Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sakarun primljen u “Najljepše uvale svijeta”

Autor: Damir Maričić

13.11.2012. 23:00
Sakarun primljen u “Najljepše uvale svijeta”


Akcija za uvrštenje Sakaruna u “Najljepše uvale svijeta” započela je još prije dvije godine, da bi na najljepši mogući način završila na zasjedanju upravnog odbora Udruženja u Parizu


Uvala Sakarun postala je članica udruženja kluba “Najljepše uvale svijeta” gdje se nalaze uvale 25 zemalja sa svih kontinenata.
Odluka o pristupanju Sakaruna je donesena u ponedjeljak na zasjedanju Upravnog odbora Udruženja u Parizu tragom odluka sa 8. Kongresa kojem su domaćin bili Turska i Grčka gdje se Sakarun predstavio ovom ekskluzivnom klubu. Uz uvalu Sakarun provjere na razinama kontinenata su prošli i predstavnici Namibije i Tajvana.
Svečanost dobrodošlice dogodine u Kambodži
Za Sakarun i očuvanje njegove bioraznolikosti već se godinama brine Natura-Jadra, odnosno Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. O dobroj vijesti iz Pariza razgovarali smo s Mirkom Đinđićem, ravnateljom ustanove:
– Noćas sam saznao za odluku iz Pariza i jako smo ponosni, još više zato što je ovo prvi put da je neka od hrvatskih uvala uvrštena na ovaj značajan popis.
Odluku o uvrštavanju Sakaruna u Udruženje “Najljepše uvale svijeta” donio je upravni odbor koji je za to ovlastio Kongres nakon naše prezentacije u Bodrumu u Turskoj, odnosno Patmos-Grikosu u Grčkoj koji su bili su domaćini kongresa od 8. do 16. rujna ove godine. Ovo priznanje je velika reklama, poticaj ali i odgovornost. Vjerujemo da će nas motivirati za daljnje napore i otvoriti nam vrata strukturnih fondova, donacija i izvora sredstava koji će pomoći u zaštiti i unapređenju održivog korištenja ovog bisera prirode, kazao nam je Đinđić.
Ceremonija svečane dobrodošlice i uručenje priznanja, zastave koja će zavijoriti na Sakarunu, dobit ćemo na kongresu 2013. koji se održava u Kambodži.
Procedura duga dvije godine
Akcija za uvrštenje Sakaruna u “Najljepše uvale svijeta” započela je još prije dvije godine. Uz dragocjenu podršku Zvonka Šupe, odnosno TZ Zadra te Stjepana Felbera koji je uz Đinđića predstavio naš Sakarun u Kotoru. Boka kotorska je, naime, već duže vrijeme član ovog ekskluzivnog udruženja.
 Potom su i predstavnici Udruženja obišli prostor:
– Posjetili su, ne samo, Sakarun već kompletan splet krajolika zapadnog dijela Dugog otoka – Puntu biancu, uvale Čunu, Panteru, Veli Rat, Verunić, gledali život na ovom području, biološku raznolikost, suživot ljudi i prostora kroz turizam, nautiku, poljodjelstvo, gastronomiju… Potom je uslijedio poziv za predstavljanje na 8. Kongresu. Domaćin su bila dvije uvale, odnosno Bodrum u Turskoj te grčki Patmos-Grikos do kojeg smo plovili preko Kosa. Zadovoljan sam kako je na kraju sve završilo. Bruno Bodard iz Francuske i Alexandros Christodoulu iz Grčke su prije zasjedanja u Parizu još jednom posjetili Sakarun, kaže Đinđić napominjući:
– Za njih je bilo i značajno to jesmo li prepoznati i na nacionalnoj razini što smo zorno posvjedočili već trećom nagradom za najljepšu uvalu-plažu na udaljenom, ruralnom prostoru Hrvatske koju primamo na Danima hrvatskog turizma.
Zadarski i jadranski biser bit će tako sad predstavljen i svijetu.