole preko tisuću prijava

Autor: Dragana Glavočić

13.11.2009. 23:00
Zbog isteka prometne dozvole preko tisuću prijava

Foto: Zvonko KUCELIN



Policijski službenici PU zadarske prilikom nadzora vozila i vozača u prometu zbog isteka važnosti prometne dozvole u prvih deset mjeseci ove godine podnijeli su ukupno 1.019 prekršajnih prijava, a zbog neodjavljivanja vozila u zakonskom roku podnijeto je ukupno 2.290 prijava protiv vlasnika vozila
Mnoga vozila u garažama i dvorištima čekaju neka bolja vremena kako bi opet bila osigurana i registrirana. Možda je razlog tome visoka cijena osiguranja i registarcije pa recesija uzima danak.
Policijski službenici PU zadarske prilikom nadzora vozila i vozača u prometu zbog isteka važnosti prometne dozvole u prvih deset mjeseci ove godine podnijeli su ukupno 1.019 prekršajnih prijava, a zbog neodjavljivanja vozila u zakonskom roku podnijeto je ukupno 2.290 prijava protiv vlasnika vozila.
U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u članku 250. stoji da je vlasnik vozila dužan izvršiti produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole, odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno postaji koja vozilo vodi u evidenciji. Stoga je Policijska uprava zadarska protiv svih vlasnika vozila koji nisu izvršili navedenu zakonsku obvezu, do godinu dana, a iz razloga vođenja prekršajnog postupka, podnijela prekršajne prijave.
Ukoliko se vlasnici vozila ogluše na zakonske odredbe o sigurnosti na cestama kažnjavaju se novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna dok za isti prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik kažnjava iznosom u rasponu od 5.000 do 15.000 kuna. Odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne samouprave kaznit će se od 1.500 do 5.000 kuna.
Ukoliko djelatnici PU zadarske zaustave osobu koja upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana bit će kažnjen s novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna.
Vozača koji upravlja radnim strojem ili traktorom koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana kaznit će se novčanom kaznom od 700 kuna.
Nadalje, iz PU zadarske obavještavaju da je vozač za vrijeme uporabe prijevoznog sredstva u prometu dužan imati policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju, a ukoliko postupi suprotno zakonu, kaznit će se novčano od 300 do 1.500 kuna.
Važno je istaknuti da PU zadarska posjeduje evidenciju svih vlasnika vozila koji nisu izvršili svoje obveze te prema istima se postupa sukladno zakonskim propisima.