Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hrvatima skočio tlak: Pet milijardi kuna potrošili na tablete

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

13.11.2012. 23:00
Hrvatima skočio tlak: Pet milijardi kuna potrošili na tablete


Najtraženiji su bili lijekovi za visoki tlak, zatim psiholeptici, lijekovi za nervni sustav, te lijekovi za gastritis i druge želučane probleme


Hrvatski  građani lani su popili lijekova  u ukupnoj vrijednosti od pet  milijardi kuna, za oko pet posto više nego u 2010. godini.  Najtraženiji su ponovno bili  lijekovi za visoki tlak, a odmah za njima psiholeptici, lijekovi za nervni sustav, te lijekovi za gastritis i druge želučane probleme. Lijekovi  za snižavanje tlaka ili antihipertenzivi i dalje vode na ljestvici lijekova koje Hrvati najviše piju, a ove su godine potpuno preuzeli vodstvo nad lijekovima za smirenje i za  snižavanje masnoća u krvi.
Značajan porast potrošnje,  prema izvješću  Agencije za  lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o potrošnji  lijekova u 2011. godini, zabilježen je kod lijekova protiv  raka, za oko 20 posto, zatim  lijekova za probavni sustav  (za 18 posto) i hormonskih  pripravaka za oko 10 posto.  Ukupna je potrošnja lijekova  bila 896,20 dnevnih doza na  tisuću stanovnika, za 50-tak  doza manje nego godinu ranije, no to ne znači da su  Hrvati trošili manje lijekova,  upozoravaju iz HALMED-a.
Manje doze
Manje se trošilo na lijekove  protiv masnoća u krvi i lijekove protiv anemije, ali ne  zbog realno manje potrošnje  ovih lijekova nego zbog  promjene u propisanoj dnevnoj dozi. 
Lijek koji je imao najveću  potrošnju u Hrvatskoj u  2011. godini po broju popijenih tableta jest amlodipin,  lijek protiv visokog tlaka,  drugi je ramipril, lijek iste  namjene, a treći acetilsalicilna kiselina, odnosno andoli i  aspirini. Bitno se više nego  ranijih godina konzumirao  ranitidin, antiulkusni lijek  koji sprječava lučenje  želučane kiseline, čija je potrošnja porasla za čak 78 posto. Drugi je pantoprazol, lijek za ublažavanje gastritisa i  drugih smetnji gornjeg probavnog sustava, koji se trošio  za 20-tak posto više nego godinu ranije. Rasla je i potrošnja ibuprofena, te hormonskog pripravka metformina. Značajno je smanjena  potrošnja folne kiseline, a  prepolovljena je potrošnja  atorvastatina i simvastatina  te ostalih hipolipemika koji  se koriste za smanjenje masnoće u krvi. Kao i kod antireumatika diklofenaka, čija  je potrošnja smanjena za oko  11 posto, razlog nije stvarno  smanjenje potrošnje, već  promjena u dnevnim dozama  propisanim za navedene lijekove.
Želučane tegobe
Dok se na antihipertenzive, psiholeptike trošilo jednako mnogo kao i ranijih godina, značajno više novca, za  trećinu više nego godinu ranije, otišlo je na lijekove za  poremećaje kiselosti, odnosno na liječenje pacijenata s  želučanim tegobama. Više se  trošilo i na antidijabetike, lijekove za šećernu bolest, te  na lijekove za mokraćni sustav i štitnjaču.
Financijski gledano, najviše se potrošilo na citostatike, oko pola milijarde kuna,  a zatim na lijekove za srce i  krvožilni sustav, oko 350 milijuna kuna. Na trećem su  mjestu antibiotici, na koje je  prošle godine potrošeno više  od 300 milijuna kuna, jednako kao i na psiholeptike,  odnosno lijekove za živčani  sustav. Hrvati su u ljekarnama najčešće kupovali andole i  aspirine, lijekove za želudac,  vitamine C i B, i ibuprofen,  protuupalni lijek koji se vrlo  često koristi i kao lijek protiv  široke palete bolova.
U potrošnji lijekova prednjače Požeško-slavonska,  Ličko-senjska i Bjelovarsko-bilogorska županija, gdje  svaki stanovnik dnevno popije u prosjeku barem po jednu tabletu.