Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VOX pred stečajem, predstečajna nagodba prekinuta

13.11.2013. 23:00
VOX pred stečajem, predstečajna nagodba prekinuta


Na temelju zahtjeva Porezne uprave Nagodbeno vijeće za postupak predstečajne nagodbe VOX d.o.o. donijelo je rješenje o prekidu postupka predstečajne nagodbe. Ova je odluka u srijedu objavljena na službenim stranicama Fine, s naznakom da prekid traje do okončanja postupka nadzora nad povezanim društvima zbog utvrđivanja zlouporabe prava pred nadležnim tijelom. Taj nadzor se već provodi no neizvjesno je koliko može trajati.
Istodobno se navodi da će se postupak nagodbe nastaviti po primitku izvršnog rješenja donesenog u postupku utvrđivanja zlouporabe prava pred nadležnim tijelom, a osobito je značajno da za vrijeme prekida postupka vjerovnici VOX-a mogu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Ako netko podnese zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u potpunosti se obustavlja postupak predstečajne nagodbe, navodi se u rješenju kojeg je potpisala predsjednica Nagodbenog vijeća Suzana Budišćak Kupčinec.
Ovo je radikalan obrat u odnosu na ono što se ovih dana iz raznih medija VOX-a uvjerava zadarska javnost kada se navodi da se VOX nalazi pred zaključenjem predstečajne nagodbe. Sada u biti svaki vjerovnik kojemu su potraživanja priznata može na Trgovačkom sudu podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, to može učiniti ne samo Porezna uprava ili recimo Grad Zadar, nego i bilo tko od 66 zaposlenih koji prosječno potražuju oko 40 tisuća kuna bruto.
Za sedam vjerovnika dostavljen je dodatni plan nagodbe no i dalje je u osnovna ideja traženje oprosta 70 posto potraživanja. Najveći vjerovnici – Hypo banka sa 15 milijuna kuna, Ministarstvo financija s 8 milijuna kuna sigurno nisu baš blagonaklono gledali na ovaj plan. Tražen je novi plan, a prije dva dana je VOX zatražio dodatni rok od 90 dana za predstečajnu nagodbu jer je “nastupila vremenska stiska u dogovoru s vjerovnicima” i potrebno je “samo malo dodatnog vremena”. No umjesto prolongiranja roka došlo je do prekida cijelog postupka.
Presudni utjecaj je imao zahtjev Porezne uprave Zadar prije tjedan dana. Pročelnica Područnog ureda Stoja Mučaji žalila se na osporavanje tražbine na jednom od ranijih ročišta u visini od 4,098.502 kune, a nije naveden razlog osporavanja. Uz žalbu je dostavila dokumentaciju iz koje se vidi da je prijavljena tražbina Porezne prema VOX-u bila 7,894.064 kune te još dodatno 4,233.349 kuna na temelju izvršnog rješenja o ovrsi. Dakle tražbina Porezne uprave ukupno iznosi 12,127.213 kuna. To izvršno ovršno rješenje koje prethodno nije bilo uvaženo odnosi se na novčanu tražbinu koju je Porezna uprava ovršno zaplijenila od Rena Sinovčića, vlasnika VOX-a. Porezna je to tražila jer je Sinovčić kao vlasnik Zadar securitya imao velike porezne dugove, a s druge strane je davao pozajmioce VOX-u. Porezna ima ovršno rješenje o preuzimanje te Sinovčićeve tražbine od VOX-a.