Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zdravko Tomac podržao Kosor

13.11.2011. 23:00
Zdravko Tomac podržao Kosor


Dali smo potporu novoj orijentaciji HDZ-a, namjeri stranke da se vrati suverenoj Tuđmanovoj politici, kazao je nakon sastanka u središnjici HDZ-a Zdravko Tomac


Demokratski centar na čelu s Vesnom Škare Ožbolt potpisao je jučer u središnjici HDZ-a sporazum o suradnji s tom strankom prije i poslije izbora u šestoj izbornoj jedinici (zagrebačko-sisačkoj), gdje će predsjednica DC-a zauzeti četvrto mjesto na listi. Dan prije isteka roka za predaju stanačkih lista Državnom izbornom povjerenstvu, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je na sastanak u središnjicu stranke pozvala i mnoge HDZ-ove veterane i ugledne intelektualce, želeći proširiti podršku stranci uoči izbora. No, mnogi nisu došli na sastanak, a oni koji su se odazvali, po svemu sudeći, samo su načelno poduprli politički smjer kojim HDZ danas ide. Na kraju, Kosor im je predložila da uđu u novoosnovani savjet predsjednice HDZ-a.
Gužva u središnjici
– Gospođa Škare Ožbolt zauzet će četvrto mjesto u šestoj izbornoj jednici, a DC će podržavati HDZ-ove liste u svim ostalim izbornim jedinicama, pohvalila se Jadranka Kosor na izvanrednoj konferenciji za novinare.
Kosor i Škare Ožbolt jučer su sporazumom odredile da će njihove stranke suradnju u šestoj izbornoj jednici nastaviti i na lokalnoj razini.
Nije nepoznato da je HDZ, zahvaljujući suradnji s DC-om koja je počela prije godinu i pol dana, uspio promijeniti odnos snaga u Gradskom vijeću Velike Gorice, u šestoj jedinici. DC je s vremenom napustio koaliciju s HNS-om i SDP-om, te se priključio HDZ-u koji je nekoć bio u manjini.
Na sastanak u središnjicu, koji je jučer ujutro sazvala Kosor, došli su Ivan Aralica, Miroslav Tuđman, Zvonimir Šeparović, Slaven Barišić, Dubravko Jelčić, Zoran Šangut i Nino Raspudić. Znakovito je da ti HDZ-ovi veterani, poznati akademici i profesori poslije sastanka u HDZ-u nisu održali konferenciju za novinare, poput skupine generala koji su nedavno također bili pozvani u HDZ, a koji su nakon toga javno poduprli stranku.
Povratak Tuđmanu
Miroslav Tuđman nije bio spreman puno govoriti o sastanku, te je nakon izlaska iz zgrade medijima rekao da mu nije ponuđeno mjesto na listi. Upitan hoće li javno poduprijeti HDZ, odgovorio je da podržava onaj program HDZ-a koji će pridonijeti razvoju Hrvatske kao stabilne zemlje sa solidnim gospodarskim i nacionalnim programom. Profesor s Filozofskog fakulteta Nino Raspudić otišao je sa sastanka prije njegova kraja. Nagađalo se da bi Raspudiću moglo biti ponuđeno mjesto na listi u 11. izbornoj jedinici.
– Došao sam reći da Hrvati iz BiH i dijaspore ne smiju biti puki dizači ruku u Saboru zbog stranačkih interesa, nego moraju biti autentični predstavnici njihovih interesa. Bila bi teška pogreška da se to opet napravi. Nakon toga sam napustio sastanak, kazao je medijima Raspudić.
Zdravko Tomac nam je rekao da su okupljeni dali potporu “novoj orijentaciji HDZ-a, namjeri stranke da se vrati suverenoj Tuđmanovoj politici, za razliku od Ive Sanadera koji je provodio detuđmanizaciju stranke zajedno s ljevicom”.
– Svi se oni slažu da bez jakog HDZ-a nema stabilne Hrvatske, rekla je Jadranka Kosor, otkrivši kako je okupljenima najavila da želi osnivati savjet predsjednice HDZ-a, u koji će pozvati one koji su došli na sastanak, one koji su izostali, kao i mnoge druge uglednike iz političkog, kulturnog i znanstvenog života. Na tom savjetu “zajednički bismo promišljali budućnost Hrvatske”, kaže Kosor.


Škare Ožbolt zamrzava saborski mandat




Poslije izbora, Škare Ožbolt zamrznut će svoj mandat na dvije godine, a nakon toga će ga ponovno aktivirati, istaknula je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. “To je nastavak naše suradnje koja je počela prije godinu i pol”, objasnila je Vesna Škare Ožbolt. Kao razlog zašto podupire HDZ navela je ponajprije borbu protiv korupcije, koja je i sastavni dio programa DC-a.