Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prepoznatljivost i izvoran rad garancija uspjeha

Autor: Maja Marinović

13.11.2012. 23:00
Prepoznatljivost i izvoran rad garancija uspjeha


Svakako najzanimljiviji dio u bavljenju fotografijom jest poznavanje postupka dobivanja fotografije u tamnoj komori. Crno-bijela fotografija, uz svu tehnologiju koja nam je danas dostupna, ipak je i dalje nenadmašiva u svojoj dugovječnosti – Slavko Blasić
U Foto-kino-video klubu Zadar prošli tjedan započeo je fotografski tečaj koji će polaznike upoznati s osnovama fotografije kroz digitalnu i analognu tehniku s naglaskom na crno – bijelu fotografiju. Prvi dio predavanja održati će Petar Sikirić, koji će izlagati o kratkoj povijesti fotografije, osnovnim fotografskim pojmovima, dijelovima fotoaparata kao i o fotografskoj opremi.
– Kroz kratki prikaz povijesti fotografije pokazati ćemo koliko je traga fotografija ostavila u našoj civilizaciji u samo jednom stoljeću i kako napretkom tehnologije postaje sastavni dio naše svakodnevice. Poznavanje rada fotoaparata odnosno njegovih dijelova, ključno je za uspješno snimanje, stoga će se tijekom praktičnog rada demonstrirati njihova funkcija u stvaranju slike, rekao nam je Petar Sikirić, predsjednik kluba.
Tamna komora
Analogna crno-bijela fotografija naziv je drugog modula kojeg će voditi Slavko Blasić. Tijekom predavanja budući fotografi upoznati će materijale crno – bijele fotografije (film, kemija, foto papir), postupak razvijanja filma i dobivanje fotografije, kao i potrebnu tehniku tamne komore. Navedeni modul je temeljni dio tečaja odnosno prepoznatljiv dio po kojem se Foto-kino-video klub Zadar razlikuje od ostalih Udruga koje provode slične programe.
– Svakako najzanimljiviji dio u bavljenju fotografijom jest poznavanje postupka dobivanja fotografije u tamnoj komori. Crno-bijela fotografija, uz svu tehnologiju koja nam je danas dostupna, ipak je i dalje nenadmašiva u svojoj dugovječnosti. Ovaj modul se u potpunosti izvodi kroz praktičnu nastavu u laboratoriju odnosno tamnoj komori, uz kraći teorijski dio kao popratni sadržaj praktične nastave – kazao nam je Slavko Blasić.
Polaznike će kroz treći modul o digitalnoj fotografiji također voditi Petar Sikirić koji će održati predavanja o osnovnim funkcijama digitalnog fotoaparata i osnovnim alatima photo shopa. U ovom dijelu će se upotrebom alata prakticirati osobni rad na dotičnoj fotografiji.
Mjesta brzo popunjena
 – Mnoštvo programa i funkcija mogu zbuniti svakog fotografa početnika, stoga ovim dijelom predviđeno je upoznavanje s osnovnim funkcijama odnosno njihovim utjecajem na kreativnost – istaknuo je Petar Sikirić.
Umjesto klasičnih predavanja zamišljeno je da se tijekom tečaja uspostave ugodni razgovori i izmjenjuju ideje između polaznika i predavača, u opuštenoj atmosferi kluba. Po završetku predavanja održati će se radionica fotografije u obliku jednodnevnog izleta tijekom koje će polaznici primijeniti usvojeno znanje. Radovi koji tom prilikom nastanu predstavit će se putem izložbe fotografije, koja će biti postavljena u galeriji Foto-kino-video kluba Zadar, a tom prigodom polaznicima se uručuju i diplome o uspješno završenom tečaju. Uz primarnu fotografsku djelatnost, radionica ima za cilj i upoznavanje kulturno-povijesnog nasljeđa i prirodne baštine Zadarske županije.
– Upisna mjesta smo vrlo brzo popunili kroz svega nekoliko dana, zahvaljujući toplim preporukama prijašnjih polaznika, obavijestima na našoj facebook i web stranici. Prijašnjih godina na naš tečaj najviše su se upisivali studenti, ove godine imamo polaznike različitih zanimanja i dobnih skupina. Upisali smo dvadeset polaznika koje smo podijelili u dvije grupe, a ovim putem obavještavamo sve zainteresirane da je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta. Vrlo smo zadovoljni odazivom i motiviranošću polaznika. Također smo ponosni na oko četrdeset naših članova koji se aktivno bave fotografijom i izlažu svoje radove na brojnim izložbama – naglasio je Petar Sikirić.