Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Posadio bih maslinu gdje god može uspijevati

13.11.2011. 23:00
Posadio bih maslinu gdje god može uspijevati


Novigradsko područje je vrlo pogodno za podizanje maslinika – škrta zemlja, plitka crvenica s dosta udjela kamena najbolji je teren za kvalitetno bavljenje maslinarstvom, ističe Vlatković


Ekstra djevičansko maslinovo ulje dr. Ivice Vlatkovića uvršteno je u najpoznatiji i najpriznatiji svjetski vodič Flos Olei 2012. Uz dr. Vlatkovića iz Zadarske županije u Flos Olei ušli su Marin Matešić iz Dikla i Ratko Romić iz Briševa. Da podsjetimo, ovo je drugo veliko međunarodno priznanje za dr. Vlatkovića koji je u svibnju ove godine sa svojim sortnim uljem od oblice ušao u katalog osme državne izložbe sortnih ulja u Abbadia di Fiastra u Italiji.
– Drago mi je da smo zajedno doprinijeli da se uz Istarsku i Zadarska županija afirmirala u svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Vjerujem da će se i u budućnosti Zadarska županija po kvaliteti i proizvodnji maslinovog ulja pokazati gotovo jednaka Istarskoj županiji. Iduće godine svoje uzorke za Flos Olei trebali bi poslati i ostali maslinari sa zadarskog područja, čija su ulja također odlična, rekao nam je dr. Ivica Vlatković.
Oblica, levantinka, krvavica…
Dr. Vlatković u masliniku u Novigradu ima 480 stabala na površini od 1,5 hektara. Danas u masliniku ima 27 sorti od kojih su najzastupljenije domaće oblica, levantinka, krvavica, lastovka, drobnica, grambučela, buža puntoža i istarska bjelica. Od introduciranih sorti posadio je frantoio, leccino, pendolino, cipressino maurino, coratinu, caroleu, ascolanu teneru, grossa di spagna i maroko picholine.
– Smatram da raznovrsnost sortimenta predstavlja bogatstvo maslinika, ali s kojim ne treba pretjerivati. Bavljenje maslinarstvom podrazumijeva istinski angažman, treba se s jednakom pažnjom posvetiti svakom stablu što je prvi uvjet da bi se postalo uspješnim maslinarom, a drugi uvjet je stabla obogatiti nacjepljivanjem i oplemenjivanjem autohtonim sortama, istaknuo je dr. Vlatković, koji za primjer navodi oko 40 starih stabala masline koje je obnovio i na njima nacijepio razne druge sorte.
– Postupak nacjepljivanja u masliniku sam primijenio prije četiri godine i sada su to snažna stabla koja već tri godine rađaju. Bitno je kvalitetno provesti nacjepljivanje jer tada se postiže brza i efikasna uspješnost u rodu, kazao nam je dr. Vlatković.
Ove godine glavnu berbu dr. Vlatković imao je sredinom listopada kada je uz pomoć profesionalnih berača radio selektivnu berbu.  
– Brali smo isključivo zdrave i zrele plodove, koje svrdlaši nisu izboli. Ubrali smo 482 kg maslina od kojih je dobiveno oko 88 litara ulja. Jako sam zadovoljan berbom i optimalnom zrelošću ploda. Ubrane plodove sam isti dan preradio u uljari Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka koji vrlo profesionalno obavlja svoj posao, rekao nam je dr. Vlatković.
Ovaj veliki zaljubljenik u maslinu u svom radu oslanja se na stručnu literaturu, radi prema pravilima struke i rado izmjenjuje iskustva s ostalim maslinarima.
Umjesto “kemije” puževi i mravi
– Posadio bih maslinu svagdje gdje ona može uspijevati jer je ona toliko plemenita voćka, nenadmašna. Drago mi je da se mnogi vraćaju uzgoju maslina jer novigradsko područje je vrlo pogodno za podizanje maslinika. Pedološke karakteristike su odlične jer je tu škrta zemlja, plitka crvenica s dosta udjela kamena i to su u pravilu najbolji tereni za kvalitetno bavljenjem maslinarstvom. U Zadarskoj županiji maslinarstvo ima golemu perspektivu, trebamo nastaviti stopama prijašnjih naraštaja, koji su nam ostavili temelje, a na nama je da njegujemo tu tradiciju uz primjenu novih znanja, naglasio je dr. Vlatković.
Svoje masline nikada nije tretirao kemijskim sredstvima, kaže da do sada nije bilo potrebe za takvom intervencijom. Vodi se načelima ekološke proizvodnje tako da su mu saveznici u zaštiti maslina puževi, mravi, pauci i bogomoljke.
Dr. Ivica Vlatković smatra da je navodnjavanje jedan od najvažnijih segmenata u maslinarstvu i kaže da je imao sreće što je našao vodu na dubini od 68 metara.
Rado odlazi na manifestacije, sajmove i predavanja sve radi usvajanja novih znanja i izmjene iskustva s ostalim maslinarima. Član je Udruge maslinara i uljara “Orkula” iz Biograda, a odnedavno je postao članom Udruge maslinara “Paičuša” iz Omiša.
Dr. Ivica Vlatković ove godine osvojio je četiri šampionske titule, proglašen je šampionom manifestacije Povenjak u Omišu, a potom je titulu šampiona osvojio na  manifestacijama Maslina Split, Noćnjak i na Festivalu maslinovog ulja “Olea Dalmatica”.