Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Goste upoznati s našom tradicijom kulinarstva

13.11.2011. 23:00
Goste upoznati s našom tradicijom kulinarstva


S glavnim kuharom Daliborom Pavlovićem sada dorađujemo jelovnik. Znam da to nije nužno jer radimo svega godinu i pol dana, no želimo još malo proširiti našu gastronomsku ponudu, ističe Vedrić


Iako je otvoren prije svega godinu i pol dana zadarski restoran Bruschetta, u međuvremenu je postao dobitnik dva posebna priznanja, “Nasmiješenog sunca” za izniman doprinos odvijanju turističke sezone i nagradu Turističke zajednice Zadarske županije i Zadarskog lista za restoran s najboljom izvornom gastroponudom. “Nasmiješeno sunce” Bruschetti je dodijelio Grad Zadar u suradnji s HKG-Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom Zadarske županije, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom Grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar, a za najbolju izvornu gastroponudu restoran je dobio nagradu od Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije, u sklopu akcije Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice.
Božidar Vedrić, vlasnik restorana Bruschetta, iznimno je počašćen dobivenim turističkim nagradama, koje su svojevrsna priznanja za uloženi trud, ali i poticaj za daljnje unapređenje gastronomske ponude. Ljubav prema ugostiteljstvu i gastronomiji Božidar je naslijedio od svog oca Ivana, koji ima konobu Bepo u Zatonu, gdje je još kao osnovnoškolac počeo peći zanat. Obiteljsku tradiciju, Božidar je prošle godine pretočio je u restoran Bruschetta. Bruschetta danas je mnogo više od ugodnog gastronomskog kutka, postala je odredište prepoznatljivo po spoju moderne i mediteranske te dalmatinske kuhinje, koja je više od dobre spize, svojevrsna tradicija, strast i stil života.
– Bruschetta je otvorena prije godinu i pol dana. Što se tiče kapaciteta, restoran ima 160 sjedećih mjesta, 60 unutra i 100 vani. Sada, izvan sezone zapošljavamo 14 ljudi, a ljeti, kada je više posla, mnogo nas je više. S glavnim kuharom Daliborom Pavlovićem sada dorađujemo jelovnik, kreiramo neka nova jela. Znam da to nije nužno jer radimo svega godinu i pol dana, no želimo još malo proširiti našu gastronomsku ponudu, kaže Vedrić, dodajući kako Bruschetta i dalje od ponedjeljka do petka ima tzv. radne ručkove po prihvatljivim cijenama.
U Bruschetti, koja ima bogat i raznovrsan jelovnik, Vedrić kaže da svatko može pronaći nešto po svom guštu. U restoranu su osobito ponosni na riblja jela, primjerice, medaljone od grdobine i file od brancina sa škampima. Na jelovniku su dakako, i mesna jela, raznovrsne tjestenine, njoki, pizze… Kao šećer na kraju, dolaze raznovrsne domaće slastice, torte, kolači, palačinke…
– Želja nam je da gostima što više približimo mirise i okuse Mediterana i Dalmacije prateći ovdašnju tradiciju kulinarstva, koristeći naše gastrodelicije, kombinirajući karakteristične namirnice i načine pripremanja jela. U pripremi naših jela koristimo maslinovo ulje renomiranih domaćih maslinara, kao što su dr. Ivica Vlatković čije je ekstradjevičansko ulje šampion noćnjaka i ukupni šampion Hrvatske te Nikice Žampere čije je ulje verificirano kao eko ulje, a proizvodi se na obiteljskom gospodarstvu u Žmanu na Dugom otoku, kaže Vedrić.