Priprema voćara za izlazak na tržište EU

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Adam VIDAS
U rukama educiranih voćara, voćnjaci će imati bolji urod

U Srednjoj  školi kneza Branimira u Benkovcu započela je edukacija  voćara, za ukupno 25 polaznika s područja Zadarske  županije. Cilj ovog stručnog  usavršavanja je priprema  voćara za ispunjavanje standarda Europske unije kako bi  povećali svoju konkurentnost na tržištu.

Peto stručno  osposobljavanje

Radi se o petom stručnom  osposobljavanju poljoprivrednika s područja Zadarske  županije u protekle tri godine, koje provode Zadarska  županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Do sada su održana  stručna osposobljavanja za  vinare/vinogradare, sirare,  uzgajivače koza i ovaca te  povrćare.

U Zadarskoj županiji postoji oko 1.000 hektara  voćnjaka, s proizvodnjom  oko 8.000 tona raznih voćnih  vrsta. S obzirom na veličinu  posjeda pod voćnjacima i  činjenicu da na području Zadarske županije od 1990. godine ne postoji program za  zvanje voćar javila se potreba za organiziranjem edukacije za razvoj znanja i vještina voćara s područja Županije.

- Ulaskom Hrvatske u EU  doći će do povećanih zahtjeva u pogledu sigurnosti  hrane i radnih uvjeta, zbog  čega se poljoprivrednici moraju obrazovati i prilagoditi  svoje proizvodne procese novih zahtjevima, istaknula je  Katerina Skelin, pomoćnica  pročelnika Upravnog odjela  za poljoprivredu Zadarske  županije.

Kako bi olakšala poljoprivrednicima Zadarska županija pomaže u stjecanju potrebnih znanja i vještina putem specijaliziranih strukovnih obrazovnih programa  sustavno informirajući o posljednjim tehnološkim procesima, sanitarnim potrebama, marketingu i ostalim  važnim temama.

Za voćarsku proizvodnju  u Zadarskoj županiji postoje  povoljni ekološki uvjeti, geografski položaj, blizina prometnica i tržišta. Razvoj  voćarstva može omogućiti i  manjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima  veći prihod po hektaru čime  bi se povećao njihov ukupan  prihod.

Znanje za podizanje  voćnjaka

Organiziranjem ovog  stručnog osposobljavanja svi  polaznici će biti u mogućnosti steći zvanje voćar/ica ne  samo radi formalnog zadovoljenja uvjeta kako bi se  mogli nositi s konkurencijom proizvodnih sustava  drugih razvijenih europskih  zemalja već će, također steći  sva potrebna znanja i vještine za kvalitetno obavljanje  voćarske djelatnosti.

Polaznici ovog programa  osposobljavanja steći će znanja o pripremi zemljišta za  podizanje voćnjaka, razmnožavanju voćaka, bolestima i zaštiti voćaka, skladištenju voća, konzerviranju  i preradi voća, te o ekološkom uzgoju. Po završetku  nastave, koji se očekuje u  prosincu 2012. godine, bit će  organiziran ispit za sve sudionike obrazovnog programa, temeljem kojeg sudionici dobivaju potvrdu o uspješnom završetku, čime  stječu pravo na upis zvanja  voćar u radnu knjižicu.

Program je odobrilo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo  poljoprivrede, a provodi ga  Pučko otvoreno učilište Libar iz Šibenika. Program se  sastoji od 120 sati teoretske i  praktične nastave, kao i studijskog posjeta obiteljskom  poljoprivrednom gospodarstvu u blizini Benkovca.  Ukupna vrijednost projekta  stručnog osposobljavanja  poljoprivrednika za 2012.  godinu iznosi 180.000 kuna,  od čega Zadarska županija i  UNDP sudjeluju s po 75.000  kuna, a ostatak sredstava namiruje se kroz kotizacije koje  uplaćuju sami sudionici u iznosu od 700 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno