Sakarun primljen u "Najljepše uvale svijeta"

Slika korisnika admin

Uvala Sakarun postala je članica udruženja kluba "Najljepše uvale svijeta" gdje se nalaze uvale 25 zemalja sa svih kontinenata.

Odluka o pristupanju Sakaruna je donesena u ponedjeljak na zasjedanju Upravnog odbora Udruženja u Parizu tragom odluka sa 8. Kongresa kojem su domaćin bili Turska i Grčka gdje se Sakarun predstavio ovom ekskluzivnom klubu. Uz uvalu Sakarun provjere na razinama kontinenata su prošli i predstavnici Namibije i Tajvana.

Svečanost dobrodošlice dogodine u Kambodži

Za Sakarun i očuvanje njegove bioraznolikosti već se godinama brine Natura-Jadra, odnosno Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. O dobroj vijesti iz Pariza razgovarali smo s Mirkom Đinđićem, ravnateljom ustanove:

- Noćas sam saznao za odluku iz Pariza i jako smo ponosni, još više zato što je ovo prvi put da je neka od hrvatskih uvala uvrštena na ovaj značajan popis.

Odluku o uvrštavanju Sakaruna u Udruženje "Najljepše uvale svijeta" donio je upravni odbor koji je za to ovlastio Kongres nakon naše prezentacije u Bodrumu u Turskoj, odnosno Patmos-Grikosu u Grčkoj koji su bili su domaćini kongresa od 8. do 16. rujna ove godine. Ovo priznanje je velika reklama, poticaj ali i odgovornost. Vjerujemo da će nas motivirati za daljnje napore i otvoriti nam vrata strukturnih fondova, donacija i izvora sredstava koji će pomoći u zaštiti i unapređenju održivog korištenja ovog bisera prirode, kazao nam je Đinđić.

Ceremonija svečane dobrodošlice i uručenje priznanja, zastave koja će zavijoriti na Sakarunu, dobit ćemo na kongresu 2013. koji se održava u Kambodži.

Procedura duga dvije godine

Akcija za uvrštenje Sakaruna u "Najljepše uvale svijeta" započela je još prije dvije godine. Uz dragocjenu podršku Zvonka Šupe, odnosno TZ Zadra te Stjepana Felbera koji je uz Đinđića predstavio naš Sakarun u Kotoru. Boka kotorska je, naime, već duže vrijeme član ovog ekskluzivnog udruženja.

 Potom su i predstavnici Udruženja obišli prostor:

- Posjetili su, ne samo, Sakarun već kompletan splet krajolika zapadnog dijela Dugog otoka - Puntu biancu, uvale Čunu, Panteru, Veli Rat, Verunić, gledali život na ovom području, biološku raznolikost, suživot ljudi i prostora kroz turizam, nautiku, poljodjelstvo, gastronomiju... Potom je uslijedio poziv za predstavljanje na 8. Kongresu. Domaćin su bila dvije uvale, odnosno Bodrum u Turskoj te grčki Patmos-Grikos do kojeg smo plovili preko Kosa. Zadovoljan sam kako je na kraju sve završilo. Bruno Bodard iz Francuske i Alexandros Christodoulu iz Grčke su prije zasjedanja u Parizu još jednom posjetili Sakarun, kaže Đinđić napominjući:

- Za njih je bilo i značajno to jesmo li prepoznati i na nacionalnoj razini što smo zorno posvjedočili već trećom nagradom za najljepšu uvalu-plažu na udaljenom, ruralnom prostoru Hrvatske koju primamo na Danima hrvatskog turizma.

Zadarski i jadranski biser bit će tako sad predstavljen i svijetu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika marakos
Mnogo sam putovao po svijetu - i naisao sam na poneka mjesta koja se mogu mjeriti sa Dugim Otokom pa i Sakarunom - ali nijedno nije bolje ili ljepse! Prestao sam sa putovanjima - nasao sam za sebe najbolje - sjeverni dio Dugog Otoka, Lanternu i Sakarun! THATS IT!!
Slika korisnika ami957
Da, to je jedan od najljepsih krajolika na svijetu i mora se sve poduzeti da se ne unisti.