Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sveta Stošija bdije nad Biogradom

13.11.2011. 23:00
Sveta Stošija bdije nad Biogradom


Zdanje je registrirani spomenik kulture, a izgrađen je 1761. godine u stilu jednostavnog baroka. Biogradsku župnu crkvu i cijeli Biograd čuva Sveta Stošija čiji kip stameno stoji na vrhu pročelja crkve


Župna crkva Svete Stošije ili Anastazije mučenice u Biogradu na moru obilježava ove godine 250 godina postojanja i djelovanja. Sadašnji župnik don Zdenko Milić rado nam je ispričao nekoliko detalja o samoj crkvi, koji su široj javnosti možda manje poznati. Jedan od tih manje poznatih detalja je i da je ovo prekrasno staro zdanje i registrirani spomenik kulture sagrađen 1761. godine te da na vrhu pročelja nosi kip svetice zaštitnice. Kako svjedoči ploča nad portalom od klesanog kamena, s latinskim natpisom koji u prijevodu glasi “Bogu predobromu, svevišnjemu ovaj hram posvećen blaženoj Anastaziji mučenici podignu pobožnost stanovnika Biograda pod župnikom preč. Antom Jurasovićem, za četrnaeste godine biskupovanja Matije Karamana i za prokonzula Frane Dieda godine od utemeljenja Gospodnjeg 1761.”
Inače, crkva duga je 33, široka 12,5 te visoka deset metara. Građena je u stilu jednostavnog baroka, a njezinu unutrašnjost danas krasi pet oltara. Ljepoti i otmjenosti ovog zdanja doprinosi i 30 metara visok kameni zvonik, u kojemu se njišu tri zvona, nanizana jedno ispod drugoga. Brigom župnika i zalaganjem vjernika crkva je više puta obnavljana te je danas na ponos vjernika i žitelja grada Biograda. Valja naglasiti da je Sv. Stošija ili Anastazija mučenica i zaštitnica grada Biograda pa se blagdan Sv. Stošije, 15. siječnja, slavi i kao Dan grada Biograda.
Ova godina u kojoj se obilježava 250. obljetnica župe obilježena je nizom prigodnih događanja – od duhovne obnove preko hodočašća do svečanog misnog slavlja, kojem su nazočili svi živi dosadašnji župnici ove župe, a predvodio ga je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Tko vjeruje, nikad nije sam, poručio je mons. Puljić tom prilikom.