Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bogatstvo Zadarske županije je i u ličkim posebnostima

13.11.2011. 23:00
Bogatstvo Zadarske županije je i u ličkim posebnostima


– Imamo puno značajnih ekoloških proizvoda i u dalmatinskom, ali i ličkom dijelu naše županije, istaknuo je župan Zrilić


Tradicionalni sajam “Jesen u Gračacu”, kojem je cilj predstavljanje lokalne tradicije, proizvoda obrtničkih i poljoprivrednih  proizvođača te autohtone gastronomske ponude, ove godine privukao je petnaestak izlagača i brojne posjetitelje u prostor HKD Napredak u Gračacu. Posjetitelji su imali priliku pogledati i kupiti razne tradicijske proizvode i suvenire, kao i kušati neke od poznatih proizvoda ličkog kraja poput sireva basa i škripavca ili alkoholnih pića, od šljivovice do likera od drenjina.
Ove godine manifestaciju je otvorio župan Stipe Zrilić, a uz njega su bili zamjenica župana Rajka Rađenović i pročelnik Ivan Šimunić te načelnik Općine Gračac Goran Đekić, koji je prvi pozdravio okupljene.
– Zahvaljujem našim udrugama, lokalnoj školi i dječjem vrtiću što su nam pomogli u organizaciji ovog šestog tradicionalnog sajma “Jesen u Gračacu”, kazao je Đekić i zahvalio svim posjetiteljima na dolasku.
Izvrsna prilika za okupljanje
Stipe Zrilić je istaknuo kako mu je drago biti na ovako lijepom događaju koji je sjajna prilika za okupljanje, druženje te prezentaciju značajnih proizvoda.
– Imamo puno značajnih ekoloških proizvoda i u dalmatinskom, ali i ličkom dijelu naše županije. Hvala načelniku na organizaciji, hvala udrugama i vidimo se i sljedeće godine, kazao je župan Zrilić.
Uz radove osnovnoškolaca i vrtićke djece bio je postavljen štand PP Velebit na kojem su bili razni suveniri, a podijeljen je veliki broj prospekata i prodano je nekoliko vodiča Cerovačkih pećina.
Od samih početaka sajma na njemu izlažu i žene iz Udruge Prospero, a ovoga puta su uz standardne proizvode poput ovčice za koju su dobili Zlatnu kunu Hrvatske gospodarske komore te cekere i ležaljke za plažu izrađene od najlonskih vrećica, na tkalačkom stanu izložili i novitete poput filcanih šešira i raznih šalova.
Prospero proširio ponudu
– Nismo imali pretjeranu prodaju, ali bitno je da smo ljudima pokazali što sve radimo u udruzi. Najnoviji radovi su pletiva, šalovi koje pletu naše žene u Gračacu. Tečajeve održavamo u udruzi ili po kućama te ih uglavnom savjetujemo kako raditi proizvode koje mogu plasirati na tržištu, kazala je Greta Drlja, članica Udruge Prospero.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vesne Kesić već tradicionalno izlaže na sajmu cijenjene i nagrađivane ličke kozje sireve, a istaknula je kako bi već sljedeće godine trebala otvoriti siranu.
– Ove godine izložili smo kozju basu, obični kozji sir i kozji sir sa začinskim biljem. Svake godine dolazimo ovdje i zadovoljni smo, a nadam se da ćemo se već sljedeće godine vidjeti na otvaranju sirane.
Namjera osnivanje etnomuzeja
Udruga Lika izložila je razne predmete od uporabne vrijednosti, koje su nekada koristili njihovi stari, a bilo je svega, od pegla na žar do raznih drvenarija.
– Predstavili smo zavičajnu zbirku i želimo osnovati etnomuzej zadužen za očuvanje i promociju baštine ličkog kraja. Dobili smo od općine prostor i preuredili ga, a želimo da naši naraštaji imaju priliku vidjeti kako su živjeli njihovi djedovi, kazao je Boško Drobac, tajnik Udruge Lika.
Udruga Una izložila je razne prirodne proizvode i prerađevine poput džemova i marmelade te rakija i likera od biljaka ličkog podneblja, dok su članovi udruge Kraljica Katarina na svom štandu predstavili kulturu i neke od tradicionalnih proizvoda iz Srednje Bosne.
Ove godine bilo je manje izlagača nego prijašnjih, a niti prodaja prema njihovim riječima nije bila najbolja, no svi se nadaju kako će u nekom budućem razdoblju na sajam više dolaziti ljudi iz urbanih sredina zainteresirani za tradicionalne proizvode i rukotvorine ličkog kraja.


Prigodni program učenika i udruga




Manifestaciju su tradicionalno uveličala djeca iz Osnovne škole Nikola Tesla, koja su priredila prigodni program uz pjesme te izložili svoje radove na jednom od štandova. Okupljenima su se pjesmom i plesovima svoga kraja predstavile i udruge koje djeluju na tom prostoru, a cilj im je očuvanje tradicije kraja iz kojeg dolaze – Like, Slavonije i BiH.